Castelul Kemeny – Banffy din Luncani s-a degradat și a fost furat bucată cu bucată până a ajuns o ruină. Proprietarii actuali nu au bani pentru restaurare – FOTO

Castelul Kemeny – Banffy din satul Luncani, comuna Luna este unul dintre multele monumente istorice din județul Cluj care se dărâmă încet dar sigur din cauză că fie nu sunt bani pentru restaurare fie nu există interes.

Aflat acum în proprietatea a două ONG-uri, castelul a ajuns o adevărată ruină, fără acoperiș și fără geamuri. Clădirea s-a degradat din cauza lipsei lucrărilor de restaurare, dar și a numeroaselor furturi. Oamenii au furat cam tot ce se putea fura. În ultima perioadă, s-a furat tâmplăria pentru a fi folosită pentru foc în locuințe.

În loc de acoperiș, castelul este acoperit acum cu folie. Sticla de la geamuri nu mai există deloc. Tot folia este cea care protejează cât de cât clădirea.

“Acolo se fac acum doar lucrări de protejare a clădirii. Apa de ploaie s-a infiltrat foarte mult și a stricat și mai mult imobilul. Am primit aprobare de la Protecția Monumentelor pentru a face lucrări de conservare cu folie sus. Atât se face acum. Dacă nu am fi făcut nimic iarna asta s-ar fi stricat și mai mult. Cei de la Comisia de Monumente care au fost la fața locului ne-au spus că dacă nu facem ceva urgent pică jos de tot clădirea. Oamenii au furat lemne, grinzi, tot cu ce se putea face foc și atunci a picat partea de structură”, au declarat, pentru Ziar de Cluj, reprezentanții Asociației Voluntare Castel Banffy, unul dintre proprietarii clădirii.

Pentru modernizare se așteaptă avize, bani și aprobare proiect cu fonduri europene. Deocamdată nu sunt nici bani și nici avize.

Asociația Voluntară Castel Banffy deține 25% din castel, iar restul este deținut de un alt ONG.

Despre lipsa banilor știe și Primăria Luncani. Mai multe detalii nu cunoaște conducerea comunei fiind vorba despre o proprietate privată.

„Pe vremea lui Ceaușescu acolo era sediul CAP-ului și era cât de cât populat și îngrijit, dar după 1990 a început să se degradeze. Asociația Voluntară Castel Banffy nu dispune de așa fonduri să facă lucrări. Ei de prin 1992 au concesionat-o de la familia Banffy, dar din păcate nu au reușit să facă nimic și acum am auzit că s-au înțeles cu încă un ONG să se apuce de lucrări. Mai multe detalii nu știu pentru că sunt privați”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Aurel Giurgiu, primarul comunei Luna.

În 1268 a avut loc prima atestare documentară a terenului pe care se află castelul și aparținea familiei Gerendi. În 1597, pe motiv de trădare, familia Gerendi pierde domeniul și castelul. În 1630, Boldizsar (Baltazar) Kemeny cumpără castelul și moșiile aferente de la Gabriel Josika.

În 1861 survine decesul lui Samuel Kemeny, ultimul bărbat al familiei Kemeny. Începe procesul de succesiune. În 1867, în urma procesului, castelul revine Iosefinei Kun, căsătorită cu Wilhelm Klebelsberg. Ulterior, este moștenit de familiile Zichy și Banffy.

În 1944, castelul este ocupat în luna septembrie de trupele rusești care încearcă să atace trupele germane aflate dincolo de Arieș. În 1949, membrii familiei Banffy sunt evacuați forțat din castel de către noile autorități comuniste. Ulterior, aici se stabilește sediul CAP-ului. În aceasta perioadă, o mare parte din clădirile anexe sunt demolate.

În 1990, familia Ștefan (Istvan) Banffy reintră în posesia castelului și a unor loturi funciare aferente.

Potrivit wikipedia.org, întreaga avere a fost lăsată moștenire de Ștefan Banffy în anul 2003 Asociației Voluntare Castelul Banffy din satul Luncani, condusă de filantropul de origine austriacă Gerhart Spitzer.

În documentul de transmitere a proprietații, încheiat în data de 10 octombrie 2003, baronul Ștefan Banffy și soția lui Elisabeta și-au cedat dreptul de proprietate asupra castelului de la Luncani, compus din 44 de camere, alte două case și un teren de 10 hectare situate în aceeași localitate.

În plus, baronul și-a cedat bunurile mobile, respectiv cele 53 de tablouri și câteva zeci de piese de mobilier de epocă. În schimb, a primit asigurarea existenței pe tot restul vieții și “înmormântarea cu toată cinstea, după datinile locale”. Castelul pe care Ștefan Banffy l-a donat Asociației Voluntare a fost transformat într-un centru pentru copii cu handicap, dar ulterior centrul a fost mutat în altă parte.

Ștefan Banffy a murit în 4 ianuarie 2006 la Cluj-Napoca. El dorea să se înființeze la Luncani un muzeu al familiei, cu obiecte care au aparținut strămoșilor săi.

Adauga comentariu