In vizor

Castelul Banffy e o ruină, deși de 20 de ani, fundația Transylvania Trust, condusă de Hegedus Csilla, toacă bani pentru reparații. Sumele primite sunt ținute la secret

Castelul Banffy din Bonțida este o ruină, deși există o asociație care l-a concesionat de la moștenitori pentru o perioadă de 49 de ani în vederea restaurării. Asociația se numește Transylvania Trust și este condusă de Hegedus Csilla, fost secretar de stat în Ministerul Culturii. Conducerea acestei fundații ține la secret sumele de bani pe care le-a rulat din 1999, momentul începerii lucrărilor, și până în prezent. Pentru o perioadă a primit fonduri de la stat, iar apoi au început să pompeze bani organizatorii Electric Castle și diferiți sponsori.

Asociația Transylvania Trust a fost înființată cu scopul restaurării Castelului Banffy din Bonțida, vizitat an de an de zeci de mii de oameni, care participă la Electric Castle. Lucrările au început în 1999, iar acum la 20 de ani distanță, castelul este tot în ruină.

Într-un răspuns transmis la solicitarea Ziar de Cluj, conducerea Transylvania Trust a precizat clar că are INTENȚIA de a restaura castelul. Starea castelului dovedește faptul că există doar intenție, nu și fapte.

„Încă de la înfiinţare, Fundaţia Transylvania Trust s-a preocupat de soarta Castelului Bánffy din Bonțida, un monument istoric de categoria A, astfel este prezentă în comună de mai mult de 18 ani. Prin prezența ei, Fundația are intenția de a restaura castelul Bánffy, și de a-l folosi drept catalizator al vieţii comunitare din zonă, dezvoltarea dialogului interetnic, intercultural şi inter-generaţional, creşterea numărului persoanelor specializate în meserii tradiţionale”, se arată în răspunsul primit.

Lucrările de restaurare au fost demarate în 1999, în urma unui acord semnat între Ministerul Culturii din București și Ministerul Patrimoniului Cultural din Budapesta. Ministerul Culturii din București a finanțat, restaurarea parțială a șarpantei clădirii principale. Reprezentanții asociației spun că au grijă (să nu cadă de tot sau ce fel de grijă? – n.red.) de castel începând din 2001, an în care Katalin Banffy a cerut retrocedarea castelului. După acest an finanțările din partea Ministerului Culturii din București au încetat.

Înțelegem că banii primiți de la cele două ministere au fost folosiți pentru reabilitarea fostei clădiri de bucătărie și amenajarea Cafenelei Culturale în bastionul fostei clădiri a bucătăriei. Aceste lucrări au fost făcute în 2001.

În 2003, cu sprijinul organizaţiei World Monuments Fund s-a consolidat structura şi s-a finalizat acoperişul clădirii Miklós, iar în 2004-2005 s-a deschis în această clădire Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit datorită sprijinului acordat prin programul Cultura 2000 al Comisiei Europene. Cu sprijin Phare 2002 s-a mobilat parţial clădirea, şi s-au efectuat câteva lucrări de finisaj.

În 2006-2007 în cadrul unui program Cultura 2000 al Comisiei Europene a fost realizată reabilitarea parţială a grajdurilor şi a capelei din clădirea principală, care funcţionează ca Centru Cultural Comunitar. În clădirea porţii au fost amenajate două săli de expoziţie.

În 2008 s-a continuat reabilitarea interioară a clădirii Miklós, în bastion s-au amenajat locuri de cazare.

„Până în prezent s-a restaurat clădirea fostei bucătării în proporție de 90%, clădirea Miklós în proporție de 70%, curtea de onoare în proporție de 30%, clădirea principală în proporție de 10%, respectiv clădirea morii în proporție de 40%. În perioada următoare se vor efectua lucrări de reabilitare la structura clădirii principale, în clădirea fostelor grajduri și în fosta remiză pentru trăsuri. Obiectivul nostru este restaurarea completă a ansamblului, folosind metode şi materiale tradiţionale, prin cooperare internaţională şi colaborarea exemplară dintre proiectanţi şi executanţi. Se doreşte oferirea unui exemplu pentru dezvoltarea durabilă a patrimoniului construit, pentru reabilitarea profesională, care cuprinde însă şi elemente originale. Pentru efectuarea tuturor lucrărilor de restaurare următoare, ar fi nevoie de o sumă aproximativă de 5-7 milioane euro”, susțin reprezentanții Transylvania Trust.

Nu spune însă nimeni nimic despre banii primiți din partea diverselor asociații, fundații, fonduri, ministere și de la Electric Castle. Există un contract între asociație și organizatorii festivalului, dar și acesta este ținut la secret.

Hegedus Csilla încasează de la Transylvania Trust un salariu anual de 16.374 lei (aproximativ 1.400 lei/lună). Este și asociat la firma Pro Utilitas SRL Cluj-Napoca, firmă care și-a suspendat temporar activitatea, anul acesta. Obiectul de activitate al firmei este activități de arhitectură. La această firmă mai sunt asociați Kirizsan Imola (care este și administrator Pro Utilitas SRL) și Szabo Balint Gyorgy (tatăl lui Hegedus Csilla).

Kirizsan Imola este asociat unic și administrator al firmei Utilitas Centru de Cercetare Proiectare in Domeniul Reabilitării Patrimoniului Construit, al cărei obiect de activitate este gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic. Cu alte cuvinte, poate să facă inclusiv lucrări de reabilitare a Castelului Banffy.

Hegedus Csilla este membru UDMR, unde are calitatea de coordonator program. Este și membru în consiliul director al Transylvania Trust și al Liceului Unitarian Janos Zsigmond. A fost secretar de stat în Ministerul Culturii, în perioada Guvernului Ponta, până în noiembrie 2014. În acea perioadă, ministru al Culturii era Kelemen Hunor. Hegedus Csilla a ocupat şi funcţia de preşedinte al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Fix în acea perioadă şi-a acordat 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea Castelului Banffy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *