CAS Cluj isi bate joc de copiii ce vor sa calatoreasca in strainatate

Parintii clujeni reclama ca regulile Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) din Cluj-Napoca ii incurca. Actele pentru eliberarea cardului european de sanatate nu se pot depune decat personal. La Bucuresti, actele pot fi depuse si cu o imputernicire.

Birocratie inutila pentru eliberarea cardului european de sanatate, reclamata de catre parintii din Cluj-Napoca. Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca in cazul unei excursii organizate, atat elevii cat si parintii trebuie sa-si depuna personal actele pentru eliberarea cardului si atrag atentia asupra faptului ca CAS Cluj nu accepta ca un reprezentant sa depuna mai multe dosare.

“M-am dus la casa de asigurari cu actele unor copii, dintr-un grup care pleaca in excursie in strainatate. Acolo mi s-a spus ca pentru depunerea actelor sa se prezinte atat copilul, cat si parintele. Am intrebat de ce nu poate veni un singur parinte cu dosarele. Am cautat pe site-ul CAS si nu este explicat nicaieri. (…) La CAS Bucuresti poate depune actele o singura persoana, cu o declaratie pe proprie rapsundere. Sefa de serviciu mi-a explicat ca e o diferenta intre a se “depune” si a “transmite”, de aceea, trebuie sa mearga 10 copii, insotiti de 10 parinti la CAS”, a spus Adriana M., pentru Ziar de Cluj.

Potrivit site-ului CAS Bucuresti, procedura prevede ca, pentru obtinerea cardului european documentele pot fi depuse de o singura persoana, cu o imputernicire si o declaratie pe propria raspundere, pentru a ajuta cetatenii. La Cluj-Napoca, parintii spun ca din cauza birocratiei exagerate, copiii trebuie sa-si incheie asigurari private de sanatate.

“Nu am putut sa mergem joi, iar vineri copiii nu au reusit sa depuna actele, pentru ca in pauza mare, cand au avut ei timp, la CAS era inchis. Au pauza de la 11 la 11 jumate. Nu mi se pare normal ca la Bucuresti sa se poata depune actele de o singura persoana, iar la Cluj de fiecare parinte in parte. Sa se tina de manuta 10 parinti, pentru ca asa vrea un sef de serviciu”, a continuat femeia.

In replica, oficialii CAS Cluj sustin ca vineri au fost depuse 35 de cereri pentru eliberarea cardurilor europene de sanatate si ca, un singur reprezentant al grupului de elevi poate lasa toate cererile.

“Pentru depunerea actelor, trebuie anexata si o dovada de la organizator ca scolarii vor participa la o excursie si in ce perioada. Poate sa vina oricine, un reprezentant, sa depuna documentele atasate la registratura. Cardurile vin de la Bucuresti pe adresa indicata in cerere, in aproximativ doua saptamani”, au aratat oficialii CAS Cluj.

Cu ajutorul cardului european de sanatate asiguratul poate beneficia, la nevoie, ia de serviciile acordate de unitatile medicale de stat in timpul unei sederi temporare in oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, in aceleasi conditii si la aceleasi tarife ca asiguratii din tara respectiva.

Foto: casmb.ro

Adauga comentariu