Diete

Cartofii, consumati fierti sau prajiti

Cei mai sanatosi sunt cartofii natur, adica fierti in apa. Un cartof mediu contine aproape jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C, iar in coaja, furnizeaza 21 % din doza zilnica de potasiu. Prin comparatie, cartoful are la fel de multa vitamina C si de doua ori mai mult potasiu decat o banana. Cartofii cu coaja roz  sau coaja si miezul violet, contin cea mai mare cantitate de antioxidanti, in special carotenoide si antocianine.

 

Cartofii prajiti sunt periculosi pentru sanatate in cantitati mari. Totusi deliciosii cartofi pai pot fi consumati o data pe saptamana, iar daca o faceti mai des beti mai multe lichide, de preferat apa minerala. Prepararea lor a fost intamplatoare. In 1853, magnatul Cornelius Vanderbilt a fost nemultumit pentru ca un bucatar i-a taiat cartofii prea grosi. Atunci bucatarul lui, George Crum, in mod ironic, i-a feliat subtiri ca si hartia, i-a prajit si l-a servit cu ei pe patron. Lui Vanderblit i-au placut foarte mult acesti cartofi si i-a numit “Saratoga Crunch Chips”. Sunt stramosii chipsurilor din cartofii de astazi.

 

Cumparati cartofi de pe piata taraneasca, si nu din import, alegandu-i pe cei mai mici care, in mod sigur, nu au fost supusi unor tratamente chimice. O parere generala acceptata este ca toate substantele nutritive se gasesc in coaja cartofului. Totusi, mai mult de 50 % din continutul nutritiv se afla in miezul cartofului. Dar de ce sa pierdeti? Mancati-l in intregime!

 

Mica poveste

 

Indienii incasi din Peru au fost primii cultivatori ai cartofului (Solanum tuberosum L.), in anii 200 i.Hr. In 1536, conchistadorii spanioli i-au adus in Europa. Dar europenii au crezut la inceput ca aceste legume sunt daunatoare si nu i-au prea cultivat. Cartofii au fost dusi apoi in Irlanda si in 1621 in America de Nord. In 1956, o mana teribila a distrus culturile de cartofi din Irlanda, eveniment devastator pentru economia de atunci care a adeclansat “marea foamete”.

 

Se cultiva peste 500 de soiuri de cartofi, cu coaja alba, galbena, roza sau rosie. Ei sunt cultivati in special in Polonia, India, Federatia Rusa, China si Statele Unite. E bine de stiut ca anumite soiuri de cartofi, tratate cu produse chimice in scopul cresterii productiei, pot contine solanina, un alcaloid extrem de toxic pentru organism, ce afecteaza drastic biologia celulelor si maduva spinarii.

 

Beneficii pentru sanatate

 

Incasii puneau cartofi pe oasele fracturate pentru a ajuta vindecarea. Cartofii intregi erau folositi pentru a preveni reumatismul si erau mancati impreuna cu alte alimente pentru a preveni indigestia. Spalarea fetei cu suc proaspat de cartofi curata petele. Se credea ca un cartof tinut in buzunar va face sa dispara durerile de dinti. Un remediu vechi pentru durerile in gat era sa se puna o felie de cartof copt intr-o panza de tifon sau intr-o soseta care se lega in jurul gatului.

 

Lectinele din cartofi ataca receptorii cancerului la nivelul membranelor celulare, ducand la apoptoza si citotoxicitate sau la inhibarea cresterii tumorilor. Alimentatia femeilor care include si cartofi este benefica pentru sanatatea inimii acestora. Potasiul din cartofi poate reduce riscul tensiunii marite si al atacului de cord.

 

Secrete in folosirea cartofilor

 

In alegerea si depozitarea cartofilor tineti seama de urmatoarele idei:

 

–    Alegeti cartofii tari, cu coaja fina. Evitati cartofii cu coaja incretita sau vesteda, cu pete inchise la culoare, suprafete taiate sau cei care par verzi.
–    Cartofii pot fi pastrati cateva saptamani in locuri racoroase si intunecate, cu o ventilatie buna. Nu se pun in frigider, pentru ca se vor inegri cand sunt gatiti.
–    Nu consumati cartofii care primavara sunt foarte incoltiti.

 

Sugestii de preparare si servire:

 

–    Cartofii cu aspect cerat sunt ideali pentru salate, pentru fiert sau prajit. Cartofii cu mai mult amidon sunt foarte buni pentru copt sau piure.
–    Se taie partile verzi sau mugurii, dar se lasa coaja pentru a fi mai nutritivi.
–    Cartofii se spala foarte bine inainte de a fi mancati, folosind o perie de legume.
–    Se inteapa de mai multe ori si se tin in cuptorul de microunde pana ce sunt moi, intorcandu-i pe o parte in timpul prepararii.
–    Se servesc copti, in piure sau prajiti. Cartofii sunt deliciosi chiar si cruzi!
–    Folositi instrumente speciale pentru curatat si taiat cartofii.
–    Prajiti cartofii in tigaie de teflon, in baie de ulei (untdelemn “Bunica”) si lasati sa faca crusta si apoi scurgeti-i de ulei. Beti borsuri naturale sau mancati fructe acre, dupa ce consumati cartofi.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *