Cooltura

Cartea săptămânii: „Prințul spinilor”, de Mark Lawrence

Editura Nemira a publicat recent prima parte a trilogiei lui Mark Lawrence, „Imperiul fărâmițat/Broken Empire)”. Autorul, unul dintre cei mai promițători ai genului fantasy din ultimul deceniu, și-a făcut o apariție spectaculoasă cu prima parte a seriei, „Prințul spinilor/Prince of Thorns”, în 2011, după care a continuat la același nivel înalt cu „Regele spinilor/King of Thorns” în 2012 și „Împăratul spinilor/Emperor of Thorns” în 2013. 

Extrem de talentat, dar și prolific, Lawrence a reușit în doar trei ani să aducă la lumină odiseea întunecată a unui adolescent diferit de prototipul clasic al genului. De remarcat că „Prințul spinilor” a mai apărut la noi în 2014, la editura Trei, care a renunțat, din motive necunoscute, la publicarea celor două volume care întregeau seria. Avem astfel de-a face cu o reeditare, o ediție revizuită a traducerii făcute de Roxana Gamarț. O inițiativă riscantă a editurii Nemira, dar care trebuie aplaudată și sprijinită, pentru că astfel cititorii români au ocazia să cunoască un autor care poate sta fără teamă alături de  George R.R. Martin, Brandon Sanderson, Steven Eriksson sau Joe Abercrombie.

Fostul prinț Jorg Ancrath, actual tâlhar, își începe în forță aventura imaginată de Mark Lawrence, cu doar câteva zile înainte de a împlini 14 ani. Șef al unei mici cete de bandiți, conduce personal un măcel împotriva unor țărani care nu i-au acceptat pretențiile. Rezultat: niciun supraviețuitor, două sute de morți, inclusiv femei, violate înainte de a fi ucise. Discuția cu muribundul Bovin Tor, conducătorul satului distrus, este relevantă pentru portretul cinicului Jorg. „Câți ani ai, băiete? Cincisprezece primăveri, nu mai mult. Nu poate fi mai mult…”, spune starostele.  „Auzi la el, cincisprezece! Să am cinșpe ani și să pârjolesc sate! Când oi ajunge la cinșpe, o să fiu deja Rege!”, e răspunsul anti-eroului nostru. 

După o introducere abruptă în lumea în care trăiește fostul prinț, care îl citește pe Plutarh (unul din indiciile că acțiunea se petrece pe un Pământ al viitorului, distrus de forțe încă necunoscute), dar omoară, violează și dă foc la case, aflăm și de unde a pornit totul. Cu cinci ani în urmă, mama lui este violată și ucisă, iar fratele lui mai mic este omorât într-un mod barbar. Jorg este salvat de la o moarte crudă de un măceș, ai cărui spini îl ascund mai întâi de cei care i-au măcelărit familia, apoi se agață de el și îl opresc atunci când vrea să-și iasă afară și să încerce să-și salveze mama și fratele. Acești spini, întipăriți la început la propriu în pielea lui Jorg, vor face ulterior parte integrantă din viața lui, făcându-și simțită prezența înaintea tuturor deciziilor importante.

Cartea se citește pe nerăsuflate, astfel că fanii au așteptat cu nerăbdare volumele ulterioare din serie. După patru ani de așteptare, editura Nemira a luat o decizie curajoasă și a tipărit o ediție nouă a „Prințului spinilor”, cu o copertă superbă. Așteptăm acum volumele doi și trei și, de ce nu, următoarele serii ale lui Lawrence, care și-a păstrat obiceiul de a scoate anual un roman. Astfel, după „Imperiul fărâmițat” în 2011-2012-2013 (toate titlurile au apărut în luna august a anului respectiv!), a urmat trilogia „The Red Queen’s War” în 2014-2015-2016 (fiecare volum în iunie) și „The Book of the Ancestor” în 2017-2018 (primele două volume au ieșit în aprilie, iar al treilea, conform acestei logici, ar trebui să apară în aprilie 2019). 

PRINȚUL SPINILOR
MARK LAWRENCE
EDITURA NEMIRA
336 PAGINI – 39,99 LEI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *