Diete

Carnea de pui

Inainte de extinderea industriei avicole, puiul era carne de lux. Aceasta carne este acum atat de ieftina, incat reprezinta hrana pe o zi a celor mai multi oameni, insa pretul acestei ieftiniri a fost o diminuare a aromei si texturii, cresterea continutului de grasimi saturate si riscul inghitirii de reziduuri chimice nedorite. Carnea de pui este bogata in proteine, fier si zinc, iar 100  g are 153 kcal.

 

Puiul este denumirea generica pentru cocos si gaina din specia domestica Galllus galllus, crescuta pentru carne si oua. Exista rase crescute pentru carne, pentru oua si mixte. Puiul de curte, crescut in libertate, are urmatoarele denumiri, conform varstei si greutatii:

 

–    puicuta: ajuns la 3-4 luni, si la o greutate de 600 g;
–    pui: ajuns la maturitate si cu o greutate de peste 1,5 kg;
–    cocos: reproducator de doi ani, la sfarsitul “cariererei” si cu carnea necomestibila deoarece este foarte tare;
–    gaina: ouatoare, apreciata pentru supa, la sfarsitul “carierei”;
–    gaina indopata: femela ingrasata pana la 1,8 kg;
–    clapon: mascul castrat la 2,5 kg si peste.

 

Printre pasarile crescute industrial se disting: cocosel (taiat la o greutate de 350-400 g), gaina si clapon (cu aceleasi caracteristici ca si pasarile de curte), in timp ce toate celelalte sunt numite simplu pui si, in comert, se impart in pui de gatit (10-12 sapatamani si de cca 800 g) si pui de grill (de 16 saptamani si de aproximativ 1 kg). Puiul “industrial” poate fi crescut in custi in care posibilitatea de miscare este mult redusa, in incinte in care animalul are libertatea de miscare si in sistem mixt – prima luna in custi si apoi in incinta.

 

Ce contine si la ce e buna?

Carnea de pui contine proteine, lipide, colesterol, fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, Dacid folic, retinol eq; energie – piept de pui: 97 kcal; pulpe de pui: 130 kcal.

 

Carnea de pui contine mult mai putine grasimi decat carnea rosie si, devreme ce majoritatea acestora se afla in piele, se poate elimina cu usurinta. Pe langa proteine, carnea de pui ofera fier usor de asimilat si zinc (de doua ori mai mult in pielea mai inchisa la culoare decat in piept), deci este un aliment ideal in timpul sarcinii si benefic pentru intarirea rezistentei. Pieptul de pui contine o insemnata cantitate de vitamina B6.

 

Carnea de pui, in general, este buna in caz de convalescenta si anemie, este benefica in cazul sindromului premenstrual. Puiul crud este o cauza comuna a intoxicatiilor alimentare; deci carnea de pui trebuie consumata la gratar sau la tigaie, calda sau rece si fara piele.

 

Transarea

Carcasa de pui poate fi comercializata prin urmatoarele transari:

–    pui traditional sau eviscerate (cu cap, gat si labe);
–    pui intreg (fara viscere, labe, cap si gat);
–    jumatate de pui (carcasa taiat in doua jumatati, in lungul coloaneivertebrale);
–    sfert de pui (partea anterioara sau posterioara a unei jumatati de pui);
–    piept (muschii pectorali, cu unele oase, fara piele);
–    piept file (file de piept dezosat);
–    piept cu spinare (cu aripi si cu pielea atasata);
–    aripi (aripi cu o parte din spate, cu piele);
–    aripioare (aripi fara spate, dar cu piele);
–    copane (picioarele intregi, cu o parte din spate);
–    pulpe (picioare intregi, cuprinzand femurul si tibia);
–    ciocanel (partea de jos a piciorului, cu tibia);
–    pulpe duble sau jumatatea posterioara (cele doua sferturi posterioare unite).

 

Consum si preparare

Carnea de pui se digera usor, este bogata in proteine si nu e prea grasa, cu exceptia pielii. Gaina este folosita pentru supa sau rasol ca si claponul, care se consuma in mod traditional de Craciun si Revelion, in unele tari. Puiul este adecvat pentru orice preparare la cald; pasarile mai tinere sunt bune la friptura, la gratar si prajite; pasarile mai putin tinere (darn u batrane) se preteaza la alte tipuri de mancaruri.

 

Conform cerintelor retetelor, puiul se poate gati intreg, despicat in lungul sirei spinarii, dar cu pieptul intreg (ca o carte), transat in doua jumatati, in sferturi (2 piepti si doua copane). Puiul gatit in bucati se transeaza de obicei in opt parti; daca se prajeste, se transeaza in zece parti, eliminand sira spinarii. Carnea de pui se mai foloseste in conserve, in prepararea supelor, in sandviciuri sau salate.

 

Alte recomandari cu privire la folosirea carnii de pui in mancaruri:

–    snitelele, gratarul si friptura la cupto se fac din piept de pui sau pulpe dezosate. La cuptor se poate baga insa si puiul intreg;
–    rulada se face din piept;
–    supele si ciorbele se pot face din orice parte a puiului (mai putin gustos este insa pieptul, care ramane putin atos, dar de aceea este indicat sa folositi pulpe, aripi sau tacamuri);
–    la mancarurile cu sos se folosesc pieptul si pulpele;
–    pentru tocat este ideal pieptul.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *