Diete

Carnea de porc, pro si contra

Carnea de porc reprezinta aproximativ 38 de procente din proteina animala consumata zilnic in lume. Se mananca sub forme variate pe tot globul, de la banalul hamburger american, la prosciutt-ul italienesc. Romanii nu fac exceptie. Friptura de porc se numara printre preferatele noastre.

 

 

Compozitia nutritionala

 

 

Cantitatea si tipul de substante nutritive continute variaza in functie de tipul de aliment pe baza de carne de porc consumat, mai precis de partea din porc din care este preparat: ceafa, spate, coaste, pulpa. Gastronomia catalogheaza carnea de porc drept “carne alba”. Dar, in strudiile de nutritie, carnea de porc este grupata in acelasi loc cu carnea de vita, ambele fiind considerate “carne rosie”. Asta pentru ca nivelul de mioglobina (proteina care intra in constitutia fibrei musculare) din carnea de porc este putin mai mic decat al carnii de vita, dar mult mai ridicat decat cel din carnea de pui. De asemenea, carnea de porc are un continut bogat in tiamina (Vitamina B1).

 

 

100 de grame de jambon contin:

 

 

278 calorii, dintre care 157 calorii doar din grasime;

 

Grasime totala – 17,5 g, adica 23 %, din care: gasime saturate – 6,41 g; grasime polinesaturata – 1,63 g; grasime mononesaturata – 7,8 g;

 

Colesterol – 9,3 mg;

 

Sodiu – 59,5 mg;

 

Proteine – 26,6 g;

 

Calciu – 1 %;

 

Fier 5 %;

 

Titamina – 54 %.

 

 

Carnea de porc, dupa cum se observa mai sus, contine destul de multe lipide. Un semnal de alarma pentru consumatorii fideli. Acest lucru nu presupune excluderea totala din alimentatie, mai ales pentru cei care nu au probleme de sanatate. Datele problemei se schimba insa la cei care deja sufera de afectiuni cauzate de un consum prea mare de alimente grase.

 

 

Ce poate determina consumul excesiv de carne de porc?

 

 

Nivelul crescut de lipide din carnea de porc (mai ales saturate) este unul dintre factorii care determina aparitia bolilor cardiovasculare.

 

 

Consumate frecvent, grasimile saturate duc la cresteri in sange ale lipidelor totale, colesterolului si trigliceridelor. Poate avea loc dereglarea metabolismului lipidic si de aici o serie de alte consecinte nefaste: formarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange, placi care, in timp, obstrueaza lumenul si blocheaza fluxul sangvin. Angina pectorala, infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale sunt cateva dintre problemele cardiovasculare determinate de excesul de grasimi.

 

 

In afara de bolile vasculare, consumul exagerat de grasimi din carnea de porc favorizeaza si cresterea in greutate, ducand la supraponderalitate si obezitate. Mai grave sunt complicatiile generate de aceste tulburari, cum ar fi: diabet zaharat de tip II; steatoza hepatica; disfunctii ovariene; artroze ale articulatiilor, mai ales la nivelul genunchilor, datorita greutatii foarte mari a corpului.

 

 

Carnea de porc sta adesea la originea a diverse intoxicatii, cea mai des intalnita fiind infectia cu trichinella spiralis. La om, infectia apare in urma consumului de carne infestata, cruda sau insuficient preparata termic. Primele simptome sunt greata, voma, diaree, oboseala, febra. Apar apoi durerea de cap, dureri si tensiune musculara. Infectia este masiva, putand determina probleme cardiace si respiratorii, dar si de locomotie.

 

 

Simptomele abdominale apar la 1-2 zile dupa infectie, iar celelalte simptome intre 2 si 8 saptamani de la consumul de carne infestata. Faza de invazie musculara dureaza 20-30 de zile si pot aparea si tulburari neuro-psihice. Urmeaza apoi faza de inchistare a larvelor sau starea de convalescenta, cand dispar toate manifestarile clinice. Vindecarea este posibila in cazul infectiei usoare sau medii, dar in cazul infectiei severe sansele de vindecare scad la 90 %. Severitatea infectiei este variabila in functie si de cantiatea de larve de trichinela ingerate.

 

 

Mezelurile din carnea de porc pot fi infectate cu “listeria”, o bacterie care genereaza listerioza. Este una dintre cele mai periculoase infectii alimentare. Se manifesta prin meningita, septicemia, provoaca avorturi la femeile gravide, infectii perinatale si gastroenterite.

 

 

Atentionare! Consumul carnii de porc este interzis persoanelor cu dislipidemii – nivel crescut al colesterolului, lipidelor totale, trigliceridelor si celor cu steatoza hepatica (“ficat gras”). Este interzisa si persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale, bolnavilor coronarieni, celor cu hipertensiune arteriala.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *