Din oras

Caritatea din Biserica. Credinta fara fapte este moarta

Pe langa misiunea spirituala Biserica are si o puternica responsabilitate sociala, filantropia fiind o caracteristica a crestinatatii. Chiar daca apar rareori in vizorul opiniei publice cu activitatea caritativa si mult mai des cu masinile scumpe pe care le conduc sau cu hainele preotesti opulente, in majoritatea cazurilor bisericile au programe sociale bine puse la punct, cu mii de beneficiari.

La Mitropolia Clujului se desfasoara in jur de 30 de proiecte sociale, care vizeaza ajutorarea copiilor, batranilor si a celor aflati in situatii precare. Inainte de a oferi sprijin se face o ancheta sociala.

“Avem o gradinita sociala la Turda, este vorba de copii pe care parintii nu isi permit sa ii trimita la gradinita, serviciile sunt gratuite, le oferim acolo si imbracaminte si o masa calda. Avem un centru in Manastur, un centru misionar social, Sfantul Vasile cel Mare, care are acolo o scoala gimnaziala Christiana, un centru de zi pentru recuperarea copiilor aflati in abandon scolar, un proiect de meditatii scolare pentru copii, un centru comunitar pentru tineret, un centru de servicii sociale pentru copii intre 0 si 2 ani, care functioneaza in Iris, o tabara sociala la Valea Vadului pentru copii”, arata Drd. Liciniu Campean, consilier misionar social al Mitropoliei Clujului.

Biserica mai are si trei camine pentru batrani de tip rezidential, unul la Turda, unul la Mociu si la Bistrita cu un total de 140 de beneficiari. De asemenea au un proiect european prin care ofera locuri de munca pentru persoane vulnerabile din punct de vedere social.

Nu activitatea sociala este menirea principala a Bisericii, dar e o componenta fundamentala, filantropia a existat dintotdeauna in Biserica. Chiar daca a existat in perioada comunista un timp in care Biserica nu a putut sa-si manifeste aceasta latura, incercam sa recuperam acum, sa impulsionam aceasta dimensiune sociala a Bisericii”, a subliniat Campean.

In perioada iernii, mai ales in pragul sarbatorilor creste mereu numarul persoanelor care apeleaza la Biserica pentru ajutor.

“Avem mai multe cereri, dar prioritari sunt beneficiarii proiectelor noastre, la nivelul celor doua judete, Cluj si Bistrita, sunt in jur de 5.000 de beneficiari pe diferite tipuri de servicii sociale, dar incercam sa nu refuzam pe nimeni, mai ales in perioada asta”, mai arata Liciniu Campean.

Centrul de Ingrijiri Paliative Sf. Nectarie, deschis in luna mai a anului trecut, unde bolnavi in faza terminala beneficiaza de servicii de ingrijiri medico-sociale a avut peste 500 de beneficiari pana in 1 noiembrie anul acesta.

“Avem o policlinica fara plata in Manastur, avem un serviciu de consiliere a persoanelor dependente de alcool si droguri. Avem Cantina sociala in Cluj si Bistrita, in Cluj mananca 100 de persoane zilnic la cantina sociala, o cantina la Huedin avem unde mananca5 0 de persoane zilnic, la Bistrita 60 de persoane zilnic. Lumea si presa in general nu e prea interesata sa promoveze activitatile sociale ale Bisericii si prefera sa spuna ca Biserica nu face nimic. Sunt institutii de asistenta sociala acreditate, recunoscute de catre stat”, a subliniat consilierul.

Si Biserica Greco-Catolica din Cluj desfasoara mai multe activitati filantropice prin intermediul Asociatiei Caritas. Asociatia are sase departamente, axate pe diferite categorii de beneficiari.

“Mesajul evanghelic de la Mantuitorul nostru Iisus Hristos este: Nu numai vorbe, ci si fapte. Ne spune Noul Testament: credinta fara fapte este moarta. Nu esti crestin, nu esti Biserica daca nu ai si activitate sociala. Nu e importanta, este esentiala. In acelasi timp, Biserica nu se poate substitui statului, nu avem resursele pentru a inlocui statul. Avem relatii bune cu institutiile statului, dar ar putea si statul sa fie interesat de o colaborare mai aprofundata si mai stransa cu noi”, subliniaza parintele Aurel Ana de la Asociatia Caritas, cea care se ocupa in cea mai mare parte de activitatile sociale ale Bisericii Greco-Catolice clujene.

Serviciile pe care le furnizeaza sunt acreditate conform legislatiei nationale in vigoare.

“Departamentul soci-medical presupune ingrijire medicala la domiciliu pentru persoanele care au nevoie si in acelasi timp are si o componenta sociala  de ingrijire la domiciliu pentru persoane care nu au neaparat probleme medicale, dar sunt cazuri sociale. Tot in cadrul departamentului avem un club de socializare pentru persoane varstnice”, a precizat parintele.

Departamentul pentru persoane cu dizabilitati se ocupa atat de copii si tineri, cat si de persoane adulte. Exista si un centru de recuperare special al copiilor cu dizabilitati, unde au parte de kinetoterapie, de logopedie sau asistenta psihologica pentru apartinatorii persoanelor cu dizabilitati.

“Departamentul socio-educativ este exclusiv pentru copii pentru a preveni abandonul scolar, copii care provin din familii monoparentale, cazuri sociale, familii unde parintii au probleme medicale severe, familii cu multi copii care din cauza saraciei sunt in risc de a abandona scoala sau de a obtine rezultate foarte slabe la scoala si de a nu reusi sa se integreze pe piata muncii. In departamentul de asistenta sociala sunt cazurile sociale de urgenta, persoane, familii care au sub venitul minim si incercam sa ii ajutam. Nu oferim un ajutor pe termen lung, incercam sa oferim ajutor tintit, de multe ori sunt persoane care au o meserie sau ar putea sa invete o meserie, n-au probleme de sanatate, pur si simplu lipseste vointa de a face un efort pentru a se integra in societate”, mai arata preotul.

In cadrul asociatiei mai functioneaza si departamentul anti-drog cu activitati de preventie.

“Preventia se face pe toate substantele care dau adictie, inclusiv fumatul. Aici speram sa reusim sa facem pe viitor un centru post adictie. Dupa ce au trecut printr-un episod de adictie si vor sa se integreze in societate este un proces foarte lung”, subliniaza Ana Aurel.

De asemenea cei care nu au un loc de munca sunt ajutati de reprezentantii Asociatiei Caritas sa se integreze pe piata muncii. Asociatia are intre 2.500 si 3.000 de beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *