Din oras

Care sunt firmele care “se bucura” de reabilitarea termica din Cluj-Napoca

Nu doar locatarii blocurilor reabilitate termic prin proiectele europene “Cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Municipiul Cluj-Napoca” sunt multumiti de aceste lucrari, ci si firmele care iau contracte grase pentru a izola constructiile. Anul trecut in cadrul primelor doua grupuri s-au izolat 200 de apartamente, iar anul acesta numarul acestora depaseste 700.

Proiectul de reabilitare termica este finanţat prin POR 2007-2013 , Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a  oraşelor – poli urbani de crestere”, program gestionat de catre  Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management prin Organismul Intermediar Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Ultima licitatie adjudecata in cadrul proiectului de “Cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Municipiul Cluj-Napoca” a fost pentru grupul 7. Este vorba de 5 loturi care cuprind blocuri de pe Calea Manastur, Grigore Alexandrescu, 13 Septembrie si Aleea Azuga. Valoarea estimata a fost de 3,4 milioane de lei, iar contractele au insumat 2,7 milioane de lei.

Trei loturi, in valoare totala de 1,6 milioane au fost adjudecate de Romco System SRL,iar celelalte doua loturi de 1,1 milioane de lei se vor realiza de SC AF Consulting SRL, tot din Bucuresti. Proiectul a fost implementat de la inceputul lunii martie si dureaza 12 luni, prin urmare cele doua firme au timp pana in primavara anului viitor sa finalizeze lucrarile, chiar daca licitatia a fost adjudecata abia acum.

Valoarea toatala a proiectului este de 4.498.196,94 lei, din care valoarea cererii nerambursabile: 2.520.702,19 lei.

In total in cadrul acestui proiect vor fi reabilitate 277 de apartamente. Printre obiective se mai numara “reducerea costurilor de întreţinere pentru încalzire şi apa calda menajera contribuind astfel la reducerea saraciei si la imbunatatirea puterii de cumpararea a categoriilor defavorizate, cu venituri mici; -reducerea consumului de combustibil convenţional utilizat la prepararea agentului termic pentru încalzire, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera; ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor si nu in ultimul rand ocuparea fortei de munca prin crearea de noi locuri de munca temporare (durata de excutie a lucrarilor).

Romco System este detinut de Dragos Cristian Radut si a fost infiintata in 2003. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 40 de milioane de lei si un profit de peste 170.000 de lei.

AF Consulting este firma lui Florin Druta si Robert Cristescu. In 2013 a avut o cifra de afaceri de 37,5 milioane de lei si un profit de 2,7 milioane.

Grupurile 5 si 6, adica 11 blocuri, vor fi realizate de aceeasi AF Consulting din Bucuresti pentru aproape 5 milioane de lei, dintr-o estimare de peste 6 milioane.

Cele 13 loturi din grupurile 3 si 4 au fost castigate de Avril SRL si Ganeli Prodexim SRL. Ganeli este singura firma clujeana care a luat vreun contract in seria proiectelor de reabilitare termica din acest an. Pentru patru loturi din cele 11 societatea a luat aproape 2,5 milioane de lei din totalul de 6 milioane. In cele doua grupuri s-au propus reabilitarea a aproape 500 de apartamente.

Ganeli Prodexim functioneaza din 1994 si este detinuta de Vincze Attila si Kiss Mihaly si Gellert. Profitul lor pe anul trecut a fost de aproape 28.000 de lei la o cifra de afaceri de 307.000 de lei.

Avril SRL este o firma inregistrata in judetul Satu Mare in 1992 si apartine de Ioan si Ana Savu. Cifra de afaceri pe 2013 a depasit 18 miloane de lei, iar profitul a ajuns la aproape 480.000 de lei.

Contributia locatarilor in aceste proiecte este de 20% din valoarea lucrarii, restul fiind suportat de autoritati.

Foto: ziarulunirea.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *