Diete

Capsunii, fragii cu fruct mare

In realitate, capsunii cultivati (Fragaria grandiflora Ehrh.) sunt soiuri de fragi cu fruct mare. Se cultiva doua feluri de capsuni: neremontate (cu o recolta pe an, in mai-iunie) si remontate (cu doua recolte pe an, una in mai-iunie, iar alta in septembrie-octombrie). La capsunul cultivat in solarii, coacerea fructelor incepe in aprilie.

 

Capsunele contin apa (87-91 %), zaharuri (4-9 %), acizi, pectine, proteine, celuloza, saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, iod), provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, PP, K, etc. Ele se folosesc pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (sirop, compot, dulceata, marmelada, jeleu, gem, suc, nectar, gelofruct. Se preteaza bine la congelare; sunt utilizate, de asemenea pentru extragerea aromelor si pentru produse de cofetarie (serbet, inghetata, spuma, gelatina, tarta, sufleu, crema). Pentru compot si dulceata se prefera soiurile cu pulpa consistent uniforma si intens pigmentata (Senga Sengana, Red Gauntlet, Gorella, Pocahontas, Talisman). De altfel, fructele acestor soiuri sunt foarte bune si pentru masa.

 

Florile (si, respectiv, fructele) capsunului sunt grupate in inflorescente. In cadrul aceleeasi inflorescente, atat florile, cat si fructele, apar si se dezvolta foarte esalonat, in cat fructele de pe aceeasi planta se recolteaza in 6-8 reprize (serii sau etape), la intervale de cate 2-3 zile. Fructele din primele doua etape de cules sunt mult mai mari, mai bogate in substanta uscata in vitamina C  si in saruri minerale decat cele din ultimele etape.

 

In scopuri terapeutice, de la capsun se folosesc fructele, frunzele si rizomii.

 

Cura de capsune. Fiind bogate in vitamine din complexul B si in mangan, care au un rol important in functionarea normala a sistemului nervos, capsunele sunt indicate in astenii si pentru prevenirea insomniilor. Intrucat contin mult fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care participa, de asemenea, la formarea hemoglobinei, inlesnind totodata si absorbtia fierului), capsunele se folosesc in tratamentul anemiilor. Avand efect tonic, remineralizant, se recomanda in tuberculoza. Ele au si rol de reglementator hepatic (contin vitamina K, care este esentiala pentru funtionarea normala a ficatului, fiind un factor de longevitate).

 

De aceea, capsunele se folosesc in cazuri de insuficienta hepatica, litiaza biliara si diskinezii biliare. Datorita continutului in vitamina PP, care este vasodilatatoare, capsunele au rol hipotensor; ca atare, ele se folosesc in tratamentul hipertensiunii arteriale. Totodata, cura de capsune inlesneste actiunea sistemului imunitar, are un puternic efect diuretic, depurativ (detoxifiant), favorizand eliminarea acidului uric, a toxineleor si a excesului de colesterol. Cura de capsune mai este indicata in afectiunile renale (inclusiv litiazele), in reumatism, artritism, guta, ateroscleroza etc. Continand vitamina E (hipoglicemianta) si putine zaharuri, capsunele pot fi consumate de diabetici. Capsunele in parga sunt constipante, iar cele bine coapte au efect laxativ. Pentru nediabetici se recomanda cure de capsune de 250-500 g pe zi, de preferinta dimineata, timp de 7-14 zile.

 

Capsunele sunt contraindicate persoanelor alergice, carora le pot produce urticarie. Continand acid citric si fragarol (un alcool triterpenic) capsunele au actiune bactericida. Contra oxiurilor se recomanda 500 g capsuni, dimineata, pe stomacul gol, fara a mai consuma altceva pana la pranz. Spuma de capsune si gelatina de capsune au aceleasi utilizari terapeutice ca si fructele.

 

Frunzele de capsuni contin tanin, fragarol, evercitrina (flavona, component al vitaminei P), citrol, ulei volatil, zaharuri, saruri minerale, vitamina C. datorita taninului, frunzele au proprietati astringente (antidiaretice); ele constituie un adjuvant in tratamentul diabetului, contribuie la eliminarea acidului uric, au efect diuretic in diferite boli ale rinichiului si vezicii urinare. Fragarolul imprima frunzelor proprietati dezinfectante (bactericide). Faliolele frunzelor de capsun se recolteaza, fara petiolul principal, in perioada iunie-septembrie.

 

Infuzia din frunze de frag maruntite (doua lingurite la 200 ml apa clocotita) este indicata in diabetul zaharat; se beau cate doua cani pe zi.

 

Decoctul din frunze de capsun combate diareea cronica, enteritele, eneterocolitele, hemoragiile interne si catarul pulmonar.

 

Ceaiul alimentar preparat dintr-un amestec de frunze de frag, afin, zmeur si mur este placut aromat si poate fi utilizat in mod curent fara restrictii.

 

Rizomii (tulpinile subterane) de capsuni, uscati si macinati, se utilizeaza la prepararea de infuzie si decoct, care au proprietati antigutoase, fiind indicate in guta, reumatism si (pe cale externa) in herpes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *