Reportaj

Căpșunar de România. Un tânăr de 20 de ani dezvoltă o cultură profitabilă de căpșuni

A vândut pălinca primită cadou de la bunicul său și a investit banii inteligent. Un tânăr ce abia a împlinit 20 de ani, student la Horticultură, nu așteaptă să îi plătească părinții studiile și ieșirile la terasă. A pus pe picioare o afacere profitabilă. Cultivă căpșuni pe un teren al bunicilor săi, în satul Boian, de lângă Cluj-Napoca și livrează fructele la ușa clientului. 

 „Am investiti aici pe 2500 de metri pătrați, cam 10 mii de lei, bănuții i-am strâns singur, am lucrat vreo 3 luni ca ospătar și bunicii din partea tatălui meu mi-au dat vreo 200 de litri de pălincă și am vândut-o și am reușit să înființez această cultură”, spune cu mandrie Dragos Marchis.

Dragoș Marchiș mai spune că ideea de a cultiva căpșuni o are încă de când era în liceu. Iar în 2015 nu a mai stat pe gânduri. A căutat informații pe Internet, a mers la o pepinieră de unde a cumpărat plantele de căpșuni și le-a pus în pământ cu ajutorul prietenilor.

 „Plantele le-am pus împreună cu colegii mei în toamna anului 2015. Nu știam eu atunci că există consultant în agricultură, deci era primul pas în agricultură. Până atunci nu am pus mâna nici pe o sapă, nici pe o furcă, numa așa cât că m-am jucat cu ele. Le-am spus încă de pe clasa a 10-a, mă vedeți că eu îmi pun căpșuni, veniți să mă ajutați? Și au venit”, isi aminteste Dragos.

Anul trecut, recolta de căpșuni a tânărului antreprenor a fost mai puțin generoasă, pentru că, spune el, au intervenit situații pe care nu a știut să le gestioneze. Acum, însă, fructele se coc cu repeziciune, iar Dragoș abia răzbește să facă față comenzilor. Mai ales că fructele sunt naturale, tânărul susține că folosește doar îngrășământ natural și soluții ecologice.

Cultura a fost infiintata cu 10.000 de plante, din care 5.000 din soiul Pegasus, un soi rezistent, cu frunze puține, rezistente la transfer, cu aspect comercial bun.

Dragoș are sprijinul necondiționat al membrilor familiei. Iar în aceste zile, cu toții sunt în parcela de căpșuni și adună fructele coapte.

Tânărul spune că datorită recoltei bogate din acest an, din vânzări își va scoate investiția inițială. Și deja face planuri de extindere. Vrea să acceseze fonduri europene ca să-și modernizeze cultura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *