Capitala Culturală Europeană riscă să-și piardă titlul: se va solidariza Clujul pentru a susține Timișoara în Alianța Vestului?

Din cauza limitărilor financiare, precum și a incapacității membrilor comitetului de conducere al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, orașului de pe Bega i-ar putea fi retras acest titlu. Acest aspect ar reprezenta și o pierdere financiară considerabilă: 1,5 milioane de euro, fond acordat capitalelor culturale care implementează cu succes proiectele la care s-au angajat prin dosarul de candidatură. Cum va reacționa municipiul Cluj-Napoca în acest caz? Se va solidariza Clujul - în cadrul Alianței Vestului - pentru a susține organizarea Capitalei Culturale Europene la Timișoara? 

În ziua în care i-a expirat mandatul de doi ani ca director artistic al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Chris Torch a dezvăluit prin intermediul unei scrisori deschise, cum că există un risc major ca Timișoarei să îi fie retras titlul de Capitală Culturală Europeană, dar și să piardă un premiu de 1,5 milioane de euro.  

Mandatul lui Chris Torch a expirat în 8 iulie. Câteva ore mai târziu, acesta a trimis o scrisoare deschisă prin care acuză limitările financiare și incapacitatea membrilor comitetului de conducere.

Din nefericire, de când mi-am început activitatea în anul 2017, ne-am confruntat în mod constant cu obstacole greu de surmontat: lipsa resurselor și a stabilității financiare, declarații publice contradictorii venite din partea liderilor politici şi a directorilor de instituții, promisiuni înșelătoare sau false, promisiuni care nu au fost niciodată onorate, imposibilitatea de a aranja colaborări pe termen lung, în special cu artişti şi parteneri străini, personal sub-finanţat şi lipsa unei recrutări eficiente, un Board ai cărui membri poartă concomitent vina directă pentru lipsa suficientă de fonduri, în timp ce susţin că îşi asumă responsabilitatea de a asigura sănătatea financiară a proiectului – un dublu-rol cel puţin neliniştitor”, a transmis Torch.

Mai mult, acesta acuză și imixtiunile politice în activitatea Asociației, care au blocat orice posibilitate de a realiza un program cultural coerent.

„Realitatea stă în felul următor: Timişoara 2021 nu a primit niciodată o şansă rezonabilă pentru a se putea dezvolta în aşa fel încât să poată implementa un program cultural coeziv. Limitările financiare şi manevrele politice au blocat orice fază de pregătire, situaţie care ne-a permis să realizăm bucăţele din ceea ce era proiectat, atunci când am avut sporadica oportunitate de a reuşi să implementăm parte din ceea ce ne propusesem. Planurile noastre iniţiale se bazau pe promisiuni de finanţare, obiective ambiţioase şi programe de plată fireşti. După trei ani bugetari de la acordarea titulaturii, nu s-a creat nicio bază economică stabilă. Cuplate cu personalul insuficient şi lipsa fondurilor necesare implementării, planurile au devenit visuri”, a mai scris Torch.

Fostul director artistic a enumerat și proiectele culturale, evenimentele și parteneriatele pe care le-a realizat împreună cu ceilalți membri ai asociației, dar concluzionează că multe lucruri nu au putut fi implementate din cauza fondurilor insuficiente.

„Dar, datorită lipsei totale de finanțare din partea surselor din România, în ultimele 7 luni de zile dezvoltarea programului a întâmpinat piedici serioase. Multe proiecte s-ar fi putut dezvolta în a doua perioadă a acestui an şi ar fi pregătit evenimentele ce urmau să aibă loc în 2021. Ce-ar fi fost dacă…

Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost şocată atunci când a trebuit să asculte explicațiile confuze şi neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autorităţile publice Asociaţiei TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate”, mai scrie Torch.


Fostul director artistic apreciază că numai o coagulare a actorilor culturali, care să pună presiune pe persoanele cu putere de decizie, mai poate salva acest proiect.

„Numai o iniţiativă cetăţenească serioasă, care să întrunească o secţiune amplă a sectorului cultural şi a societăţii civile, ar putea pune suficientă presiune pentru ca situaţia să poată fi schimbată. Din păcate, până în acest moment, răspunsul sectorului cultural a fost unul marcat de interese personale şi de lipsa curajului, atât la noi în oraş cât şi la nivel naţional. Această fragmentare este unul dintre marii noştri inamici”, a conchis Chris Torch.

Ce acțiuni va întreprinde municipiul Cluj-Napoca? Cum se va poziționa Alianța Vestului?

În 8 decembrie 2018, primarii Nicolae Robu (Timişoara), Gheorghe Falcă (Arad), Ilie Bolojan (Oradea) și Emil Boc (Cluj-Napoca), au semnat, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte în special atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării. 

Printre proiectele anunțate cu fast - prin care abonamentele generale pe mijloacele de transport în comun din celelalte oraşe semnatare să fie valabile pe raza municipiului Timişoara - nu figurează însă nici un detaliu în privința situației incerte în care se află Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. 

În martie 2019 a fost decis sediul Alianței Vestului: consilierii locali din Timişoara au adoptat o hotărâre prin care au stabilit ca sediul Alianţei Vestului (AVE) să fie la Timişoara, în clădirea în care în trecut funcţiona Primăria.

Chiar și așa, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, pare să fi neglijat Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Totuși, acesta nu are ce să-și reproșeze:

„Sper sa nu se ajunga la asa ceva. Insa, asa cum au spus si membrii comisiei care au facut un audit recent, sunt nerealizari din cauza lipsei finantarilor. Doar primaria are un procent foarte mare de indeplinire a obligatiilor financiare, de 85-90 la suta. Nici noi n-am dat suta la suta ce trebuia sa dam, insa, daca si ceilalti parteneri ar fi facut virarile asa cum am facut-o noi, lucrurile mergeau si mai bine”, a declarat Nicolae Robu.

Cum se va poziționa Alianța Vestului în acest context? Își va dovedi funcționalitatea? Se va solidariza Emil Boc cu această cauză, astfel încât să ajute la organizarea Capitalei Culturale Europene la Timișoara? 

 

 

 

 

 

sursa foto: timpolis.ro

Adauga comentariu