Capcanele dietelor fara control medical

Multe cure de slabire sunt bazate pe principiul urmator: cu cat  consumam mai putine calorii, cu atat pierdem mai multe kilograme. Desi acest principiu functioneaza de cele mai multe ori pe termen scurt, exista motive importante datorita carora efectul nu poate fi mentinut. Ba chiar mai mult restrictionarea calorica pe termen lung ii poate cauza probleme corpului. Se stie acum ca restrictionarea calorica severa poate avea o serie de efecte daunatoare si ca multi indivizi care tin cure de slabire in mod repetat sfarsesc prin a fi lihniti, supraponderali, nervosi si obositi.

 

Slabire prin reducerea caloriilor. Bazele principiului caloriilor au fost puse prima data in 1930 de doi doctori, Newburgh si Johnston, la Universitatea din Michingan, SUA. Studiul lor original a fost derulat pe o perioada prea scurta de timp, pentru a se putea trage vreo concluzie  privind efectele pe termen lung ale restrictionarii caloriilor, dar a fost considerat abordarea standard pentru pierderea in greutate.

 

De ce nu functioneaza curele de slabire conventionale? Bazate pe controlul caloriilor, aceste cure pot duce la inceput la scaderi dramatice in greutate si in nivelul grasimilor, dar si pierderi musculare si de energie. Daca indepartati kilograme in plus, folosind principiile de alimentatie sanatoase, veti pierde kilograme si grasimi, incetul cu incetul, pastrandu-va musculatura intacta si imbunatatind nivelul energiei.

 

Efectele restrictiilor caloriilor.  Desi in faza initiala principiul caloriilor functioneaza, corpul observa curand ca i s-a taiat portia de alimente si trece la starea de inanitie, cand face tot ce este posibil pentru a-si pastra rezervele de energie ramase. Ceea ce inseamna ca, cu cat mancati mai putin pe termen lung, cu atat va efectua corpul mai putine arderi – de aceea , greutatea poate ramane stabila, oricat de putin mancati.

 

O data ce abandonati cura de slabire si incepeti sa mancati normal, corpul este dintr-o data pus in imposibilitatea de a face fata cantitatii de alimente, iar greutatea pierduta revine rapid, adesea cu inca cateva grame in plus, pentru siguranta. Ciclurile repetate de pierdere in greutate, urmate de crestere in greutate (ciclul greutatii) s-au dovedit a avea efecte adverse asupra sanatatii, in special vizavi de bolile de inima.

 

Pierderea de greutate in urma unei diete stricte nu presupune si o pierdere de grasime. Pentru a inlocui alimentele pe care nu le mai consumati, corpul nu transforma doar  grasimile in energie, ci si proteinele (muschii). Ultimul lucru de care aveti nevoie in urma dietei este sa va reduceti masa musculara. Curele de slabire conventionale pot duce la pierderi de greutate, dar procentajul de grasimi din corp adesea se schimba foarte putin.

 

Calitatea alimentelor. Curele de slabire pe baza de calorii pun mai mare accent pe cantitatea de alimente, decat pe calitatea lor. Chiar o cura de slabire aparent sanatoasa nu poate oferi toate vitaminele necesare unui corp sanatos. Cand incepeti sa micsorati cantitatea de alimente consumate si, in acelasi timp, consumati alimente sarace in nutrienti, sunteti in pericol de a suferi de pe urma lipsurilor acute de vitamine si minerale.

Adauga comentariu