Capcanele de sub zapada de pe santierele neterminate ale Clujului

Lucrarile de pe santierele din Cluj-Napoca ce au deranjat intreg anul 2015 traficul auto si circulatia pietonala, au fost abandonate in acest inceput de an. Niciun angajat al firmelor diferit si Kiat nu a putut fi intalnit pe strazile din municipiu in acest inceput de ianuarie. Motivul e legat de conditiile meteorologice si de temperaturile scazute care nu permit montarea pietrei cubice in jurul gurilor de canal de pe trotuarele proaspat refacute. Santurile de cativa centrimetri latime sunt insa adevarate capcane acoperite de zapada cazuta acum doua zile.

Lucrarile din proiectele de reabilitare a tramei stradale si a Orasului Comoara trebuiau finalizate pana la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut pentru a putea fi decontate din fonduri europene. Cu toate acestea in multe zone ale orasului finisajele de pe trotuare, finisaje ce constau in montarea pietrei cubice langa zidurile cladirilor si in jurul canalelor, au fost abandonate. Muncitorii parca au intrat in pamant deoarece nu au mai fost zariti in 2016 pe teren. Explicatia constructorilor e faptul ca in sezonul rece acest tip de lucrare nu poate fi executa, desi in luna decembrie s-a lucrat la foc automat pentru a respecta termenele impuse de primarul Emil Boc care a afirmat in repetate randuri ca lucrarile vor fi finalizate pana in 29 decembrie 2015.

Primarul a anuntat, prin intermediul undelor radio la emisiunile unde este invitat permanent pentru a se lauda cu marile realizari, ca in cazul in care nu vor fi finalizate la termen proiectele finantate din fonduri europene, firmele responsabile vor fi aspru sanctionate. Clujenii asteapta ca primarul Emil Boc sa se tina macar o data de cuvant si sa amendeze firmele care si-au batut joc de clujeni mai bine de un an de zile.


Ziar de Cluj va prezinta cateva dintre trotuarele din oras pe care clujenii ar trebui sa le evite  in cazul in care nu doresc  sa isi rupa picioarele. Primul popas este in fata Operei Maghiare unde, in piateta acoperita de zapada, masinile sunt parcate la intamplare printre gramezile de granit si piatra cubica depozitate la intamplare. 

Trecerea de pietoni este blocata de nesimtirea muncitorilor care au amplasat cateva tone de granit chiar pe locul pe unde pietonii ar trebui sa traverseze strada, fiind nevoiti sa faca salom printre bucatile de piatra uitate peste an. 

Langa o toneta de plastic, un paznic curata tacticos zapada facand pauza la fiecare trecere a lopetii peste granitul amplasat la sfarsit de decembrie. Utilajele zac acoperite de un strat gros de zapada ceea ce demonstreaza ca nu au fost pornite in acest an.

Strada Baritiu, mai exact trotuarul nordic, este de departe cea mai periculoasa parte a marii reablitari stradale facuta de mantuiala pe ultima suta de metri a anului 2015. In jurul gurilor de canal muncitorii au uitat sa duca la bun sfarsit lucrarea. Astfel, intre capacele metalice si placile de granit ce au fost montate au ramas santuri late de cativa centimetri. Aceste mici capcane, acoperite cu zapada,  pun in dificultate pietonii neatenti care isi risca in fiecare zi integritatea fizica.  Nici la marginea trotuarului, inspre  caldirile de pe strada Baritiu nu au fost ampalsata nicio bucata de piatra cubica peste membrana de cauciuc desprinsa de ziduri. 

Pe toata lungimea trotuarului nordic de pe strada Baritiu este aceeasi situatie. In unele zone, pentru a evita eventuale accidente, in locul bucatilor de piatra cubica au fost amplasate bucati de scandura. O lucrare facuta in dulcele stil mioritic. 

La doar cativa pasi, pe starda Horea, inainte de a intra pe podul de peste Somes mai marii orasului nu au observat ca muncitorii au omis sa finalizeze lucrarea iar un sant de aproape trei metri latime ingreuneaza traficul pietonal. Situatia de pe strada Baritiu este identica si pe intreaga latura estica a strazii Horea, de jur imprejurul capacelor de canal exista cate un sant acoperit cu zapada. Clujenii care au trecut azi pe Horea au avut noroc ca urmare a faptului ca zapada s-a topit, iar aceste mici capcane pot fi obserrvate mai usor. 

Domnilor functionari ai Primariei incercati sa mai iesiti din birourile caldute pentru ca realitatea din strada este cu totul alta fata de ceea ce vedeti dumneavoastra pe planse si devizele de plata ale constructorilor. Probabil asteptati ca un clujean sa isi rupa gatul pentru a obliga firmele sa isi faca treaba pana la capat.

Adauga comentariu