Diete

Capcanele curelor de slabit

De multi ani, in multe tari ale lumii obezitatea constituie o grava problema, iar curele si produsele de slabire au invadat piata. Multi oameni se inscriu anual in programe de nutritie care vizeaza pierderea kilogramelor in plus, care costa mult. Si totusi, cum se explica numarul mare de persoane obeze si supraponderale?

 

Iata care sunt cele mai des intalnite capcane ale curelor de slabire, asa cum au fost ele identificate de expertii in domeniu:

 

1.“Mananci tot ce vrei si totusi slabesti”. Vi se spune ca sloganul suna prea frumos pentru a fi si adevarat? Ei bine, asa si este. Indiferent de cura aleasa ori de produsele “miraculoase” cumparate, “legile” nuturii tot se aplica, adica kilogramele in plus reprezinta in continuare cantitati suplimentare de energie nefolosita si depozitata sub forma de grasime. Caloriile se ard numai cand faceti miscare. Asadar, in absenta miscarii, slabitul este aproape o utopie.

 

2.“Trebuie sa ma infometez pentru a slabi”.  Dietele cu un continut foarte mic de calorii sunt periculoase; ele nu ar trebui urmate decat sub supravegherea atenta a medicului si doar daca starea sanatatii impune de urgenta pierderea unor kilograme. In rest, este de preferat, mai sanatos si chiar mai usor, sa slabesti in timp, cate putin.

 

3.“Trebuie sa tin mereu regim”.  Dietele nesfarsite nu constituie o solutie pentru obtinerea unei siluete de invidiat. Pentru a slabi si pentru a mentine rezultatele, este nevoie, mai degraba, de un plan pentru o viata sanatoasa, pe care trebuie sa-l respectati permanent.

 

4.“Aceasta dieta a functionat in cazul prietenei mele”. Fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana care jura ca o anumita cura de slabire a dat rezultate. Problema o constituie insa cat dureaza efectele curei. Atunci cand este supus unor schimbari bruste in ceea ce priveste regimul alimentar, corpul poate pierde in greutate, dar imediat dupa ce se va reveni la normal, kilogramele in plus vor reaparea.

 

5.“Slabesti 10 kg in doua saptamani!”. In majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute rapid dupa inceperea dietei se datoreaza eliminarii apei din organism. Asadar, cantarul va indica o greutate mai mica, dar nu ati pierdut din grasimea in exces, ci din apa. Prin urmare, in loc sa credeti tot ce vedeti la televizor sau tot ce auziti de la diverse persoane, mai bine incercati sa respectati cateva reguli elementare:
– apelati la ajutorul unui profesionist (dietedician, de exemplu);
– mancati portii mai mici, eventual de mai multe ori pe zi;
– consumati alimente cat mai variate, pentru a a sigura organismului toti nutrientii necesari. Axati-va pe fructe, legume si cereale;
– beti apa sau ceaiuri, 8 cani sau 2 l pe zi;
– evitati mancarurile bogate in grasimi, precum branza, unt, lapte nedietetic, carne rosie, paste si dulciuri;
– faceti miscare cate 20 de minute, de cel putin trei ori pe saptamana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *