Canicula a redus numarul pelerinilor de la Manastirea Nicula. Doar 35.000 de enoriasi la slujba de Sfanta Maria

Audienta redusa astazi la liturghia de la Manastirea Nicula. Canicula a facut ca numarul celor prezenti sa fie mult inferior fata de anii precedenti, cand veneau si 300.000 de persoane doritoare sa sarute icoana facatoare de minuni. IPS Andreicut, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului  i-a indemnat pe cei prezenti sa intinereasca populatia Romaniei, astfel incat fiecare familie sa aiba trei copii: "Unul pentru tata, unul pentru mama si altul pentru tara si biserica."

Dimineata, la prima ora, imnul Romaniei se revarsa din difuzoarele Manastirii Nicula peste cei prezenti in curtea manastirii. Pelerinii cu busuioc in mana urcau anevoios dealul ce duce la Icoana Facatoare de Minuni. De o parte si de alta a drumului, circul oferit de cersetori si vanzatorii ambulanti a fost domolit prin interzicerea comertului stradal pe domeniul public. Traficul autovehiculelor a fost restrictionat, iar accesul spre parcarea din imediata apropiere a lacasului de cult era posibil doar cu acreditare vizata de staretul manastirii.

"Noi nu vindem de pe domeniu public. Aci e casa mea si stau in poarta; cine vrea sa se opreasca sa cumpere o turta dulce e binevenit. Veneau in alti ani tot felul de afaceristi. Nu erau de pe aici, dar aveau certificate ca pot sa vanda. Amu nu i-o mai lasat si uite ce fain se circula pe drum si vindem si noi cate ceva ca ii saracie mare", a declarat Lenuta, in timp ce isi vindea turta dulce.

La poarta manastirii un adevarat bazar, unde trecatorii se opreau sa cumpere copii sfintite ale icoanei facatoare de minuni.

Credinciosii care au luat parte la slujba de azi noapte se trezeau cu greu din corturile montate pe deal.

Cei mai putini norocosi au dormit pe betonul proaspat turnat, printre caramizi de la caldirea aflata in constructie. Pe treptele viitoarei bisericu, printre muntii de pietris, credinciosii asista la slujba sub privirile celor care s-au asezat la coada inca de la 7.30 pentru a reusi sa atinga icoana facatoare de minuni. Un anunt pe format A4 iti arata directia unde trebuie sa mergi pentru a te spovedi de pacate.

 

Zeci de mii de lumanari pentru morti si  pentru vii erau aprinse in locurile special amenajate sub atenta supraveghere a personalului manastirii. Dupa ce au stat cateva ore la coada pentru a saruta icoana, credinciosii s-au asezat la alta coada, unde au asteptat zeci de minute pentru o portie de sarmale si cozonac.

Sper deosebire de anii in care au loc alegeri parlamentare, prezenta politicienilor a fost una slaba. Doi consilieri judeteni - Marinel Andro si Ioan Petran, prefectul Gheorghe Vuscan, presedintele Consiliului Judetean Mihai Seplecan, fostul ministru al invatamantului Mihail Hardau si primarul municipiului Dej, Mihai Costan au fost prezentele mai cunoscute din sfera politicului clujean. Acestia au ocupat primul rand in locul rezervat din zona VIP, secondati in randul doi de Tudor Grindean, seful Inspectoratului Judetean de Politie Cluj si de fostul sef al jandarmeriei clujene, Aurel Litan.

Mesajul din timpul slujbei transmis de catre IPS Andreicut   a fost unul cat se poate de clar adresat in mod special tinerilor. Inaltul prelat a afirmat ca ca Maica Domnului este ingrijorata de dispersarea familiei crestine, in conditiile in care doar anul trecut in Romania au fost inregistrate 26.000 de divorturi.

"Maica Domnului plange, pentru ca numai anul trecut in Romania au fost 26.000 de divorturi. Este o tragedie cand se despart, dar pentru copii acest lucru este ucigator de suflet. Romania imbatraneste si toata Europa crestina, pentru ca nu mai este o convingere crestina foarte puternica. Daca ar avea fiecare familie macar trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama si celalalt pentru tara si  biserica, atunci nu ne-am mai imputina", a rostit IPS Andrei Andreicut, in timpul slujbei.

O noua moda aparuta in acest an la Nicula este strans legata de modul incare credinciosii inconjoara biserica de lemn. Cei mai inventivi dintre credinciosi si-au achzitionat genunchiere si cotiere astfel incat sa nu se raneasca in timp ce fac turul bisericutei.

In timp ce reprezentantii jandarmeriei nu au avut la fel de mult de lucru ca in anii precedenti, cand numarul pelerinilor era de zece ori mai mare, Serviciul de Ambulanta prezent la manastirea Nicula a raportat  pe parcursul zilei de vineri un numar de 150 de cazuri, marea lor majoritate de desihidratare, iar azi pana la ora 13 au fost inregistrate 40.

La plecare, pelerinii veniti din toate zonele tarii si-au luat cate un suvenir, fie o iconita, fie un tablou sfintit sau cei mai tineri si-au facut cate o fotografie langa icoana Fecioarei Maria, facatoare de Minuni.

 

Comentarii

ion

15.08.2015 17:44

"facatoare de minuni" :))))))))))) Serios? Care e minunea facuta de acest tablou?

alex

16.08.2015 12:43
pai restul is la Arsenie Boca.

Adauga comentariu