Din oras

Când vor înota ratele pe Someşul Curat?

Utilajul amfibiu achiziţionat de Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a colectat 80 de tone de vegetaţie acvatică din Someşul Mic, de pe porţiunea dintre Podul Garibaldi şi Sala Sporturilor.

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa ne trimite imagini înainte şi după, ca urmare a materialului în care Ziar de Cluj a atras atenţia asupra vegetaţiei şi a mizeriei de pe luciul apei.

 

Însă imaginile nu sunt cea mai bună metodă de comparaţie, deoarece avem un plan apropiat cu vegetaţie abundentă

şi un plan îndepărtat în care, aparent, luciul apei este curat.

Însă se vede cât de „curat” este, ţinând cont că între imaginile surprinse de Ziar de Cluj şi Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa nu pot fi mai mult de două zile pline, în care, teoretic, angajatul care conduce utilajul de 700.000 de lei se şi odihneşte.

Utilajul amfibiu a intrat în râul Someşul Mic pentru a recolta vegetaţia acvatică din zona Podului Garibaldi – Sala Sporturilor în 6 octombrie şi se pare că în această perioadă utilajul a intervenit zilnic. Totuşi, apa este în continuare foarte murdară, iar doar vegetaţia poate ţine la suprafaţă mizeriile care, în mod normal ar trebui să „curgă” împreună cu apa.

Problema Someşului care arată execrabil nu este de ieri, de azi, însă trebuie luate măsuri. Primarul Emil Boc le-a recomandat floreştenilor şi locuitorilor din amonte să aibă grijă şi să nu mai arunce mizerii în apă, însă nu se poate baza că recomandările sale vor fi urmate întocmai.

Dacă problema vegetaţiei va fi rezolvată de utilajul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa , primăria urmăreşte montarea unui sistem care să oprească înaintarea deşeurilor ce vin din amonte, că să păstreze curat şi luciul de apă, care este în grija sa.

„Am convenit cu Apele Romane sa facem niste stavilare, nu baraje, care sa opreasca deseurile plutitoare de mici dimensiuni – peturi. Nu vor putea opri busteni. Stavilarele vor fi proiectate de Apele Romane, pana la 1 septembrie 2016, iar noi le vom confectiona. De asemenea, compania a stabilit clar ca, intre 15 si 25 septembrie 2016, vor curata iarba si tot ce este in albia Somesului cu un utilaj special; ca sa nu mai ramana niciun pet agatat acolo. Nu in ultimul rand, pe parcursul toamnei, stavilarele vor fi deschise in Grigorescu pentru a se curata de acolo malul”, declara edilul în vară. S-au cam depasit termenele si s-au mai modificat proiectele. Bine ca bunele intentii raman.

Pentru proiectarea unor stăvilare care să împiedice trecerea gunoaielor mai departe de baraje, primăria a pus la bătaie 50.000 de lei, iar la licitaţie s-au înscris două firme obişnuite cu bani publici, Rono Aqua Oradea şi Aquacon Proiect din Sibiu. Ziar de Cluj a atras atentia ca aceste stavilare nu ar fi cea mai buna solutie tehnica, insa macar reprezinta un punct de pornire.

Operaţiunile utilajului amfibiu vor continua şi în perioada următoare, până va reuşi să elimine excesul de plante. Activitatea utilajului poate fi intreruptă în cazul în care condiţiile meteorologice nu permit accesul sau dacă debitul apei este prea mare. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenţia utilajului amfibiu pe răul Someşul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *