Când va deveni parcarea „La Terenuri”, bază sportivă? Etapa exproprierilor

Zona „La Terenuri” din cartierul Mănăștur, care a devenit între timp un veritabil loc de parcare pentru mașini, a ajuns în atenția autorităților locale. Astfel, consilierii locali urmează să aprobe în viitoarea ședință de CL un proiect privind exproprierile necesare pentru realizarea viitoarei baze La Terenuri din Mănăștur, un proiect promis de către autorități de peste cinci ani de zile, dar care deocamdată a beneficiat doar de pregătirea documentației necesare și de o machetă cu imaginile viitoarei baze sportive din acest cartier. 

CITEȘTE ȘILa Terenuri, simulare de simulacru: „Ce vreți în schimbul desenului?”

Baza de agrement se va întinde pe o suprafață de 42.410 mp.

Potrivit evaluării realizate de o firmă specializată, suma necesară pentru exproprierea terenurilor se ridică la un total de 511.637 de lei.

„Din studierea datelor extrase din aplicația e-Terra și a planurilor de carte funciară a rezultat că amplsamentul se suprapune peste un număr total de 17 imobile din care în domeniul privat sunt 10 imobile, iar în domeniul public sunt 7 imobile. Coridorul de expropriere se suprapune de asemenea peste 13 construcții, din care 12 garaje și o construcție anexă”, se arată în memoriul tehnic care însoțește evaluarea.

Proprietatea publică din totalul de teren este de 33.496 mp.

Restul de teren de 8914 mp și construcțiile de pe acesta aparțin unui număr de 19 proprietari persoane fizice și trei firme, dar în lista de exproprieri figurează și alte 29 de poziții pentru construcții și împrejmuiri cu proprietari necunoscuți.

Potrivit raportului întocmit de SC MondEv Real Estate SRL, prețul de piață al terenurilor în această zonă este cuprins între 150 și 220 de euro/mp.

Pentru terenurile construibile, valoarea de piață recomandată de evaluator este 165 de euro/mp, la un curs de 4,78 lei, adică 790 de lei/mp, se arată în raportul de evaluare.

Pentru terenurile neconstruibile, dar care vor fi expropriate, se propune o sumă de 44 de lei/mp. 

Astfel, în funcție de suprafața expropriată sumele pentru despăgubiri se ridică la 224.000 de lei pentru un teren de 5.100 de mp deținut de 11 proprietari ori 16.632 de lei pentru un teren de 378 de mp deținut de un singur proprietar. 

Pentru cele trei firme care dețin terenuri în zonă sumă totală este de cca 26.000 de lei pentru o suprafață totală de 586 mp.

Realizarea bazei La Terenuri presupune un cost total de cca 33 de milioane de lei. 

CITEȘTE ȘIMăsuri în AN ELECTORAL: Se desființează parcarea de „La Terenuri”?!

Abandonată la puţin timp după plecarea lui Funar din Primărie, aşa-numita zonă La Terenuri a fost în luna mai 2016, obiectul unei petiţii a locuitorilor cartierului Mănăștur.

Aceştia, prin intermediul unor asociații, s-au adresat Primăriei solicitând amenajarea zonei La Terenuri și transformarea acestui spațiu generos într-un parc cu destinație publică.

Sub pretextul litigiilor cu privire la parcelele de teren care aparțin persoanelor private, administrația locală nu a reușit să adopte o măsură coerentă pentru soluționarea diferendelor existente, astfel încât zona La Terenuri devine, treptat, o suprafață mlăștinoasă care se degradează permanent.

Acum, zona La Terenuri din cartierul Mănăștur a devenit o parcare în toată regula:


CITEȘTE ȘI: Noul parking Negoiu este aproape gol, în timp ce trotuarele și terenurile din jur sunt aproape pline

Viitoarea baza sportivă și parcul de agrement vor cuprinde terenuri pentru sporturi în aer liber (tenis de câmp, baschet, minifotbal, badminton, volei), amenajate cu suprafețe sintetice adaptate și prevăzute cu nocturnă. Vor mai exista terenuri de beach volley - cu nisip, o pistă de alergare, o zonă cu aparate și echipamente parc, un skatepark și zone de fitness.

Baza sportivă va include o clădire multifuncțională cu parter și etaj, cu o suprafață construită de 1.210 mp (suprafață desfășurată – 1.742 mp). În această sală vor avea loc activități sportive precum squash, tenis de masă, escaladă, yoga sau aerobic.

Tot aici urmează să fie realizate zone de recreere pentru copii și pentru seniori, dar și un amfiteatru în aer liber, în care va exista posibilitatea amenajării unui patinoar, pe timp de iarnă. Baza va oferi clujenilor o suprafață de spații verzi amenajate de 18.000 mp. 

Lucrările de proiectare și execuție pentru baza sportivă La Terenuri, cu o suprafață de cca 4,2 ha de teren, situată în cartierul Mănăștur, au fost scoase la licitație de Primăria Cluj-Napoca în ianuarie 2020.

Contractul vizează lucrări de proiectare și execuție și este estimat la peste 33 de milioane lei, adică peste 7 milioane euro.

În termeni optimiști, lucrările la baza sportivă ar urma să fie încheiate la finalul anului 2021.

 

Adauga comentariu