Din oras

Cand si unde se amenajeaza spatiile pentru caini

Noul regulament pentru caini, adoptat ieri in unanimitate in sedinta de Consiliu Local, prevede si amenajarea unor locuri de joaca si parcuri de agrement pentru caini. Asa cum ne-a obisnuit administratia locala in ultimii ani, deocamdata se lucreaza in identificarea spatiilor. Vestea buna este ca, potrivit noului regulament, cainii pot fi plimbati oriunde in lesa pe domeniul public, exceptand locurile de joaca pentru copii.

“Primaria Cluj-Napoca, prin serviciul tehnic de specialitate, dupa adoptarea hotararii, va identifica si completa lista spatiilor destinate cainilor. Spatiile destinate cainilor vor fi de doua tipuri: locuri de joaca pentru caini: vor fi amenajate spatii de joaca pentru caini in fiecare cartier, cu o suprafata minima de 300 mp; parcuri deagrement pentru caini: va fi amenajat un parc de agrement pentru caini in vecinataea fiecarui cartier, cu o suprafata minima de 1.000 de mp, din care minim 30% va fi separat. Spatiul mare va putea fi utilizat de cainii de toate taliile, iar partea separata de minim 30% va fi utilizata de cainii de talie mica”, se arata in regulament.

“Exista doua directii in ceea ce priveste spatiile pentru caini. O directie este aceea de a gasi niste spatii foarte aproape de casa, pentru nevoia imediata de a scoate catelul dimineata, respectiv seara sa-si faca treburile, sa se plimbe un pic”, explica purtatorul de cuvant al Primariei, Oana Buzatu.

“Pentru amenajarea locurilor de joaca am gasit solutia amenajarii lor pe spatiile verzi din jurul blocurilor. Asociatia vine si ne comunica in scris ca este de acord ca spatiul pe care il are in administrare noi sa amenajam un astfel de loc de joaca. Si atunci scapa de obligatia de a-l intretine si il preia Primaria si face gard, portita si cos de gunoi si devine loc de joaca pentru catei. Acolo poti sa iti duci catelul dimineata, sa il lasi liber, sa strangi dupa el, obligatoriu si sa il duci acasa, si seara la fel”, arata aceasta.

Sorin Munteanu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari Cluj, spune ca deocamdata nu au fost identificate spatii si ca gasirea lor trebuie sa fie un effort comun cu Primaria.

“Va trebui sa colaboram in urmatorul an ca sa identificam aceste locuri. Eu am fost in comisie ca sa ma asigur ca nu toate spatiile verzi sa devina terenuri de joaca pentru caini si daca se transforma sa nu mai fie obligatia asociatiilor sa le intretina”, a precizat Munteanu.

Oana Buzatu recunoaste ca mai este mult de munca pana cand regulamentul va putea fi aplicat in intregime.

“Avem regulamentul, dar acum incepe munca adevarata. O sa avem o campanie in autobuze, astazi pregatim un document oficial pe care Primaria sa il trimita la CTP sa isi puna in acord regulamentul cu noile prevederi.
Scopul e sa avem cat mai repede cateva locuri de joaca pentru caini, sa vada oamenii ca se poate face treaba buna. Pana atunci, dupa ce intra in vigoare regulamentul, proprietarii pot merge oriunde pe domeniul public cu cainii in lesa, in afara de locurile de joaca pentru copii, dar nu poti sa il lasi liber, decat in locurile de joaca pentru caini sau parcurile de agrement destinate cainilor”, a subliniat Buzatu.

Regulamentul prevede si cum trebuie sa arate parcurile de agrement pentru catei.

“Suprafata spatiilor va avea o inclinatie maxima de 5%. Suprafata spatiilor va fi acoperita cu iarba. Vor exista una sau mai multe alei pietonale. Vor exista cosuri de gunoi cu dispozitive pentru pungi la fiecare 200 mp, amplasate pe marginea spatiului. Vor exista banci la fiecare 300 mp, amplasate pe marginea spatiului. Va exista in fiecare spatiu un dispozitiv tip fantana, cu apa potabila, cu vas incorporat la baza, amenajat astfel incat sa nu permita acumularea apei. Spatiile vor fi iluminate pe timpul serii si al noptii. Locurile de joaca vor fi ingradite cu gard de inaltime minima de 1,2 m, iar parcurile de agrement pentru caini vor fi ingradite cu gard de 2 m. Spatiile vor fi prevazute cu poarta dubla cu dispozitive de inchidere. Primaria asigura intretinerea periodica a spatiilor destinate cainilor”, se arata in document.

“In ceea ce priveste parcurile de agrement pentru caini, pentru ca e nevoie de spatiu mai mare, iar orasul nostru nu permite sa gasim in incinta hectare libere, mergem la marginea orasului. Exista doua astfel de parcuri in momentul acesta si cautam locatii mai mari unde sa se amenajeze astfel de parcuri. Avem in vedere doua, trei locatii mari si acum se lucreaza pe partea de patrimoniu, revendicari. Se lucreaza pe toate parcelele de la Colina, de exemplu, sa vedem daca gasim ceva liber”, a mai spus Buzatu.

In parc stapanii trebuie sa aiba asupra lor carnetul de sanatate al cainelui. Cainii cu varsta de pana in 4 luni nu au acces in aceste parcuri. Fiecare proprietar poate intra in parc cu maxim doi caini. De asemenea nu este permis in parcul de agrement pentru caini mancarea, fumatul sau consumul de bauturi alcoolice. Cainii nu pot fi hraniti sau toaletati in incinta parcului.

Interesant este faptul ca noul regulament este valabil doar 18 luni, putand fi prelungit ulterior.

“Pentru monitorizarea adecvata a implementarii prevederilor noului regulament si pentru a putea interveni eficient in scopul remedierii eventualelor deficiente care pot aparea pe parcursul aplicarii acestuia, de comun acord, membrii grupului de lucru au stabilit ca actul normativ sa produca efecte pe durata determinata, respectiv 18 luni de la data adoptarii, urmand a fi prelungit ulterior, pe perioada nedeterminata, in situatia in care nu vor exista probleme in aplicarea sa”, se arata in document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *