Când și cum se va decide viitorul episcop pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla?

Duminică, 21 februarie, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Sec. al XX-lea, a fost celebrat parastasul de 40 de zile pentru sufletul Preasfințințitului Florentin Crihălmeanu, care a condus Eparhia de Cluj-Gherla timp de aproape douăzeci de ani.

La o zi după parastas, în presa locală au început să fie vehiculate informații despre cine va fi succesorul Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, fiind dați drept favoriți episcopii de la Blaj Claudiu Lucian Pop și Cristian Crișan, dar și Călin Bot, de la Lugoj.

Ziar de Cluj l-a contactat astăzi pe preotul Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, pentru a afla care vor fi demersurile în următoarea perioadă pentru desemnarea noului episcop, cum va fi ales următorul conducător al Eparhiei, după ce proceduri și criterii, dar și care sunt favoriții în acest moment, dacă ei se cunosc.

„Procedurile sunt următoarele: se va întruni sinodul Bisericii noastre, care va alege noul episcop pentru Eparhia noastră de Cluj-Gherla.

Principiile și criteriile după care va fi ales depinde de episcopii care vor fi în sinod. Încă nu a fost stabilită data sinodului. Toate acestea se vor anunța.

Noi nu avem altceva de spus, decât să ne rugăm bunului Dumnezeu ca sinodul să aleagă un episcop potrivit pentru Eparhie”, a declarat Daniel Avram.

Întrebat dacă există anumiți favoriți sau dacă informațiile vehiculate în spațiul public sunt doar speculații, preotul Daniel Avram a precizat:

„Sunt păreri ale fiecăruia, mai degrabă, dorințe, poate, ale unora sau altora, dar nu există niciun fel de favoriți.

Data întrunirii Sfântului Sinod este la libera decizie a capului Sinodului Bisericii noastre, care este Preafericitul Părinte Lucian Mureșan, cardinalul Bisericii noastre. Dânsul este cel care decide când se va întruni. Sigur, să nu treacă mai mult de un an de zile, asta spun normele dreptului canonic: de la moartea unui episcop, să nu treacă un an de zile până când se va alege noul episcop. Dar nu este cazul. Cu siguranță, în următoarele săptămâni se va decide noul episcop pentru Eparhia noastră. Poate să fie oricare dintre episcopii în funcție ai Bisericii Greco-Catolice de astăzi.

Nu știu dacă este cazul să facem tot felul de analize, de pronosticuri și altele.”

Cum ar putea influența noul episcop viziunea și viața Bisericii?

„Fiecare dintre episcopii în funcție ai Bisericii noastre lucrează în eparhia în care este numit în conformitate cu învățăturile Bisericii, cu credința Bisericii noastre, Bisericii Catolice, așadar nu există niciun fel de abatere și noul episcop va merge pe această linie, cu siguranță.

Sigur că fiecare episcop care vine într-o eparhie aduce cu sine și o anumită viziune, va insista pe un anumit punct sau va încerca să construiască într-o dinamică mai puternică o anumită dimensiune pe care o consideră potrivită în momentul respectiv în eparhia sa.

Dar, dacă ar fi să luăm Eparhia noastră de Cluj-Gherla, sigur că sunt anumite proiecte care trebuie duse mai departe și, cu siguranță, noul episcop le va duce. Mă refer la catedrala noastră din Piața Cipariu, anumite pelerinaje deja tradiționale, la Nicula, la Mănăstirea Maicii Domnului, în anumite parohii ș.a.m.d., deci toate aceste rânduieli care au fost împământenite de către episcopul nostru Florentin, bănuiesc că vor fi duse mai departe de către noul episcop. Dar, sigur, fiecare episcop, așa cum vă spuneam, este pe linia bisericii, pe linia învățăturii bisericii, dar aduce particularitatea proprie în eparhia în care este numit. Aduce o tușă, aduce o lumină proprie. Dar, toate sunt cu siguranță în cadrul tradiției și învățăturilor bisericii.

Pentru noi, pentru Eparhia de Cluj-Gherla, e foarte importantă această atitudine de rugăciune și de ascultare față de Biserică. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să îi lumineze pe episcopii sinodului Bisericii noastre să aleagă persoana cea mai potrivită, episcopul cel mai potrivit pentru a duce mai departe toată munca și toată dinamica aceasta frumoasă din Eparhia noastră de Cluj-Gherla. Toate celelalte discuții și toate celelalte dorințe ale unora sau altora rămân deoparte și ceea ce contează este tocmai această atitudine de rugăciune și de ascultare”, a conchis preotul Daniel Avram.

Adauga comentariu