Când se va deschide Oserul? Emil Boc: „1 iunie, cu această condiție, de vaccinare”

 „Când se va deschide Oserul?”, a fost întrebat astăzi primarul Emil Boc, prezent într-o emisiune radiofonică.

A fost destul o întrebare simplă, ca edilul liberal să înceapă o întreagă poliloghie pe tema vaccinării:

„1 iunie este mesajul pe care îl avem de la Direcția de Sănătate Publică, pentru ca el să-și poată continua activitatea, cu această condiție, de vaccinare.

Am văzut și în străinătate, în New York, dacă nu greșesc, s-au vaccinat 50% din populație, toate restaurantele sunt deschise în proporție de 50% și poți să intri fără mască, dacă ești vaccinat. Deci, fără probleme, să intri acolo în capacitate de 50%.

Vedeți, ieri Uniunea Europeană a discutat, mai bine spus, Parlamentul European a discutat certificatul acesta de vaccinare, despre care v-am tot spus din luna aprilie.

Acolo o să se ajungă. Deci e clar. Pentru a nu fi discriminare, lucrurile stau în felul următor: deci, cu imunizare – imunizare înseamnă ambele doze și două săptămâni după a doua doză, asta e persoana care este imunizată, asta înțelege Uniunea Europeană; deci, cu imunizare, cu test PCR în ultimele 48 sau 72 de ore, depinde, sau cu anumite teste recunoscute oficial, antigen, făcute la fața locului, plus demonstrație cu proteina spike, că ai anticorpii de Covid-19, fie în urma bolii, fie în urma vaccinului, deci cu aceste 4 elemente vei putea călători, vei putea merge în restaurante, la concerte, la spectacole oriunde în Uniunea Europeană, vei putea să îți exerciți drepturile pe care le ai ca cetățean.

Pentru că, până la urmă, aici trebuie găsit echilibrul, ca în toate, echilibru. Certificatul acesta verde și în România trebuie impus în momentul în care oricine dorește în această țară să se poate vaccina de pe o oră pe alta. În luna mai, vom ajunge la această etapă, în care oricine va dori va găsi la discreție vaccin și un loc foarte apropiat, să se vaccineze. Din acel moment, nu mai poate spune cineva că este discriminat, dacă pentru cei care s-au vaccinat deschizi restaurante, concerte, spectacole, teatre, opere, Oser ș.a.m.d.

Nu se putea și nu se poate încă pune această regulă a certificatului verde, cât timp tu, care dorești, nu ai avut posibilitatea. Este corect asta, pentru că asta ar însemna o discriminare. Dar, din momentul în care toți care doresc au posibilitatea să se vaccineze de pe o oră pe alta, de pe o zi pe alta, și vaccinul este liber și gratuit... (...)

În momentul acela, luna mai, probabil după 15 mai, toată lumea va avea ocazia oriunde să se vaccineze, fără probleme, din acel moment, adică începând cu iunie, fraților, nu poți opri dreptul la viață normală a celorlalți pentru că ceilalți nu vor să se vaccineze. Nu e nicio problemă, nu ești obligat să te vaccinezi, dar atunci lasa-i pe cei care au luat această opțiune să meargă mai departe și tu ai această opțiune, să vii nu numai cu vaccin, poți să vii cu un test PCR, dacă vrei să nu te vaccinezi, poți să vii cu un test antigen, poți să vii cu un test care să arate că proteina spike este peste nivelul cerut de lege ca să fii considerat imun sau la acel nivel, deci și tu ai alternativă, nu numai vaccinul. Ai și vaccinul, ca alternativă, dar ai și alte alternative.”

Adauga comentariu