Când salvarea animalelor se transformă în obsesie, 1000 de suflete ajung să trăiască în condiții groaznice. Apel către autorități și ONG-uri pentru rezolvarea situației de la adăpostul lui Radu Țărmure

Radu Țărmure este cunoscut drept salvatorul animalelor, după ce și-a dedicat aproape întreaga viață câinilor și pisicilor abandonate. Scopul său este nobil, demn de toată admirația, dar până la un punct. De o bună perioadă de timp, lucrurile au scăpat de sub control și Radu Țărmure nu mai poate gestiona situația de la adăpostul de pe Valea Fânațelor. A adunat aproape 1.000 de câini și pisici, dar pentru că numărul de animale este prea mare și spațiul impropriu, patrupedele trăiesc în condiții mizere. Sunt închise în cuști pline cu fecale, iar mirosul este insuportabil. O spun chiar cei care au fost voluntari la adăpost.

Voluntarii vin și pleacă pentru că, după cum afirmă chiar ei, colaborarea cu Radu Țărmure se strică atunci când se pune problema ca animalele să fie date în adopție.

„I-am făcut rost și de donații și de adoptatori și nu vrea să dea câinii în adopție. Omul e foarte inteligent, bine intenționat, dar degeaba. Nu vrea să dea câinii în adopție către asociații pentru că aceste asociații cer o anumită taxă de adopție pentru câinii pe care îi duc în străinătate. Este foarte normal să se ceară această taxă pentru că costă transportul, plata homecheck-erului (omul care verifică familia adoptatoare înainte și după adopție). El invocă faptul că alții fac bani pe câinii lui. La persoane particulare nu dă pentru că se teme să nu fie zoofili sau să nu îi abandoneze. Efectiv nu vrea să dea câinii”, afirmă o fostă voluntară la adăpostul lui Radu Țărmure și care dorește să își păstreze anonimatul.

adapost radu tarmure

Tânăra le-a făcut fotografii cât mai frumoase unor câini de la adăpost în speranța că va putea să le găsească stăpâni. Dar a rămas cu fotografiile și un gust amar după ce s-a lovit de încăpățânarea și obsesia lui Radu Țărmure de a păstra câinii în adăpost.

Pisici închise în cuști de transport de ani de zile

Femeia mai spune că animalele trăiesc în condiții groaznice. Ea a asistat la scene care ar marca emoțional pe oricine are suflet.

adapost radu tarmure

„Nimeni nu are timp să facă curat, are acolo și pisici pe care le ține închise în halelele respective, unde abia poți intra atât de urât miroase. Le ține de ani de zile în cuști mici de transport, în gălăgie și întuneric. Când i-am cerut una în foster a zis că nu îmi dă că stă bine acolo.
Câinii mai mor, se bat între ei. Eu am fost martoră la nașterea unui puiuț pentru că nu toți sunt sterilizați și un alt câine mai mare îl lua în gură. Acolo au loc atrocități. E atroce ideea în sine de a lua un câine și a-l ține închis în întuneric, mizerie și zgomot și a nu îi oferi șansa să aibă o familie
”, spune fosta voluntară a adăpostului.

„Aia e viață?”

Deși este o mare iubitoare de animale, femeia se întreabă dacă acelor câini și pisici care stau închiși în hale și cuști nu le-ar fi mai bine morți decât să trăiască așa.

„Autoritățile nu intervin pentru că nu au unde să ducă acei câini, ar trebui eutanasiați. Primăria și-ar strica toată imaginea dacă ar face acest lucru. Nimeni nu vrea să meargă până la capăt și să îi ia câinii. Într-un fel, poate ar fi mai bine să fie eutansiați. Sunt mulți care stau în cuști mici de transport pentru că nu are țarcuri pentru toți. Aia e viață?”, punctează fosta voluntară.

Obsedat să fie închiși în hale

Radu Țărmure refuză orice ajutor. Nu vrea să colaboreze cu asociațiile, nu vrea să audă de autorități. Consideră că gestionează totul singur și că fără hale în care câinii să stea închiși nu este bine.  

adapost radu tarmure

„Eu i-am găsit teren, sunt și alți voluntari care s-au oferit să îi dea gratuit teren pentru folosință, dar a refuzat. El are obsesia că trebuie să fie niște hale în care să bage câinii. Acum sunt discuții că cineva din SUA a donat 30.000 euro și ar mai fi donat și alții de aici, deci ar fi undeva la 40-50.000 euro”, menționează femeia care a colaborat cu el.

Referitor la bani, Alina Banu din partea asociației de protecție a animalelor NUCA subliniază faptul că nimeni nu contestă faptul că toți banii de care dispune Radu Țărmure i-a cheltuit pentru câinii de la adăpost pentru că este foarte costisitor să hrănești 1.000 de câini. Aceste precizări vin în contextul în care, pe grupurile de pe Facebook, apar întrebări cu privire la destinația banilor.

Radu Țărmure refuză să îi fie publicat punctul de vedere

Am considerat că este corect ca în acest material să apară și opinia lui Radu Țărmure, să afle cititorii cum vede el lucrurile, dacă se consideră depășit de situație, de ce nu vrea să colaboreze cu asociațiile și autoritățile și ce se poate face pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale animalelor. După o discuție telefonică de peste o jumătate de oră, a refuzat să îi fie publicată orice declarație, cu precizarea că a dorit o întâlnire față în față cu reporterul Ziar de Cluj pentru a discuta chestiuni legate de problema câinilor fără stăpân și de contextul general din România.

radu tarmure

Dintr-o dată, autoritățile vor să se implice

Deși este extrem de grav ce se întâmplă la adăpost, nici Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), nici Prefectura, nici Direcția de Sănătate Publică (DSP), nici Primăria și nici Poliția Animalelor nu au făcut nimic până acum. Toți au închis ochii, s-au prefăcut că totul este în regulă și că este normal ca peste 1.000 de animale să își petreacă viața captive în mizerie, în beznă și în cuști.
Contactat de Ziar de Cluj, Nicolae Pivariu, șeful DSVSA Cluj afirmă că trebuie să se mobilizeze toată lumea și să stopeze situația aberantă. Ne întrebăm de ce până acum nu s-a mobilizat nimeni să îl ajute și pe Radu Țărmure și pe acele suflete închise în beznă? Ce fac și ONG-urile în afară de a posta pe Facebook fotografii de la adăpost și de a da renunța la primele refuzuri ale autorităților de a face ceva?

discutii despre adapost

Trebuie să ne adunăm toate instituțiile și să facem un plan de acțiune (noi, Primăria, Prefectura, ONG-urile, care mai mult mimează că s-ar interesa) și să dăm drumul la o acțiune. Nu se pune problema închiderii din start a adăpostului pentru că suntem oameni cu discernământ și de aceea spun că trebuie să punem la cale un plan și să vedem cât poate prelua Primăria, cât pot prelua asociațiile, adăpostul din Mihai Viteazu, să demarăm acțiuni de adopție”, afirmă Nicolae Pivariu.

DSV a mai avut câteva tentative eșuate

Că nu se poate colabora cu Radu Țărmure o spune și șeful DSVSA Cluj. Se merge pe principiul „face urât și îl lăsăm în pace?” sau „e bine că măcar ține închiși 1000 de câini și nu umblă pe străzi”?

adapost radu tarmure

„Eu singur nu pot face mare lucru pentru că am doar drept de control. Verific și la cine mă adresez? Împreună cu ONG-urile, Primăria și Prefectura trebuie să vedem ce putem face pe baza legii care ne stă la dispoziție. Când am făcut la un moment dat control acolo, i-am spus că trebuie să își autorizeze canisa, dar mi-a răspuns că nu are nevoie pentru că e persoană fizică și are dreptul să țină câini. Are dreptul să țină câini, dar nu 900.
Eu am avut câteva meciuri cu el. S-a dus cu un câine pe la Prefectură, îl ținea în brațe...Chiar dacă le dai mâncare și apă, partea cealaltă nu se respectă. Știu că le iubește, dar le iubește într-un mod patologic”, conchide Nicolae Pivariu.  

Poliția Animalelor ce face?

adapost radu tarmure

Într-un stat normal, cazuri precum cel al adăpostului lui Radu Țărmure nu ar fi fost tratate acum în presă pentru că Poliția Animalelor ar fi intervenit în forță, fix așa cum vedem pe Animal Planet. La Cluj, Poliția Animalelor ce face? Știe despre cei 1000 de câini bine hrăniți, dar captivi?
Suntem curioși să aflăm cum se vor mobiliza autoritățile, ce vor face ONG-urile și dacă Poliția Animalelor își va lua totuși rolul în serios.

Comentarii

Alex

19.05.2017 15:52

Intr-adevar imaginile cu modul in care stau cainii nu sunt cele mai frumoase, insa problema principala a fost cauzata de stat prin faptul ca (1) statul nu a creat o lege prin care sa previna si sa sanctioneze drastic abandonul, lege care sa fie si aplicata de acelasi stat care acum se gandeste cum sa actioneze (2) statul a actionat abuziv, corupt si mizer in problema gestionarii cainilor fara stapan prin masacrarea lor la propriu in centrele de ecarisaj, de 25 de ani si mai acut in ultimii ani, angajand firme care schilodesc animalele in momentul capturarii si analfabeti care le tortureaza in centrele de ecarisaj.Era clar si previzibil ca vor aparea oameni care vor incerca sa salveze aceste animale, asa cum a incercat si Radu Tarmure care evident a fost depasit de numarul extrem de mare de animale abandonate din cauza statului. Evident ca o persoana fizica nu are cum sa faca fata la o asemenea responsabilitate, in mod sustinut, zeci de ani, cu resurse personale si donatii ocazionale.Dar a incercat si acei caini traiesc, datorita lui, altfel erau morti de multi. Pentru cainii respectivi a reprezentat o salvare, buna sau rea, dar o salvare, altfel statul i-ar fi macelarit deja demult.Faptul ca se trezesc vorbind cateva autoritati, incurajate de un trend in a-l denigra pe Radu Tarmure, este josnic si mizer. Acele autoritati au dormit 20 de ani si nu au fost capabile sa faca o legislatie aplicabila si sa trateze animalele intr-un mod uman, nu sa le macelareasca. Faptul ca Nicolae Pivariu are tupeul sa minta ca asociatiile mimeaza implicare, il rog sa vina noaptea la 2 sa ridice caini loviti de masina in agonie si sa ii duca la medic si ii transmit pe aceasta cale ca este un nesimtit.Autoritatile, primaria etc. ar trebui sa se uite la ei in ograda, unde domnesc coruptia, mizeria si jegul uman din adaposturile publice:- faptul ca acei caini mor de foame pentru ca angajatii adaposturilor publice vand mancarea la negru- faptul ca medicii din adaposturile primariei schingiuiesc animalele, prin batai si prin operatii efectuate in batjocura, operatii care genereaza infectii si moarte- faptul ca centrele de ecarizaj, inclusiv din Cluj, prin coruptie, procesau cainii impreuna cu diverse firme prietene de pielarie, si cainii ajungeau manusi- faptul ca statul nu promoveaza adoptia, iar cainii ajunsi la ecarisaj sunt sterilizati de niste macelari ca apoi sa fie eutanasiati, deci pentru ei ecarisajul fiind un purgatoriu de 14 zile.Faptul ca doreste sa fie lasat in pace este si normal, pentru ca nu este usor sa ai grija de 1000 de caini. Nu sunt prieten cu Radu Tarmure, nu am interactionat niciodata cu el.

Janka

19.05.2017 22:41

Aveti mare dreptate..

daniela

19.05.2017 22:20

Probabil ca, daca exista implicare mai mare din partea voluntarilor, a asociatilor si o discutie la rece cu dl Tremure, aceste animale erau mai bine ingrijite. Nu poti da cu piatra intr-un om care a salvat aceste suflete. Este si normal sa nu existe incredere cand vezi ca exista atat de multe sanse ca ..cainii pe care tu i-ai hranit sa ajunga la diversi nebuni peste hotare. Este un ex..si cred ca va dati seama la ce ma refer. Acest adapost, din punctul meu de vedere, trebuie sa existe in continuare, cu o mana intinsa in sensul de sprijin in ingrijirea animalelor.  Dl Tremure este un om trecut prin viata si probabil ca este greu de convins ca exista si oameni cu buna intentie. Parerea mea e ca greutatile de care s-a lovit, singur, l-au facut asa. Nu il cunosc. Comentariul il fac privind din afara. 

claudia lozan

22.05.2017 06:56

Oameni buni ,ajutati-l pe el si aceste suflete ale lui ,la care nu mai face fata.Nu ar fi asa de mult pentru construirea unui adapost incet incet,intai un teren,apoi constructia si sunt sigura ca iubitorii de animale ar sari cu ajutoare vazand caci se face cu adevarat ceva pentru acest om si mai ales pentru aceste multe sufletele ce vor sa se joace si sa fie iubite,au dreptul la viata!Sunt sigura ca ar veni ajutoare daca se implica primaria la inceput ,nu costa asa de mult ca sa se planga, trebuie sa vrea sa fie generoasa,ar fi un exemplu frumos la toate crimele si nedreptatile facute animalutelor din tara asta!

Eutansiati Maid...

30.05.2017 00:33

Oameni cu problema psihice grave acesti " salvatori de maidanezi " . Autoritatile ar trebui sa-i verifice psihologic si fortat pe acesti nebuni scapati din sectiile de psihiatrie .

Adriana

05.06.2017 13:06

Esti un mare, mare las , ti-a fost frica sa iti lasi numele ?? Singurul nebun esti TU ! Te rog sa-ti faci un control !

Adauga comentariu