Când procurorii DNA dorm, funcționarii de la “Urbanism” joacă PUG-ul în picioare. La Cluj-Napoca s-a inventat “duplexul” cu 5 etaje!

Dacă vreți să vedeți urbanism sălbatic, musai trebuie să treceți pe la Cluj-Napoca. Numai la noi în municipiu cresc blocurile prin curțile caselor gospodarilor, de se minunează și aceștia de cât de grozavă le este recolta. Numai la noi primești aviz pentru o gheretă și-ți poți trage ditamai hotelul lipit de Hala Agroalimentară – că, știți, hotelul face n+1 etaje peste noapte, nici un amărât de funcționar nu poate fi atât de vigilent încât să-i stopeze înălțarea. Deh, alte timpuri, cică se făcea asta numai pe vremea lui Ghiță Funar. Numai că, suntem de mai bine de 12 ani în epocă Boc și practica batjocurii urbanistice în Cluj-Napoca chiar s-a rafinat în nesimțire. Unii primesc aprobare pentru 12 etaje, dar fac, fără să fie deranjați 14. Mai nou, conform unui material apărut în Evenimentul Zilei, Primăria Cluj Napoca a inventat duplexul cu patru etaje!

Un celebru avocat clujean și alte 15 familii, care locuiesc într-un cartier de case din Cluj Napoca, acuză Primăria Cluj Napoca că a autorizat construcția de imobile colective, adică case cu cel mult un etaj, pe când în realitate în zonă s-a ridicat un bloc cu patru etaje.

Asta în timp ce DNA Cluj face descinderi la Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj Napoca, sau mai bine spus, doar se face că face descinderi, clujenii rămân să se plângă zilnic de monstruozitățile imobiliare care sunt autorizate de către această Direcție din cadrul Primăriei condusă de celebrul Emil Boc.

Avocatul Anatol Pânzaru, din Baroul Cluj a contestat faptul că a fost emisă o Hotărâre de Consiliul Local prin care a fost validată autorizația de construire. Acesta susține că, ținând cont de aspectele legate de înălțimea construcțiilor, amplasarea pe parcelă, accesul la drumul public și indicatorii urbanistici, construcțiile puteau fi autorizate strict la caracterul zonei astfel cum acesta este dat de actuala reglementare legală.

”În zonă sunt permise construirea de locuințe cu regim redus de înălțime, individuale și locuințe colective mici și nu imobile mixte. Mă tot uit la construcția asta și nu înțeleg care sunt cele două locuințe individuale. Eu văd un bloc care are patru etaje. Oare cei de la Primăria Cluj Napoca ce văd când se uită la această construcție? Mă abțin să fac comentarii dar noi vom merge pe calea legală și dacă Primăria nu oprește lucrările și anulează autorizația de construire, vom ataca în instanță aceste documente oficiale emise”, a spus avocatul Pânzaru.

Funcționarii de la Urbanism se fac că plouă

Blocul cu cinci etaje, este construit de un dezvoltator imobiliar din Cluj Napoca, Ioan Toșa și fiul unui valutist clujean, Andrei Boca.

Anatol Pânzaru arată în contestația înregistrată la Primăria Cluj Napoca că funcționarii acestei instituții au autorizat această construcție în baza vechiului Plan de Urbanism General, valabil între anii 1999 și 2014, în condițiile în care autorizația de construire a fost emisă în anul 2016, când, în Cluj Napoca, este valabil un alt Plan Urbanistic General.

”Această autorizație trebuia emisă strict pe baza Regulamentului Local de Urbanism aferent PUG aprobat prin HCL nr.493/2016, întrucât nu a fost emisă în intervalul de 18 luni în care documentatiile de urbanism PUZ si PUD menționate la al.4 din art.31 își păstrează valabilitatea , neexistând un PUD adoptat anterior intrării în vigoare a HCL nr.493/2015”, spune avocatul.

O altă neregulă la acest proiect este legată de drumul de acces în zona respectivă, fiind proiectată o alee cu o lățime de șase metri. Numai că, în acte, funționarii Primăriei Cluj Napoca confundă străzile și zonele, astfel că într-un referat al Direcției de Urbanism se prevede că accesul auto și pietonal se va realiza din strada Vânătorului, în timp ce în Planul Urbanistic de Detaliu se prevede un acces de pe strada Vântului.

Funcționarii Primăriei cer acte iar DNA se face că plouă

Un alt localnic care locuiește pe strada Vânătorului, a scris pe site-ul domnuleprimar.ro, că în zonă ”răsar” câteva blocuri de 4-5 etaje.

”Nu există infrastructură în zonă. Nu e zonă de blocuri. Dealul e oricum slăbit de atâtea construcţii. Puteţi verifica cum e posibil în 2016 să se dea asemenea autorizaţii de construcţie? Nu există drum, nimic! Vom transforma această zonă într-o Bună Ziua - case, blocuri, mărăcini, noroi, aglomeraţie! Era vorba de un Plan Urbanistic Zonal/Plan Urbanistic de Detaliu al oraşului făcut pentru cetăţeni şi pentru un oraş civilizat şi care să arate bine".

În plus, clujeanul mai spune că în zonă există alunecări de teren iar o astfel de construcție va duce la o degradare a stabilității solului.

Primăria Cluj Napoca i-a răspuns petentului că va verifica situația iar dacă are acte suplimentare este rugat să le prezinte instituției. Adică bla-bla-bla-bla, ceea ce au învățat temeinic de la șeful lor, Emil Boc.

În tot acest timp, cu toate că DNA Cluj a făcut percheziții la biroul directorului Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei CLuj Napoca, într-un dosar început, chipurile, acum mai bine de un an, care o vizează pe Corina Ciuban, rezultate concrete încă nu au apărut.

Comentarii

Cocolino

11.11.2016 10:42

Normal ca dna doarme ca doar au primit spatiu gratis de la primarie. Boc securistul s-a pus bine cu dna.

rarau

11.11.2016 12:20

Din varful dealului unde creste duplexu' se vede in vale (si reciproc) enormitatea de pe rarau, 7 (sapte) etaje (chiar un ciudat al 8-lea etaj mascat aparut asta noapte) intre case pe o straduta infundata pe care nu pot trece 2 masini una pe langa alta. Apartamentele sint mai multe decat casele de pe straduta. Intre cele 2 constructii, vreo 250 de metri oblici !

razvan

11.11.2016 14:34

Se construieste, ilegal dar o sa treaca in legalitate...poti face o carte (groasa ca fratii jderi) cu imobile P+M (+altele) care ajung P+5 (+altele) etc...Daca nu darama un bloc sau orice constructie ilegala, sa fie un precedent...vorbe...Sper sa fie facut bine studiu geotehnic acolo si executia ca de nu...pazea :))

Cetatean

11.11.2016 16:21

Ce se intampla in zona strazii Vantului si Vanatorilor, dar si pe Taietura Turcului este o mare magarie marca inregistrata de Emilut Boc. Din pacate DNA nu face nimic desi ce se intampla acolo se intampla de 12 ani si pe str. Buna Ziua, Campului, dar si alte zone din Cluj. Desi orasul se sufoca si nu are infrastructura primaria aproba autorizatii de constructie de blocuri in zone de case, dar si blocuri de 10 nivele in zone unde efectiv nu exista infrastructura (vezi BUNA ZIUA). Evident ca dezvoltatorii care primesc verde pentru astfel de constructii sunt bazati si stau pe munti de banii...evident ca asa reusesc sa obtina derogari peste derogari. Un exemplu recent este autorizarea de blocuri de 10 etaje pe strada Trifoiului...asta ca sa nu amintesc de alte proiecte de pe Buna Zua..... fara accese, fara suficiente locuri de parcari, fara spatii verzi etc. Multe dintrea aceste proiecte aveau prevazute gradinite, chiar si scoala (Bonjour), dar in Buna Ziua nu este gradinita nu este scoala nici in zi de azi. Circula doar autobusul 21, iar carosabilul cu o banda pe sens este mai degraba pentru carute.....nu mai vorbesc de lipsa trotuoarelor. Evident ca vii si propuni apoi tot felul de solutii de stradute cu sens unic etc....ca cica primaria cauta solutii. Evident ca solutiile sunt pentru a salva dezvoltatorii in eventualitatea unor procese. Vezi recenta propunere a senatorului ...care trezit din betie a avut o revelatie .....Inteleg ca unii fac orice sa-si optimizeze investitia dar cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii ce fac?  

TEATRU rural

12.11.2016 01:18

cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii NU FAC NIMIC, iar daca totusi fac ceva, atunci acel ceva este TEATRU (folcloric). Florile batranelor, ciuperci, legume in doua garaje. Primaria abureste, Toti aburesc. Aceasta nu e incompetenta. ESTE CORUPTIE. INSTITUTIONALIZATA. Directia Nu Actioneaza. Cand spun Directie, ma refer desigur la imaginea cremalierei sparte. Va recomandam sa ne furnizati date concrete in vederea demararii, procedurilor legale de aplicare a batistelor pe tambalele factorilor responsabi la toate "etajele". Seciul CotrolU basm splina n structii, va face o ampla documentare pentru protejarea sponsorilor, donatorilor, sau cum sa zic, investitorilor. Si NU pentru protectia cetateanului. Acest tip de abuz in functie este complicitate."1.Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.2.Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită."

Adauga comentariu