Analiza

Când duşmanii te laudă. Studiu IRES: Liviu Alexa cel mai notoriu jurnalist din oraş, restul la 1%

APPC Cluj a organizat aseară o dezbatere cu un titlu pompos şi retardat la care au fost chemaţi câţiva oameni de afaceri. Dezbaterea s-a transformat într-un adevărat proces de intenţie împotriva jurnalistului Liviu Alexa. Chitiţi să-i facă felul, Remus Florescu, şeful APPC Cluj şi un bătranel pe nume Mihnea Măruţă fost angajat al lui Sorin Ovidiu Vântu (acela şantajist – „întăriți-vă statul, domnule!”), şi-au propus să-l extermine pe Liviu Alexa folosindu-se de prezenţa unor oameni de afaceri, care habar nu aveau pentru ce au fost chemaţi de fapt.

Demersul penibil a fost alterat cu o surpriză nebănuită. Sociologul Vasile Dâncu a prezentat un sondaj IRES din care reieşea fără echivoc faptul că într-un top al notorietăţii, jurnalistul Liviu Alexa este cotat cu 61%, următorii jurnalişti clujeni având procente de notorietate cuprinse între 1 şi 0,5% (probabil că și eu mă zbat tot pe acolo, sau nu oi fi fost prins în studiu – nu-i bai, abia ce am revenit activ în presă după ce mi-am pierdut vremea cu politicieni). Această dezvăluire făcută de Dâncu i-a dezumflat amarnic pe cei din conducerea APPC Cluj. Lucrurile au devenit şi mai penibile în momentul în care ziaristul Mihai Bacalu, de profesie gunoier mediatic (boschetar de presă, cum l-am denumit și nu degeaba, un agramat pe care alții l-au scos din miasma împachetării de ziare și l-au lăsat să ne întineze meseria), colaborator al ziarelor tabloide, l-a agresat pe omul de afaceri Ioan Rus cu întrebări la un nivel atât de jos, încât acesta a părăsit sala, refuzând să mai legitimeze această şuşana.

„Nu am venit în această seară, direct de la Timişoara să asist la aşa ceva. Nu mi-am rupt din timp să onorez o invitaţie pentru aşa ceva” a spus Rus înainte să părăsească sala.

Revoltător a fost şi faptul că la dezbatere a participat şi un proaspăt patron de presă, Daniel Metz, proprietarul radio EBS, şi care practic a fost sponsorul principal al ultimelor două gale ale APPC prilejuite de lansarea unor anuare în tiraj de 237 de exemplare. Fără să i se dea posibilitatea să se apere, Liviu Alexa a fost pus la zid, dar fără gloanţe, fiindcă organizatorilor le-au devenit armele flasce.

Cel mai păcat este însă că oamenii de business au înţeles că asta ar fi presa clujeană. Nu e!

APPC Cluj e doar o adunătură de boschetari de presă, necunoscuţi (aşa cum s-a văzut într-un studiu independent) şi lipsiţi de orice elementar bun simţ. În loc să profite de prezenţa unor oameni de afaceri importanţi pentru a le prezenta parteneriate şi proiecte de presa cu potenţial, „profesioniştii” nu au reuşit altceva decât sa duca în derizoriu un demers ce putea fi notabil.

PS: Am remarcat excelentul text scris de colega mea Gabriela Dragotă. Ca de obicei, a surprins exact tușele în care s-a derulat penibilul eveniment.

PS2: Mi-aduc aminte cum prin anii 2004-2005, cei de la APPC încercau să mă târască pe mine în fața „judecății” lor, de parcă ar fi fost Inchiziția slovelor. Le-am zis, fără echivoc: „nu validez prin prezența mea o Cooperativă de presă”. De aceea azi regret nespus că acum vreo doi sau trei ani am cedat rugăminților lui Liviu Alexa și mi-am depus cererea de înscriere în respectiva șușanea. Ar fi fost o șansă să se schimbe ceva, numai că cu un respect demn de niște boschetari speriați că ar putea să-și piardă boschetul, apepeciștii au decretat că vor primi noi membri după ce-și vor ține alegerile pentru noua șefie. Atunci m-am enervat pentru lipsa de obraz a unor neobrăzați, azi mă bucur că nu trebuie să fiu asociat lor. Printre ei sunt și jurnaliști de excepție. Îi rog frumos să facă ceva și să-și câștige asocierea de partea lor, a jurnaliștilor, să nu o mai lase la cheremul pișcotarilor și milogilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *