Când Dacia Primăriei e pe butuci, le dăm lecții vesticilor despre „exodul creierelor”

Autoturismul de lux al Primăriei Cluj-Napoca, o Dacie de toată frumusețea, s-a rablagit. Iar acum administrația locală este gata să achiziționeze servicii de reparare. Cum drumurile din județ arată după cum le știți, până și mașina de serviciu cedează. Baiul pare a fi însă altul: și cea de-a doua mașină, o minunăție de Dacia Dokker (diesel) a cedat definitiv și necesită reparații capitale. Cum edilul clujean e plecat la Bruxelles să-i învețe pe vestici câte ceva despre „brain drain”, adică despre cum clujenii pot face munca europenilor adevărați, da’ pe doi lei, e bine să-i ținem pe-ai noștri acasă.

Problema este însă cât se poate de sensibilă: cu ce va călători edilul clujean la întoarcere, de la aeroport până acasă? Dokkerul e pe butuci, iar slujbașii din Primărie abia au reușit să lanseze joi achiziția serviciilor de reparație capitală motor Dacia Dokker diesel pentru 6673,48 de lei. Pentru banii ăștia, fie ei și publici, nu se bagă nimeni la motor. Cealaltă limuzină Dacia a intrat de asemenea în reparații, iar pentru 1305,88 lei nu lucrează nimeni în Cluj. 

De când clujenii au prins gustul IT-ului, al aplicațiilor, celelalte servicii au intrat în dizgrație. Pentru vreo 8000 de lei nici un IT-ist cu scaun la cap nu va repara cele două autoturisme luxoase de producție autohtonă, ajunse niște hârburi. 

Eventual, cel mult, specialiștii cu care colaborează administrația locală vor face un brainstorming și vor repara cele două vechituri. Dar cum toți au intrat în minivacanță, cum nici troleele nu mai circulă ca lumea prin oraș, treaba se amână pentru o altă săptămână.

Oricum, nimeni nu pleacă din Primărie: Emil Boc tocmai și-a terminat discursul grandios despre ilustrele creiere care trebuie să rămână pe loc, să nu mai plece spre Vest.

Știți, acolo e mult mai greu: bunăoară o chirie în Paris e mai mică decât una în Borhanci. Prin urmare, creierele astea dăștepte trebuie să rămână pe loc: cine va mai cumpăra apartamente de 38 mp cu 120 de mii de euro, dacă nu ai noștri? 

„În cadrul expunerii am prezentat modele de politici europene, nationale si locale prin care se pot limita efectele negative ale exodului creierelor. De asemenea, am prezentat elemente din strategia Clujului de atragere si de mentinere acasa a talentelor, a resursei umane”, a sumarizat edilul pentru europenii ceva mai vestici. 

Cum ar veni, le-a dat o lecție. De aia de la Cluj.

Numai aici poți face două, trei aplicații și să-ți mulțumești alegătorii, numai în Cluj părinții rămân fără locuri în creșe, așteptând după bonele promise de Primărie. Numai în Cluj se poate găsi un ditamai zăcământ de sare, iar lucrările la un pod să fie blocate complet. Numai în Cluj poți să ai mașină, dar să stai cu ea pe loc, în trafic. Numai în Cluj poți respiri un aer mega poluat, dar de-al nost’. 

Numai cu cele două autoturisme din curtea Primăriei nu știm ce să ne facem? 

Așadar, avem ce să-i învățăm pe vestici. 

 

 

sursa foto: dacia.ro

 

 

Adauga comentariu