Canalul Morii e plin de gunoaie. Ce solutii sunt?

Canalul Morii e plin de mizerie, de gunoaie aruncate, de mal si de vegetatie crescuta aiurea. Ultima oara cursul de apa a fost decolmatat temeinic prin anul 2008, in baza unui contract de 400.000 de lei incheiat cu Vaserv G SRL de catre Primarie. Atunci s-a scos un strat de mal de peste un metru din Canal. Apoi administratia locala a avut un proiect de revitalizare a Canalului Morii, prin care Strada Andrei Saguna a fost transformata in pietonala, inceput in 2010. Potrivit proiectului de 1,6 milioane de lei pe marginea Canalului trebuiau plantati copaci si amenajate terase, dar nu s-a mai intamplat nimic.

Canalul Morii ramane aceeasi sursa de miros neplacut care strica imaginea orasului. Locul in care apa este extrem de murdara si ratele inoata printre PET-uri, ambalaje, lemne si chiar haine aruncate. Reprezentantii Primariei spun ca s-a facut o igienizare a Canalului in primavara.

“Ultima igienizare s-a facut in luna mai de catre Strict Prest, cu care am avut contract. Acum urmeaza sa facem o noua licitatie pentru acel contract a expirat”, au declarat reprezentantii Primariei.

Dan Canta, seful Administratiei Bazinale Somes-Tisa, dezvaluie ca multe din gunoaiele din Canalul Morii, la fel ca cele din Somes, provin din comunitatea de romi de la barajul din Floresti.

“In programul nostru de gospodarire a apelor este si acest canal artificial. Avem lucrari de intretinere stabilite in fiecare an. Dar cred ca daca tot strabate municipiul ar trebui transferat Primariei pentru o intretinere corecta. Ar fi mai bine la ei, fiind un canal artificial. Ei (municipalitatea – n.red.) au facut diverse lucrari, ar putea intretine mult mai bine, au acces mai bun. Bineinteles ne putem sprijini reciproc pentru amenajare si intretinere, iar in privinta transferului ar trebui sa fie simplu: din public in public. Ar fi necesara o educatie a populatiei sa nu arunce gunoiul in Canal, dar problema cea mai mare este generata de mizeria din Floresti din zona barajului”, a explicat Canta.

 

Comentarii

vasalie

16.09.2015 19:34

Intrebare pentru Canta, pentru primaria Floresti si Cluj dar si pentru cei de la Garda de Mediu: cand a fost ultima oara amendata o persoana pentru ca si-a aruncat gunoiul in Somes sau in Canalul Morii? In ce secol? Cat priveste explicatia lui Canta ca gunoaiele din Canalul Morii provind de la comunitatea de tigani din Floresti (deci au venit pe Somes), e la fel de penibila ca el: cum naiba sa vina de pe Somes galeti si alte chestii de genul asta ce nu au cum intra (datorita dimensiunilor) prin plasa de metal dispusa la barajul din Grigorescu (de unde se desparte si bratul ce alimenteaza Canalul Morii). Explicatia e simpla, gunoaiele de pe Canalul Morii provin de la gunoaiele umane riverane canalului ce-s prea nesimtiti sa arunce gunoiul in pubela. Tovarasu' Canta, astfel de oameni nu trebuie "educati" ci amendati.

Ioana

17.09.2015 10:54

Pacat de canalul asta. Au fost si momente cand a fost relativ curat...se vedeau doar ratele cu boboceii. Acum saracele ratuste stau in mizerie si nimeni nu ia nici o masura. De ce nu se aplica amenzi usturatoare pentru necivilizati si din acei bani sa se igienizeze macar o data/an canalul? Ca precis s-ar aduna bani suficienti la cat de nesimtiti sunt cetatenii...O intrebare...desi deviez putin de la subiect. Ce se poate face cu piata podului (IRA)? Stiu ca este o mafie a pietelor si ca producatorii nu ajung la mese cu produsele, decat f. rar. Am trecut pe-acolo sa vad ce se gaseste prin piata (marti - 15.09) si aveam de gand sa iau ceva gogosari. Am luat vreo 5 - 6 in mana, ca pungi nu aveau si...surpriza! "Pune-i repede jos din mana! Cine ti-a dat voie sa "culegi" de-acolo? Nu vindem decat peste 5 kg, nu ne incurcam...si nicidecum pe alese".Adica ei ocupa un loc in piata, bonuri fiscale, IOC, vand numai en-gross si daca se poate, stricaciuni pe bani frumosi (eu stiam ca la Dezmir e en-gross si mai stiam ca in orice piata, daca ocupa un loc, orice cetatean poate beneficia de marfa, nu doar "pe alese", ci si cantitativ). CAND se va termina mafia asta a pietelor??? Ne umilesc bisnitarii prin piete cum au chef. Ce fel de piete are Clujul? Ca doar marfa de specula e pe-acolo...extrem de rar se gasesc rosii de gradina (in P-ta Marasti si Ion Mester). In rest, doar specula...cumpara porcarii de la en-gross Dezmir si vand in piete aceeasi marfa la supra-pret, cateodata fiind si extrem de obraznici si facand si evaziune fiscala. Stiti ceva de chestia asta???

Adauga comentariu