Campionul paralimpic clujean, Dacian Makszin, despre gestul avocatei Bianca Perta: "Ea ar fi trebuit sa fie prima care sa actioneze in favoarea legii"

Daca avocatei Bianca Perta nu i-a fost rusine de gestul sau, le-a fost rusine tuturor celor care au privit-o. Nu numai ca a dezonorat breasla avocatilor, dar a asezat la periferie nevoile oamenilor cu dizabilitati. Ulterior, ea s-a folosit tocmai de problemele pe care le intampina aceste persoane pentru a spune o minciuna gogonata despre tatal sau bolnav de diabet, aflat intr-o stare de urgenta. Nu. Ea a fost la cumparaturi in Tabita si, mai mult, nu a primit nici macar o mustrare din partea lui Mircea Pop, decanul Baroului Cluj. Cu privire la aceasta situatie, campionul paralimpic clujean, Dacian Makszin, se arata dezamagit de atitudinea avocatei. El vede in gestul dansei o pata asezata peste imaginea avocatilor. Ar fi fost cel mai bine, spune Makszin, daca aceasta si-ar fi cerut scuze.

Numele avocatei Bianca Perta a devenit deja faimos. Din pacate, e o faima negativa pe care si-a construit-o prin gestul nerusinat de a parca intr-un loc destinat persoanelor cu dizabilitati. E dezonorant ceea ce a facut, nu doar pentru meseria pe care o reprezinta, ci si pentru oamenii cu handicap, care s-au simtit nerespectati, asezati undeva la perferie. Campionul paralimpic clujean, Dacian Makszin, cel care face cinste tricolorului romanesc prin rezultatele exceptionale la tenis de masa, considera ca avocata ar fi trebui sa fie prima care sa respecte legea. Dimpotriva, Bianca Perta s-a purtat cu superioritate, calcand in picioare legea si drepturile celorlalti.

„Eu ma asteptam la mai mult respect pentru ca, in primul rand, este un avocat, cunoaste legile, este un om al legii si cred ca, in primul rand, aceasta doamna avocat, ea ar fi trebuit sa respecte lege. Eu zic ca, din pacate, ea reprezinta o pata pentru oamenii scoliti mai mult decat altii. In primul rand, aceasta doamna avocat se crede, parerea mea, buricul pamantului. Adica, daca are multi bani, si e avocata, cu influenta, crede ca nu i se poate intampla nimic. Normal ca nu este un lucru bun ceea ce a facut pentru ca, atunci, la ce sa ne asteptam de la simpli cetateni, care nu cunosc legea. Ea ar fi trebuit sa fie prima care sa actioneze in favoarea legii”, este de parere Dacian Makszin.

Dincolo de gestul avocatei, rusinos este si faptul ca Mircea Pop, decanul Baroului Cluj, a decis ca nu se impune chemarea dansei in comisia de disciplina. Cu privire la acest lucru, Dacian Makszin considera ca, desi Bianca Perta era, poate, in afara programului de lucru, o mustrare tot ar fi trebuit facuta. Haina de avocat, de aparator al legii, nu ar trebui data jos cand se incheie programul. Desigur, toata situatia ar fi fost mai putin jenanta pentru Bianca Perta daca ea ar fi avut curajul sa-si ceara iertare

„Cred ca daca acest domn a decis asta nu e neaparat legat de meserie, pentru ca ea nu a facut-o in cadrul meseriei, ci in timpul liber. Dar eu cred ca trebuia macar trasa un pic la rost, macar verbal, pentru ca nu e un comportament care sa intre in normele profesiei. Poate a fost in timpul liber, dar trebuia sa existe o mustrare din partea conducerii, din partea sefilor, a avocatilor, pentru ca ei reprezinta legea, ei se lupta pentru lege, ei fac sa functioneze legile. Ar trebui o mustrare, asa, profesionala, nu sanctionata profesional. O mustrare tot trebuia sa existe pentru ca eu cred e o pata pe breasla avocatilor ceea ce a facut aceasta doamna. Cred ca era totul in regula daca spunea „am gresit”si „imi cer scuze”, dar aceste notiuni sunt greu de rostit”, a incheiat campionul paralimpic, Dacian Makszin.

 

Adauga comentariu