Campionii paralimpici Dacian Makszin și Bobi Simion îi cer demisia președintelui Comitetului Național Paralimpic, Sally Lamont, pentru abuzuri asupra sportivilor

Doi campioni paralimpici, Dacian Makszin și Bobi Simion, plus antrenorul Dan Năsui, îi cer demisia președintelui Comitetului Național Paralimpic și al Clubului Lamont, lui Sally Lamont,  reclamând abuzurile pe care aceasta le-ar face asupra sportivilor. 

Încă din 2015, într-un interviu acordat pentru Ziar de Cluj, Bobi Simion a reclamat problemele cu care s-a confruntat. Din 2010 până în 2012, Bobi a fost obligat să facă o pauză competițională. Avea șanse mari de a se califica la Olimpiada de la Londra din 2012, dar, după cum afirmă sportivul, cei care ar fi trebuit să îl sprijine i-au vânat greșelile pentru a-l împiedica să își demonstreze potențialul:

„Clubul Lamont, la care eram înscris, m-a suspendat timp de un an de zile pentru că am vrut să mă mut la un alt club. La competițiile internaționale am obținut puncte pentru calificarea la Olimpiada din 2012 și am decis în 2010 să mă transfer. Nu m-am mai înțeles cu conducerea și din această cauză am vrut să plec. Auzind că vreau să mă transfer, cei de la club au căutat anumite motive ca să nu mă lase să fac acest lucru, aplicând suspendarea mea, pentru a pierde astfel calificarea de la Londra. Chiar dacă știau că eu eram ca și calificat, pe ei nu i-a interesat.

Din acest motiv am făcut pauză doi ani și am început să mă antrenez la sala mea privată, cu antrenorul meu personal, la Clubul ACS DSA Cluj-Napoca, pentru a mă califica din nou la Campionatul Mondial de tenis de masă din China, din 2014. Am reușit să particip la această competiție, unde m-am clasat al optulea din 23 de jucători.

Din anul 2015 am reînceput să particip la competiții internaționale, pentru a mă califica la Olimpiadă. Am fost în martie la campionatul internațional din Italia, unde am obținut locul I la simplu și locul II la echipe. La un alt concurs internațional din luna martie, în Ungaria, am câștigat locul II la simplu.

În urma rezultatelor bune de la campionatele internaționale din martie, Comitetul Național Paralimpic a încercat să mă suspende pentru a doua oară. Aceeași persoană care m-a suspendat prima dată, care a ajuns președintele Comitetului Național Paralimpic, a încercat să mă suspende din nou în anul 2015, pe baza unor cartonașe galbene pe care le-am luat la anumite competiții.

M-au suspendat doar o lună de zile, din mai până în iunie. Eu, știind că am mai avut astfel de probleme, am apelat la un avocat, plătind din buzunarul meu suma de 2000 de lei, pentru a-mi cere dreptatea. M-a ajutat financiar și antrenorul meu și prin intermediul acestui avocat am reușit, bineînțeles, să îmi recâștig drepturile. Avocatul s-a uitat pe dovezile video înregistrate la finala unde Comitetul Paralimpic spunea că ieșirile mele, pe care le-am avut la competiție, sunt pentru suspendare, și a mers la București la Comitet, cu dovezile respective, și i-a convins că suspendarea nu e justificată, și astfel aceasta s-a anulat, spre nemulțumirea lor.

Au încercat să mă suspende pentru că știau că eu sunt cel mai bun jucător din România, la categoria persoanelor cu handicap, și se temeau de succesele mele pe care le-am avut până în acest moment și pe care le voi avea în acest an. Am avut numai rezultate bune și m-au suspendat pentru a încerca să mă oprească, să nu mă calific din nou la Olimpiadă. Ei mă urmăresc tot timpul la competițiile internaționale, se leagă de orice gafă mică aș face, pentru a mă suspenda.

Ei regretă că au pierdut un jucător bun din clubul lor, știu că sunt un luptător, care nu mă las așa ușor bătut!.”

Pe lângă problemele legate de suspendarea sa, Bobi Simion mai reproșa Comitetului Național Paralimpic și lipsa unei susțineri financiare:

„Timp de 4 ani de zile nu au investit niciun ban în mine, deși eu fac parte din lotul național. Au investit în alți jucători, care au șanse mai mici de a se califica la olimpiade.”

În tot acest timp, împreună cu antrenorul său, Bobi a trebuit să suporte toate cheltuielile necesare pentru a participa la competițiile internaționale:

„Noi a trebuit să suportăm integral toate costurile, a trebuit să căutăm sponsori, am găsit până la urmă, dar nu am primit suficienți bani și am fost nevoiți să ne împrumutăm 2 500 de euro pentru a juca în cadrul competițiilor internaționale la care, în afara faptului că obțin puncte pentru calificarea la Olimpiadă, nu am niciun câștig financiar.

Eu am fost obligat să particip la competițiile internaționale din afara Europei, din cauza suspendării din luna mai, când trebuia să merg la concursurile din Slovacia și Slovenia, unde era mai ieftin. Am fost apoi nevoit să particip în țări cum a fost Marocul, în luna octombrie, iar acum în China, în noiembrie. Din cauza asta costurile au fost foarte mari și aproape era să pierd aceste concursuri, pentru că deosebit de greu am găsit banii respectivi. Costurile pentru un singur concurs, cum e China, sunt în jur de 3 500 de euro, iar în Maroc a costat totul aproximativ 2 500 de euro”, declara Bobi Simion, în anul 2015.

Bobi Simion a făcut toate aceste eforturi financiare, dar ele nu au fost în zadar. La competițiile la care a participat a obținut rezultate dintre cele mai bune. În luna octombrie a anului 2015, a participat și la Campionatul European de tenis de masă din Danemarca, unde s-au prezentat în jur de 200 de jucători. România a mers cu 6 sportivi, dintre care Bobi s-a clasat cel mai bine, pe locul 5 din 21 de finaliști.

Campionul paralimpic Bobi Simion îi cere demisia președintelui Comitetului Național Paralimpic, Sally Lamont

Contactat astăzi de către Ziar de Cluj, sportivul Bobi Simion a declarat că îi cere demisia președintelui Comitetului Național Paralimpic, pentru că Sally Lamont nu mai merita să conducă acest for:

„Problemele de acum câțiva ani nu înseamnă că s-au și rezolvat. Problemele încă au degenerat și mai mult. Chiar dacă acum se întâmplă ceea ce se întâmplă cu Dacian Makszin. După suspendare, după ce m-a suspendat și mi-am ispășit suspendarea de 2 ani de zile, problemele au degenerat și mai mult pentru că Comitetul nu a investit niciun ban în performanța mea. Eu, de-a lungul timpului, am adus rezultatele cele mai bune din țară, m-am calificat și la Campionatul Mondial și la Olimpiada de la Rio, unde am avut cel mai bun rezultat dintre toți la tenis de masă, adică numai eu cu Dacian puteam fi, doar atât! Am avut un rezultat foarte bun și peste așteptările multor alte persoane, care nu se așteptau la asta. 

Sally ne-a băgat foarte multe bețe în roate privind competițiile internaționale, tot timpul să caute anumite motive ca să mă suspende! Dacă eu am luat un cartonaș galben pentru că am zbierat sau nu a fost punctul care să-l câștig, normal, am zbierat sau am dat cu palma de masă, ea orice gest pe care îl vedea cu cartonaș galben, ea se lega de chestia asta și căuta să mă suspende și pe mine și pe antrenor. 

Și nu ne înțelegeam noi cu ea, ea avea și are încă ură pe antrenorul meu personal, Dan Năsui, și ea a crezut că încă noi suntem persoane care avem probleme, nu numai fizic, dar și cu capul, că suntem nebuni și că nu suntem în toate mințile noastre, de ne tot certăm cu ea. De fapt, noi nu ne certam cu ea, ea își punea oamenii ca să caute orice mijloace să ne pună bețe în roate. Ca să dau un exemplu, cum e antrenoarea Anca Kerekes, care ea ar trebui să ne susțină ca și sportivi și să ne ajute în privința asta, ea este de fapt o marionetă care joacă după cum îi cântă Sally. Ea, dau un exemplu, în Ungaria, acum doi ani de zile, a făcut un raport despre mine în care ea nici nu a fost la meciul respectiv, nici în sala respectivă, a făcut un raport mincinos către Federație, că eu am înjurat arbitrii și că pentru asta eu trebuie să fiu suspendat. Dar ea nici nu a fost de față acolo și a cerut un raport din partea Federației Internaționale, de la concursul respectiv, să scrie așa ceva! Normal că ei nu au scris așa ceva, ceea ce au vrut ei, dar în raportul din România au scris ce au vrut ei! Și atunci au încercat pentru a doua oară să mă suspende, asta fiind înainte de Olimpiada de la Rio. A trebuit să mă duc prin avocat și să plătesc din banii mei avocat ca să îmi caut dreptatea. Și atunci Sally și-a retras acuzația față de mine și s-a văzut că nu a avut dreptate și atunci am putut să continui. 

Dar, în perioada aceea, eu am pierdut competițiile importante din Europa, a trebuit să mergem peste hotare, cum a fost în Maroc, în China, unde costurile au fost enorm de mari pentru noi, din care Federația niciun ban pentru calificarea mea de la Rio nu a dat. Și când am fost acum în Slovenia, noi ne-am dus pe banii noștri, ca de obicei, ea a zis că nu sunt fonduri, dar s-au găsit 7000 de euro care, din câte am înțeles, s-au cheltuit la acest concurs unde iarăși s-a dus prietena ei cea mai bună, unde s-a scăldat, noi a trebuit să ne ducem în gazdă, să stăm în Slovenia, unde ne-am dus mâncare de acasă să putem mânca, că nu aveam de unde mai mulți bani, și așa ne-am împrumutat de bani, ca să plătim taxa de participare și chiria și transportul până în Slovenia. 

Ea, știind rezultatele mele foarte bune, niciodată nu a specificat concret cum am ajuns să am rezultatele astea. Doar zicea un loc 5 sau un loc 3, dar nimic! Întotdeauna au fost favoriți oamenii ei, nu s-a făcut nicidecum dreptate! Eu zic că s-a făcut întotdeauna o discriminare între clubul meu și oamenii cu care ea mergea la concurs! 

Și eu înțeleg acum nedreptatea care se face pentru Dacian, am trecut prin asta, cu suspendarea și ce vrea ea să facă. Ea crede că dacă nu o confrunți, înseamnă că ești prost! Și eu, din păcate, în momentul când am fost suspendat, eu nu am avut nicio probă prin care să confirm ceea ce face Sally, pentru că nimeni nu mă credea, ziceau că eu am ceva cu ea și atunci nu aveam cum! 

Și rezultatele de la competițiile internaționale, când mergeam, elevii ei aveau rezultate slabe, dar de fapt ea mințea cu rezultatele, locul 3, locul 4, care ei nu câștigaseră niciun meci, ca să zică ea că au luat locul 3 și 4. Și asta se poate verifica pe internet fără nicio problemă! Nimic nu este ascuns! 

Noi, ceea ce vrem să facem acum, este să cerem demisia ei din funcție pentru că ea nu cred că își mai merită postura de a conduce acest Comitet! Eu, Dacian și antrenorul meu, în prezent noi suntem, dar sunt sigur că mai sunt și alți jucători din România care sunt de acord cu decizia noastră! Cu timpul, vor fi și alții care vor ieși înainte și vor face anumite afirmații despre ea! Primul pas a fost noi să facem!”

Campionul paralimpic Dacian Makszin, numit „prost” de către Sally ”Inimă de Aur”, îi cere acesteia demisia

Doamna Sally Wood Lamont, poreclită și Sally ”Inimă de Aur”, scoțiancă de origine și stabilită de mulți ani la Cluj-Napoca, una spune și alta gândește despre sportivii cu dizabilități. Într-o convorbire telefonică înregistrată, publicată de Ziar de Cluj, ditamai președintele Comitetului Paralimpic Român, Sally Lamont, îl numește "PROST" în repetate rânduri pe sportivul clujean Dacian Makszin, campion multiplu paralimpic la tenis de masă, care reprezintă România în scaunul cu rotile la cele mai importante competiții. Ea îl numește "prost" de mai multe ori, jignindu-l pe un ton aspru, pentru simpla vină că Makszin i-a cerut transferul de la clubul Lamont, pe care doamna îl patronează, la un alt club, unde sportivul voia să se pregătească mai bine. Convorbirea este absolut șocantă. Dacian Makszin este făcut prost de mai multe ori și pus la punct de ”Sally inimă de aur”, care îi vorbește dictatorial, ca și cum Dacian Makszin, persoană cu dizabilități motrice, ar fi fost sclavul ei pe plantație.

Contactat astăzi de către Ziar de Cluj, Dacian Makszin a declarat că, la rândul său, îi cere demisia celei care conduce Comitetul Paralimpic Român:

„O asemenea atitudine nu cred că este potrivită pentru cineva care conduce Comitetul Paralimpic. Acesta nu e comportament! În loc să ne susțină, indiferent de club, sau ne suspendă, sau alocă bani după preferințe! Asta nu e ok! 

Problema mea a fost că îmi doream să mă antrenez mai mult, doream să schimb ceva în metoda de antrenament și atunci am venit cu propunerea să fac antrenament cu încă un antrenor, în afară de antrenorul clubului, fără să fie plătit, doar în cazul rezultatelor bune, atunci să fie premiat și el de Ministerul Tineretului, și această variantă nu s-a agreat. Nu mi s-au dat explicații, în convorbirea telefonică îmi zice că de unde are bani, că nu e clubul lui, deci niște motive care nu își au locul! E vorba de Dan Năsui, care îl antrenează pe Bobi Simion, care a luat locul 5 la Rio. Are clubul lui, are condiții, și am discutat cu el și el a fost de acord cu varianta asta, care i-am propus-o doamnei Sally. Numai o colaborare, atât! Colaboram cu Dan Năsui, mă antrena, pe lângă antrenorul ce-l aveam la club, și ar fi fost premiat doar în cazul în care luam eu o medalie, dacă nu, era muncă voluntară. Fără să îl plătească, numai în cazul în care luam eu o medalie importantă! 

Prima dată m-a refuzat, a zis că nu acceptă propunerea asta, și atunci, din asta, eu am înțeles că nu se dorește performanță și atunci singura variantă mi-a rămas de a-i cere transferul. Și, de acolo, a început cu jigniri, cu amenințări, m-a făcut prost! Doi ani de zile a zis că o să fiu suspendat! Doamna Sally este, în același timp, președinta Lamont-ului, care e club privat, și președinta Comitetului Român. Normal nu mă poate suspenda pentru că nu am nicio abatere disciplinară. Nu știu pe ce motive, aștept și eu prin intermediul avocatului meu, care a făcut cerere și solicită să vadă motivele pe care le invocă dacă m-ar suspenda. Încă nu știu nimic, pentru că nu comunică cu noi, numai atât am fost amenințat, că voi fi suspendat 2 ani de zile. 

Eu sunt de 16 ani la Clubul Lamont. Probleme am mai avut, de exemplu, acum un an, înainte de Rio, când a fost o emisiunea televizată la Măruță, în care atunci am ieșit public și am spus că Ministerul face discriminări vizavi de noi. Adică, în perioada aia, noi nu primeam nicio indemnizație sportivă pe merit și atunci am ieșit public… Dacă iei locul 5 și 6 la Europene, te încadrezi în categoria să primești indemnizație sportivă de la Minister. Atunci nu primeam și am ieșit public și am spus asta, am spus că e discriminare față de noi fiindcă și noi muncim la fel ca cei valizi, în ciuda handicapului, încercăm să depășim și problemele astea, și am ieșit public și atunci, următoarea zi, împreună cu televiziunea, am mers la doamna Elisabeta Lipă. Se știau public astea și am primit, tot așa, multe telefoane din partea doamnei Sally, din partea directorului tehnic de la Comitet și mi s-a spus să nu mă duc pentru că nu am ce să caut acolo pentru că au investit în mine. Deci, încercau să mă oprească în a finaliza chestia asta cu indemnizațiile. 

Normal, când investești în niște sportivi, ai și niște beneficii, cu cât ai niște sportivi mai valoroși, cu atât poți să găsești niște sponsori mai valoroși! Ea are sponsori, normal, prin intermediul clubului, prin intermediul Comitetului Paralimpic. Aici e și conflict de interese pentru că ea, în același timp, are un club privat și, în același timp, e și președinta Comitetului! Deci, ea învârte banii și, să zicem așa, îi alocă mai mult spre clubul ei! Și în problema asta cu suspendarea e și conflict de interese pentru că ea, ca președintă a Comitetului, nu trebuie să privească lucrurile subiectiv. Adică, ea trebuie să urmărească să crească jucătorii, să facă performanță, să aibă condiții mai bune, să se antreneze cu antrenori mai buni, dar ea demonstrează contrariul. Adică, dacă nu ești la clubul dânsei, mai bine te tai de la rădăcină! De ce să aibă alt club un jucător valoros și eu să îmi pierd imaginea, gloria pământească ș.a.m.d.? Dacă ai club privat și ești și președinta Comitetului, gândiți-vă unde merg mai mult banii! Eu am fost în cantonamente, eu am beneficiat, pentru că am fost la clubul dânsei! Dar, de exemplu, Bobi, care e la clubul DSA, el nu a beneficiat, nu i s-a plătit nici anul trecut, nici anul acesta, nici un turneu nu i s-a plătit! Doamna Sally poate să atragă sponsori, să zică că vin pe Comitet, dar nu se știe ce se întâmplă, unde merg într-adevăr banii ăștia! Eu nu fac niște acuzații! Să se verifice, ce bani au intrat în Comitet, cum au intrat, legal, prin contabilitate, cum au ieșit, pe ce trebuia să-i folosească și nu s-au folosit, deci sunt niște lucruri pe care trebuie cineva să le sesizeze!”

Antrenorul Dan Năsui susține declarațiile celor doi sportivi

Antrenorul Dan Năsui susține declarațiile celor doi sportivi, adăugând și alte detalii interesante privind activitatea doamnei Sally Lamont, ca președinte al Comitetului Paralimpic. Doamna se pare că ar fi raportat pe site-ul Comitetului Național Paralimpic rezultate inexistente ale sportivilor:

„Pe site-ul Comitetului Paralimpic Român sunt niște minciuni grosolane ale doamnei Sally Lamont. Doamna Sally, în raportul ei, scrie că Gabriela Constantin a ocupat locul 5. Și, dacă vă uitați acolo, ea nu a câștigat niciun meci. Adică, nu s-a clasat. Au fost două grupe și ea nu a câștigat niciun meci. Adică, nu avea cum să ocupe locul 5, că erau două grupe de 3 și ea nu a trecut de grupă. Deci, înseamnă că ea nu a fost clasată la concurs. Nu a câștigat niciun meci, a ocupat locul 3 în grupă, deci nu a trecut de grupă! Dar doamna Sally a făcut raportul că a luat locul 5 ca să obțină niște bani de la Minister, de la sponsori! Eu nu am nimic cu jucătorii, dar doamna Sally a făcut raport pentru obținerea de fonduri! Dacă tu ești clasat ca sportiv pe locurile 1-6, ești premiat! Acolo unde zice că a luat locul 5 echipa României, e o minciună, pentru că ei nu au trecut de grupă! Pentru ca să poți să obții un loc, trebuie mai întâi să treci de grupă și apoi să joci mai departe, să vezi ce loc iei! Primii doi se califică și, dacă vă uitați, ei sunt pe locul 3! Adică nu s-au calificat! Ea face raportările acestea pentru sponsori, pentru imagine, pentru fonduri de la Minister! 

Lui Bobi nu i-a fost plătit niciun concurs internațional! El e cel mai bun sportiv actual al României la persoane cu dizabilități, la secția de tenis de masă, și a fost singurul sportiv care a luat locul 5 la Olimpiadă și nu i-a fost plătit niciun concurs pentru calificarea la Olimpiadă! Mai mult, a fost oprit în drumul lui de către Comitetul Național Paralimpic! O parte din concursuri Comitetul trebuia să i le plătească, o parte, pentru că pentru alți sportivi s-au găsit bani! Pentru sportivi de la clubul dânsei s-au găsit bani, dar, pentru el, nu s-au găsit! 

Problema e că nu este colaborare, noi nu știm nimic, nu știm cine pleacă, nu știm care e lotul, nu știm cine pleacă la concursuri, dânsa decide! Deci, nu e normal să se întâmple chestia asta! Ea e de profesie bibliotecară, nu cred că e antrenor de tenis de masă, să decidă ea pentru sportivi cine pleacă, că sunt banii ei, ea decide, adică, ea se comportă ca un dictator! 

Noi, cu Dacian, am fost colegi, nici Bobi nu plătește la noi, Dacian mi-a propus, că a văzut că facem treabă bună, și m-a întrebat dacă poate veni și el la mine la club să se antreneze. I-am spus că poate. Ei îi e frică pentru că ține cu dinții, pentru că antrenorul federal e tot angajat la ea la Club! Oarecum, antrenorul federal e și antrenorul clubului ei și acea doamnă nu face nimic și îi e frică că aș putea să iau eu locul dânsei, ca antrenor federal, și, din cauza asta! 

Această distinsă doamnă m-a acuzat pe mine că am cheltuit banii pe care i-am primit de la Consiliul Local și de la Primărie, că am cheltuit cu familia mea suma de 3000 de euro și că i-am cheltuit deja, dar puteți să verificați că eu am primit numai 10 000 de lei de la Consiliu și 2000 de lei de la Primărie și banii sunt acolo! Eu nu m-am atins de bani, nu am făcut niciun decont, nu am luat niciun ban! Dintr-o minciună în alta! Eu am contractul, i-am primit, dar încă nu am făcut niciun decont! 

Apoi, tot ca rea-voință și ca o discriminare asupra sportivului paralimpic, Simion Bobi, dacă vă uitați la indemnizațiile sportivilor, acolo se vede că sportivul Simion Bobi ia o indemnizație de 900 de lei. Asta o ia datorită rezultatului lui de la Rio, de anul trecut, unde el s-a clasat pe locul 5. Dacă vă uitați pe a doua pagină, o să vedeți încă doi sportivi de la altă ramură sportivă, au o indemnizație de 1800 de lei, adică dublu, având același rezultat la Olimpiadă. Adică, pentru ei s-a putut cere, să facă raport doamna Sally la ministru pentru indemnizații de mare performanță! Ea, în calitate de președinte al Comitetului Paralimpic, întocmește un raport în care cere Ministerului indemnizații pentru sportivii Comitetului. Și pentru Simion Bobi nu s-a putut rezolva indemnizație de mare performanță, locul 5 la Olimpiadă nu e mare performanță! Dar tot locul 5 la Olimpiadă, la altă ramură de sport, văd că se poate!”

Sally Lamont nu are chef să vorbească cu Ziar de Cluj

Contactată astăzi de către Ziar de Cluj, pentru un punct de vedere referitor la acuzațiile care i se aduc de către cei doi campioni paralimpici și de către antrenorul Dan Năsui, Sally Lamont a declarat că nu are chef să vorbească cu un reporter de la Ziar de Cluj:

„Din păcate, acest caz cu Dacian este cu un avocat acum, acolo o să pot afla mai multe, asta după ce Ziar de Cluj a făcut acest articol și eu nu am niciun chef să vorbesc cu un reporter de la Ziar de Cluj! Mulțumesc mult pentru telefon!”

 

Comentarii

Părere

27.06.2017 23:34

Ea a venit cu lecția învățată . Din activități că astea de fac bani frumoși!!!  Nu a venit să dea, ci sa ia! As prefera sa nu fie așa, dar când sportivii de plâng , poate au motive serioase. Mai controlați și ONG -urile. Nu tot ce pare frumos, e și corect făcut!

Adauga comentariu