Din oras

Campionii Clujului, abandonati de autoritati

Sute de sportivi din Cluj-Napoca au performante notabile pe plan mondial, insa sunt uitati de autoritati. Campionii europeni si mondiali de la Cluj incearca sa se pregateasca pentru Jocurile Olimpice de la Rio in sali de sport improvizate si isi dramuiesc cum pot banii: taie din suplimentele pentru hrana ca sa poata sa-si plateasca salile de antrenamente sau echipamentele. In 2013, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a alocat cea mai mica suma de bani cluburilor sportive din oras, raportat la intregul buget.

Performanta sportivilor din Cluj-Napoca, joc de glezna pentru autoritati. 300 de majoretele “Madness UMF”, cvintuple campioane europene, se antreneaza in parcuri, iar campioana europeana la haltere junior, Denisa Felecan se pregateste pentru Jocurile Olimpice de la Rio intr-o sala de sport fara caldura.

 “Spatiul de antrenament corespunzator contituie o problema majora cu care se confrunta echipele de majorete din Cluj-Napoca. Pe parcursul anului scolar, cand este vorba de 2-3 antrenamente pe, saptamana situatia nu este atat de grava, insa pe perioada verii, cand participarea la un campionat european inseamna cate 2 antrenamente de cate 2 ore in fiecare zi pentru fiecare echipa, ar insemna ca de dimineata pana seara majoretele sa aiba la dispozitie o sala doar pentru ele. Insa, in conditiile in care chiria pentru spatiile de antrenament se plateste pe ora, pe perioada verii s-ar ajunge la niste costuri enorme, pe care echipele nu ar avea cum sa le acopere. Din acest motiv majoretele isi desfasoara antrenamentele pe perioada verii in aer liber, in parcuri sau parcari ale magazinelor mari, desfasurarea programului de pregatire fiind ingreunat adesea de vreme, lipsa vestiarelor si a grupurilor sanitare, a sistemului  audio, etc.”, a explicat antrenoarea Majoretelor “Madness UMF”, Carmen Biris.

Clujencele au obtinut, incepand din 2009, medaliile de aur la Campionatele Europene pentru Junioara si Senioare derulate in Franta. In 2010 fetele au obtinut aceeasi distinctie la campionatele din Bosnia la categoria Junioare, Senioare si Cadete, performanta pe care au reusit-o si in 2011 in Croatia. In 2012 si 2013, cele 300 de majoretele Cadete din Cluj au obtinut si medaliile de argint la Campionatele Europene din Franta si Cehia, pe langa medaliile de aur castigate la categoria Junioare si Senioare.

Cu toate ca fac performanta, tinerele nu sunt sprijinite de catre autoritati si se antreneaza in parcari, parcuri si in salile de sport ale liceelor.

“O participare la o competitie nationala costa 5 mii de euro. Fetele fac totul din pasiune, insa ar fi potrivit ca si autoritatile sa gaseasca o solutie pentru o sala de antrenamente, pentru ca la ora actuala, noi inchiriem salile din licee”, a povestit un parinte al unei majorete pentru Ziar de Cluj.

Salile de sport din Cluj-Napoca, inchiriate pentru cluburi

Salile de sport din Cluj-Napoca sunt pline cu sportivi legitimati la cluburile sportive din oras. Sala Sporturilor “Horia Demian” nu se poate inchiria.

“Ne facem programul pentru doua saptamani. Sala este ocupata pana la sfarsitul lui mai si iunie, de la ora 7 jumatate dimineata pana la ora 22 seara. Sambata si duminica sunt programate meciurile coordonate de Clubul Sportiv “Universitatea”. Program liber nu avem. S-ar putea pune la dispozitia fetelor un spatiu sambata sau duminica, dar in functie de programul cluburilor”, a precizat administratorul Salii “Horia Demian”, Ovidiu Faragau.

Cluburile sportive inchiriaza Sala Sporturilor cu 80 de lei pe ora. Ideal, antrenoarea campioanelor europene sustine ca fetele ar avea nevoie de o sala de gimnastica in care sa se antreneze pentru a putea concura la Campionatele Mondiale pentru stilul “Cheerleading”. Specific acestui stil sunt realizarea piramidelor si a elementelor acrobatice foarte spectaculoase. Datorita nivelului tehnic extrem de ridicat la care s-a ajuns deja in tarile dezvoltate Cheerleadingul a fost deja propus pentru a deveni disciplina olimpica.

“Pentru pregatirea echipelor de cheerleaders la nivel competitional ar fi nevoie de o sala dotata cu covor de gimnastica, saltele de protectie si trambuline. Inexistenta acestor dotari in spatiile de antrenament este o reala problema avand in vedere riscurile de accidentare pe care le implica cheerleadingul prin elementele caracteristice”, a continuat Biris.

Singura sala de gimnastica din oras este destinata antrenamentelor cluburilor. Intre timp, fetele inchiriaza salile de sport ale liceelor din zona centrala, in timp ce sportivii din Statele Unite ale Americii se antreneaza in sali special dotate pentru „cheerleading”.

“Intre 12 si ora 8 jumate seara aici se antreneaza loturi de gimnastica. Sambata si duminica e inchis, pentru ca nu avem prea mult personal. (…) Pe baza programului saptamanal, putem sa le oferim spatiul dimineata intre 8 si 12. E o posibilitate”, a spus administratorul Salii de Gimnastica “Sonia Iovan”, Cristian Pantis.

Reprezentantii Directiei Judetene pentru Sport si Tineret (DJST) sustin ca doar sportivii legitimati la un club pot sa beneficieze de sprijinul institutiei, care e, si asa unul formal.

“Noi le mai oferim sportivilor suplimente pentru alimentatia de efort si cantonamente. Insa nu putem sa-i trimitem pe toti in cantonamente, doar in limita posibilitatilor, in functie de performanta. (…) Avem o sala tenis de masa si un centru de recuperare, toti sportivii acolo se refac. E o baza foarte bine dotata cu echipamente de gimnastica medicale si aparatura performanta. Pot beneficia de aceste conditii doar sportivii de performanta, legitimati la un club”, a spus purtatorul de cuvant al DJST Cluj, Mirela Prunar.

“Intr-un capat de lume facem campioni”

Si campioana europeana la Haltere, Denisa Felecan trebuie sa lupte in fiecare zi pentru visul ei. Tanara se antreneaza intr-o sala de sport a Liceului Tehnic “Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca.

Foto: transilvaniareporter.ro

“Pana acum am platit chirie si pentru conditiile precare pe care le avem. Nu avem caldura in sala. Speram ca trece repede februarie si mergem inainte, pentru ca la anul ar fi bine sa avem o centrala proprie. E spatiul Primariei dat in folosinta scolilor. Noi ne antrenam in sala de haltere de la Liceul “Aurel Vlaicu”. Aici, intr-un capat de lume facem campioni”, a aratat Ionut Felecan, antrenorul campioanei europene de Juniori la Haltere, Denisa Felecan.

DJST Cluj a uitat in acest an sa-i premieze pe cei mai buni sportivi. Sportiva antrenata de Ionut Felecan a cucerit 12 medalii in 2013, din care 8 distinctii de aur si 4 de argint, cele mai importante fiind cele de la Campionatul European de Juniori U17, derulate in luna septembrie. Denisa a fost desemnata de catre DJST cea mai buna sportiva a anului 2013, insa nu a primit niciun premiu financiar pentru performantele sale. Pana in 2008, DJST acorda premii in valoare de 8.000 de lei pentru cei mai buni sportivi din Cluj.

“Nu stim ce s-a intamplat in acest an. Am mai participat la campionate internationale cu Toni Buci si sportivul a primit 8 mii de lei de cateva ori in 2007 si in 2008, insa nu stiu ce s-a intamplat si cum de nu au gasit niste fonduri si acum. Conteaza foarte mult orice fel de sprijin material, pentru ca la haltere greu ajungi campion Olimpic. Noi mergem inainte, cu scoala si antrenamentele. Incercam sa ne descurcam, insa facem performanta. Daca ajungem la Olimpiada si obtinem unul dintre cele 3 locuri, putem obtine o renta viagera lunara in valoare de 1.000 de euro. Daca nu, nu, te descurci cum poti”, a continuat Felecan.

Cultura da, sport ba

Sportivii clujeni se lupta cu lipsa fondurilor, precum si cu titlul de Capitala Europeana a Tineretului castigat de municipalitate pentru 2015.  In 2013, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a alocat cea mai mica suma de bani cluburilor sportive din oras, raportat la intregul buget. Din 9 orase, Cluj-Napoca se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste finantarea pentru sport. Municipiul Bucuresti a alocat, in 2013, 0,64% din buget pentru sport, Ploiesti a dat 3,96% pentru sportivii din oras. La Bacau s-a alocat 2,05% din buget pentru sport. In Baia Mare, desi are 25% din bugetul municipiului Cluj-Napoca, a alocat 3,05% din bani pentru activitatile sportive. La Craiova, care a dispus de jumatate din bugetului Clujului, in 2013, s-au acordat 1,35% din bani pentru sportive. Cu un buget comparabil cu Clujul, Iasiul a acordat 0,68% din bani pentru sport, fata de 0,41% din cat da municipalitatea de la Poalele Feleacului.

“Eu am cerut acordarea a 6,5 milioane de lei din bugetul Consiliului Local pentru sport. (…) Anul trecut s-au primit pentru sport 3 milioane de lei, dar anul acesta, pentru ca avem perspectiva Jocurilor Olimpice, municipalitatea trebuie sa inteleaga ca sportul trebuie sprijinit. Unele sectii se antreneaza prin sali improprii. Speram ca se va termina Polivalenta si se vor putea antrena si acolo, pentru ca aceea e menirea unei Sali de sport, nu concertele”, a arata consilierul local Ovidiu Chifor.

In 24 ianuarie, majoritatea cluburilor sportive din oras au atentionat municipalitatea si depus o informare la CL prin care solicitau cresterea bugetului pentru Sport in acest an. Informarea a fost semnata de Clubul Sportiv “Universitatea” Cluj, CSM Cluj CS Viitorul, LPS Cluj, Clubul Sportiv “Vointa”, Clubul Sportiv “Politehnica” Cluj si “U” Mobitelco.

Pe de alta parte, sursele Ziar de Cluj sustin ca la ora actuala, atat atentia cat si banii autoritatilor sunt canalizati inspre Cultura, cu gandul la 2015 si 2021.

„E o investitie. Trebuie sa ne pregatim pentru Capitala Europeana a tineretului si pentru Capitala Culturala Europeana. Banii sunt putini asa ca strangem cureaua” au aratat surse din CL.

Consilierul local Ovidiu Chifor sustine ca, pana una-alta, spera sa fie finalizata Sala Polivalenta.

„Sportivii trebuie sa se descurce cu banii pe care ii au. (…) Nu poti face performanta in conditiile astea. Noi, pentru majorete am putea sa le oferim o solutie la sala sporturilor pe timp de vara, cand nu prea sunt competitii. Asa saraci cum suntem, putem sa le ajutam din omenie. (…) Oricum, sper ca municipalitatea sa inteleaga ca Sala Polivalenta e o sala a sporturilor, nu una de concerte, asa ca si fetele (de la Madness UMF – n.red.) sa se poata antrena acolo”, a continuat Chifor.

Primarul Emil Boc a anuntat, in cursul acestei saptamani, ca Sala Polivalenta din Cluj-Napoca va putea fi data in folosinta incepand cu luna septembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *