Campanie pentru asigurarea painii zilnice a 40 de copilasi sarmani

O clujeanca din Dej a demarat cu putin timp in urma un program numit “Painea noastra cea de toate zilele” prin care si-a propus sa asigure cate trei paini pe zi pentru cinci familii cu 8 copii din satele din jurul Dejului. Fiecare dintre acestea ascunde cate o drama, ba o mama bolnava, ba un tata in penitenciar, uneori cei mici nu se duc la scoala pentru ca nu au incaltaminte sau hainute. 

Actiunea face parte dintr-un proiect mai mare, “Toti copiii azi zambesc”, initiat de Magdalena Rus in urma cu doi ani cu scopul de a-i sprijini pe copiii din cele 11 sate din zona Dejului sa nu abandoneze scoala. 

“Tot umbland din casa-n casa am gasit familii cu 8 sau mai multi copii in care mama nu poate lucra, pentru ca trebuie sa aiba grija de cei mici, iar din salariul tatalui niciodata nu se pot satura zece persoane. M-am gandit atunci sa fac tot posibilul sa le asigur o sustinere minima, sa aiba pe masa trei paini pe zi. Nu e destul, desigur, dar macar stim ca nu raman flamanzi”, a precizat Magdalena. 

Nu le-a dat bani pentru ca nu ar fi avut siguranta ca vor fi folositi pentru hrana, asa ca pus la punct un sistem in care contravaloarea painilor se achita la magazinele din sate, urmand ca vanzatoarele sa le dea apoi familiilor. Acestea se afla in localitatile Rugasesti, Caseiu, Cetan, Nires, la care se adauga familia din Guga care si-a pierdut locuinta intr-un incendiu petrecut in urma cu cateva saptamani.

“Am fost la ei, le-am dus niste hainute, iar un cunoscut care lucreaza in Spania le-a donat 1.000 de euro”, a precizat ea. 

Despre copiii din familiile de care are grija in cadrul proiectului, Magdalena Rus spune ca “sunt copii simpli, curati, timizi, flamanzi, dezbacati, dar dupa ce stai de vorba cu ei iti dai seama ca sunt ca si ai tai, doar ca traiesc in alte conditii”. 

“Sunt copii cu mult bun simt, cu potential, dar nu se pot exprima. Uneori nu merg la scoala din motive pe care ne e greu sa ni le imaginam: pentru ca nu au cu ce sa se imbrace sau sa se incalte. Am intalnit un baietel care nu a mers la serbarea de Ziua Mamei pentru ca nu avea ghetute. Tatal lui e la inchisoare. Sunt cazuri dramatice”, a dezvaluit dejeanca. 

Ajutorul oferit acestor nevoiasi nu se limiteaza la copii. 

“Pe una din mamele cu 8 copii am convins-o sa isi puna sterilet. Am dus-o la spital la Gherla, unde am descoperit ca era un proiect gratuit in acest sens, dar cei de la DGASPC – Directia Generala pentru Protectie Sociala si Protectia Copilului nu il mediatizasera. Le propun asta tuturor mamelor cu multi copii, desi preotii mi-au zis ca imi fac pacate”, a povestit Magdalena. 

Pentru a le asigura painea celor cinci familii este nevoie de 900 de lei lunar, suma din care mai lipsesc aproximativ 50 de euro.

“O doamna din Canada ne trimite lunar 40 de euro, s-a adaugat inca cineva care ne da 50 de euro si mai avem nevoie de inca 50 in fiecare luna”, a precizat ea. 

Magdalena Rus a fost multi ani profesoara si acum este director comercial la Radio Fir. 

“Am luptat ca sa pot avea un copil vreo 10 ani, poate de aici am ramas cu o sensibilitate pentru cei mici. Merg cu fetita mea prin sate sa ii ajut pe copilasii acestia si am gasit o cale sa ii ajut, asociindu-ma la Fundatia Somes. Am mai derulat programe ca “Niciun copil nu invata la lumanare”, “Niciun copil fara sosete” si toata vara am predat la Urisor intre 16 si 19, alaturi de o invatatoare si o studenta, pentru copiii necajiti. Acum incercam sa strangem rechizite”, a mai spus dejeanca. 

Cei care vor sa contribuie la programul “Painea noastra cea de toate zilele” sau la alte activitati din proiectul “Toti copiii azi zambesc” o pot contacta pe Magdalena Rus la numarul de telefon 0736 281.810, la e-mail magdalena.rus@fundatiasomes.ro si pot depune bani in contul RO84.CECE.CJ03.30RON073.5634, deschis la CEC BANK SA-AGENTIA DEJ. 

Comentarii

Lucian

02.09.2014 23:30

Foarte nobil, dar ar trebui și puțină educație pe teme de contracepție în astfel de cazuri, statistic astfel de familii au și foarte mulți copii concepuți din ignoranță și poate din neglijență. Ai o senzație extraordinară și un sentiment de bine și mulțumire că ai făcut o faptă bună, ajutând familiile în dificultate. Se spune că, decât să dai omului într-o zi pește să mănânce mai bine învață-l să pescuiască.

Rus Magdalena

20.10.2015 11:49

Imi place asta cu peștele, o aud mereu. Oare faptul că ai grijă ca acești copii să nu abandoneze școla, nu înseamnă că-i înveți să pescuiască?

Anonim

22.04.2018 17:14

Buna ziua, am vrea să ajutam. Puteti să ne trimiteti un email să discutam pe privat?

Adauga comentariu