Campania APPC pentru sprijinirea jurnalistului Tudor Stirbu a strans doar 100 de euro din cei 5.000 de care este nevoie

Desi s-au facut multe promisiuni ca se vor dona bani pentru Tudor Stirbu, jurnalistul care are de platit 5.000 de euro dupa ce a pierdut un proces de calomnie cu medicul Valeriu Nicula, pana acum au fost virati doar 450 de lei, echivalentul a aproximativ 100 de euro. Pentru ca strangerea de fonduri nu da rezultate, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) va organiza o expozitie caritabila cu fotografii donate de mai multi fotoreporteri din oras.

Propunerea ca asociatia sa il sprijine pe Tudor Stirbu, obligat de instantele de judecata sa plateasca daune in valoare de 5.000 de euro intr-un proces de calomnie, a venit din partea ziaristului Tiberiu Farcas la cea mai recenta adunare generala APPC. Au promis apoi ca vor dona bani in acest sens mai multe persoane. Remus Florescu s-a anuntat  pe forumul asociatiei cu 100 de euro si a anuntat cand i-a virat, iar Mihai Soica a promis ca va da 200 de euro. Datele contului si felul in care se pot vira banii au fost anuntate pe forumul asociatiei in 2 iunie.

“In acest moment, in contul APPC pentru campania de ajutare a colegului jurnalist Tudor Stirbu sunt 450 de lei. Saptamana aceasta, avem promisiunea ca vor mai intra in cont inca 1.000 de lei. Vazand ca aceasta metoda de strangere de fonduri pentru campania de sprijire a colegului Tudor Stirbu nu da rezultatele scontate, APPC va organiza la Centrul de Cultura Casino din Parcul Central, la data de 5 iulie un salon de fotografie in colaborare cu Photo Romania Festival. Mai multi fotojurnalisti clujeni, implicati in proiect, isi vor dona fotografiile care vor fi inramate si scoase la vanzare in cadrul evenimentului. In fiecare an, salonul va avea un alt obiectiv. Banii stransi la prima editie vor fi donati campaniei de ajutare a colegului Tudor Stirbu, care trebuie sa plateasca o amenda de 5.000 de euro pentru un titlu pe care nu l-a dat”, a declarat Remus Florescu, presedintele asociatiei.

Acesta a reamintit si “initiativa mai veche a fotojurnalistului Eugen Olariu, care a decis sa-si doneze indemnizatia pe cei cinci ani, cat a fost secretarul APPC, in valoare de 7.200 de lei, pentru acest scop”, insa datele actuale nu sunt deloc incurajatoare.

"Nu stiu cand vor fi pusi in cont banii lui Eugen Olariu. Deocamdata, in contul Asociatiei exista o suma foarte mica de bani”, a admis Florescu.

Asociatia a ajuns la un acord cu avocata Sanziana Jurau, care este si cadru didactic la Facultatea de Jurnalism din Cluj, unde preda de mai multi ani un curs de „Legislatie media europeana”.

“Jurau va scrie un ghid practic pentru jurnalisti, in care vor fi abordate probleme precum insulta si calomnia, cum evitam sa fim dati in judecata, informatiile secretizate, legislatia si practica in ceea ce priveste „new media” (cat de publice sunt informatiile si fotografiile de pe Facebook, Twitter), Legea 544 etc. In baza acordului cu APPC, Sanziana Jurau a fost de acord ca in redactarea cartii sa se muleze pe problemele concrete pe care le sesizeaza membrii asociatiei. In plus, avocata va acorda pentru membri APPC consultanta gratuita pentru litigiile care privesc probleme legate de activitatea lor jurnalistica (precizam ca este vorba despre sedinta de evaluare a cazului). Analizam si posibilitatea ca CC-ul sa subventioneze onorariile avocatiale in cazul colegilor aflati in nevoie”, a mai anuntat Remus Florescu.

Intre cei care au promis donatii pentru acest caz se numara si consilierul judetean Mihai Seplecan.

“Eu am sarit in sprijinul colegului Tudor Stirbu. Am vrut sa dau dovada ca si printre politicieni sunt oameni de bun simt care nu ii lasa in nevoie pe ziaristi, chiar daca ne mai critica. Am promis ca, din pozitia mea de consilier judetean, voi dona 600 de lei, echivalentul indemnizatiei pe care o primesc in aceasta calitate. Am avut o discutie cu Tudor si cu Remus Florescu, am vrut sa ajut atunci, dar nu era gata contul. Ieri m-am intalnit cu Remus. Astazi am eliberat biroul de la Consiliul Judetean, am o vizita la centrul de deseuri si diseara, cel tarziu maine dimineata ma duc si donez pentru colegul vostru si al meu”, a declarat Seplecan.

Reamintim ca jurnalistul de investigatii Tudor Stirbu a fost condamnat definitiv pentru un articol publicat in anul 2006, in ziarul Clujeanul. Principala invinuire adusa de medicul Valeriu Nicula, subiectul  unui articol despre acuzatiile unui italian care si-a pierdut 95% din vedere in urma unei operatii efectuate de acesta, a fost titlul materialului, care, insa, nu ii apartinea autorului. Trusul Publimedia (din care ziarul facea parte) nu l-a mai sustinut. La final, instantele de judecata l-au codamnat la plata unor daune in valoare de 5.000 de euro.

Ce care vor sa contribuie la strangerea sumei pot dona in contul IBAN RO88 BTRL 0130 1205 8743 12XX, mentionand in ordinul de plata - pentru Tudor Stirbu.

Foto: Facebook

Comentarii

mihai soica

19.06.2014 12:48

sa ma pui si pe mine cu 200 de euro. un binefacator care a citit despre situatia colegului nostru mi-a transmis banii pe care trebuie sa ii predau mai departe.zilele astea ii voi preda banii lui Turdor S.

Adauga comentariu