În Camera Deputaților PSD și ALDE au majoritate la limită. Cheia modificărilor aduse Codului Penal este la UDMR

Miercuri, sunt dezbătute în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional, modificările aduse Codului dezbătute și aprobate marți, pe repede înainte, la Senat și prin Comisia Iordache, fără dezbateri reale.

Marți, UDMR s-a abținut de la votul din Senat, explicând că nu este de acord cu forma adoptată de PSD și ALDE la articolul privind abuzul în serviciu și nici cu dezincriminarea neglijenței în serviciu.

Prin urmare, dacă în Senat PSD și ALDE au o majoritate stabilă și au putut trece fără emoții Codul penal, la Cameră situația este diferită. Pentru adoptarea actului normativ este nevoie de 166 de voturi, iar PSD-ALDE au împreună abia 168 de deputați. Dacă UDMR se va abține și de această dată, adoptarea Codului penal ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

Suntem curioși ce anume va negocia UDMR și ce va primi pentru a fi de acord (sau nu) cu modificările aduse la Codul Penal de către coaliția PSD-ALDE.

Cel mai important articol modificat de coaliția aflată la guvernare a fost cel care vizează infracțiunea de abuz în serviciu. Aceasta a fost dezincriminată parțial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției. Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune. Mai mult, articolul privind  abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.

Adauga comentariu