Sanatate

Calmul cotidian si starea de relaxare

Ritmul stresant al vietii sociale predispune la nervozitate, stres si oboseala. De multe ori simtim ca organismul nostru nu mai da randamentul dorit sub nici o forma, nici fizic, nici intelectual, devenind aproape un fel de “leguma”, in sensul ca nu mai suntem in stare sa mai efectuam ceea ce dorim.

Relaxarea in aceste conditii este absolut necesara pentru a reveni la ritmul normal de viata. Ea se poate realiza fara prea multi bani, fara sofisticari, fara deplasari lungi. Doar putin verde, suficienta liniste si ceva arome reconfortante.

Arta de a fi calm

Se poate vorbi, fara nici o exagerare, de o veritabila arta in ceea ce priveste mentinerea calmului. In interesul sanatatii, aceasta merita insusita. Sa nu uitam ca, fiind mai calmi, privind mai lucid si mai realist situatiile, obtinem rezultate mai bune in ceea ce facem, suntem apreciati si mai respectati.

Multi dintre noi, suprasolicitati din punct de vedere intelectual, fizic sau psihic, obiecteaza ca este imposibil sa-si mentina calmul. Si totusi, daca acesti oameni ar da dovada de mai multa vointa si intelegere, s-ar stradui sa stea mai temeinic de vorba cu ei insisi si ar tine seama de neajunsurile la care se expun (relatiile personale cu semenii deficitare, hipertensiune arteriala, boli de inima, boli neurologice, ulcer, scaderea capacitate de munca etc.), ar intelege de ce este atat de necesar sa faca totul pentru mentinerea calmului.

Iata cateva sfaturi care pot contribui la mentinerea calmului cotidian:

–    Incercati sa priviti cu luciditate reprosurile care vi se fac cu privire la activitatea profesionala, casnica sau de alta natura.

–    Cand se ivesc conflicte pe strada, in localuri publice, in mijloacele de transport etc., calmul trebuie sa primeze: cel care cedeaza primul dovedeste ca are mai multa intelepciune si ca tine mai mult la sanatatea sa.

–    Felul in care munciti trebuie sa fie bine organizat, munca in asalt contribuind la aparitia surmenajului si a dezechilibrarii sistemului nervos.

–    O viata familiala corecta si armonioasa, plina de dragoste si respect este de asemenea de mare importanta pentru mentinerea echilibrului interior.

–    Daca se ivesc stari conflictuale ce nu au putut fi evitate si sunt insotite de nopti de insomnie sau alte tulburari, este bine sa fie consultat medicul, intrucat ar putea fi necesara si prescrierea unor medicamente (calmante, somnifere, tonice etc.).

–    Nu neglijati nici influentele pozitive pe care le au asupra sistemul nervos central exercitiile zilnice de gimnastica, mersul pe jos, utilizarea rationala a concediilor de odihna, respectarea orelor de somn, evitarea abuzurilor de alcool si tutun.

Metode de relaxare

Relaxarea inseamna a face ceva fara graba, fara incordare sau tensiune, inseamna detasare de exterior, destindere si linistire. Daca si pentru dvs. sensul termenului este acesta, psihoterapeutii va recomanda cateva metode eficiente de relaxare cotidiana.

Oriunde ati fi, la birou sau acasa, cautati sa ganditi zilnic, macar pentru cinci minute, la ceva frumos care sa va bine dispuna si sa va ajute sa va relaxati.

Faceti-va timp pentru a va odihni. Corpul nu functioneaza normal daca este supus la stres continuu.

Incercati sa vorbiti cu copiii. Modul lor simplu si inocent de a judeca si vedea lucrurile va vor ajuta cu siguranta sa priviti totul mai detasat si mai relaxat.

Viata trebuie traita, nu programata cu sarcini excesive. Faceti-va loc si neprevazutului in orarul dvs. zilnic.

Faceti sport. Psihologii sustin ca cea mai buna metoda de detensionare dupa un efort psihic sustinut (un examen, de pilda) este chiar efortul fizic.

Plimbati-va in fiecare seara macar 10 minute, timp in care sa nu va ganditi la nimic. Daca nu aveti timp, intoarceti-va pe jos de la serviciu.

Incercati sa ganditi pozitiv. Acest lucru va ajuta mai mult decat v-ati putea imagina.
Respirati profund. Inspirati cat mai adanc si apoi expirati foarte lent, concentrandu-va sa lasati muschii organismului sa se relaxeze. Focalizati-va respiratia si trageti aer cu putere in plamani si, in timp ce expirati, adresati-va diferite incurajari, ca de pilda: „Relaxeaza-te” sau „Sunt calm”.
Intindeti-va si ridicati-va bratele deasupra capului, trageti de ele si intindeti-va; intindeti orice parte a corpului care are nevoie de acest lucru.

Faceti exercitii de vizualizare. Imaginati-va un loc minunat in care va simti excelent; tineti cont ca depinde numai de dvs. schitarea lui pana la detaliere: ce vezi, ce vrei sa auzi, ce mirosi, ce simti, cu cine sa fi etc.

Se spune ca, daca in timpul unei zile obositoare de lucru priviti macar 10 minute frunzele unui copac/tufis sau un gazon proaspat tuns, va veti simti mai odihnit ca dupa 20 de minute de somn adanc.

Deconectati-va pentru putin timp de la realitate. Mergeti intr-un loc in care sa va simtiti minunat si in care sa va permiteti sa faceti numai ceea ce va place.

Daca aveti o mica gradina sau un balcon, dupa ce va reintoarceti de la lucru, stati intr-un hamac, printre flori, cu ochii inchisi. Nici o metoda nu functioneaza atat de repede ca relaxant.

Incercati sa dormiti macar sapte ore in fiecare noapte. Cateva betisoare si lumanari parfumate va vor ajuta cu siguranta sa va relaxati si sa ajungeti mai repede in taramul viselor…

Relaxati-va citind o carte, vizionand un film, ascultand muzica preferata sau rasfatandu-va numai cu lucruri si activitati care va fac mare placere.

Chiar daca nu sunteti in vacanta, purtati o palarie de paie. Daca v-o puneti pe cap cat stati in curte sau pe terasa, chiar daca a doua zi trebuie sa plecati la serviciu, va veti simti in mijlocul… concediului.

Ganditi-va la aceste activitati relaxante si la altele pe care sa le puteti face si incercati sa le includeti rutinei cotidiene sau sfarsitului de saptamana. Exista si metode de relaxare care va ocupa din timpul zilnic numai cateva minute. Acestea pot fi folosite in locuri si situatii diferite: acasa, la locul de munca, stand la coada la un birou etc.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *