PubliNews

Calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca candidatul ideal pentru profesia de programator

Tot mai multe persoane tind catre o profesie in domeniul IT care sa le asigure un nivel decent de trai din toate punctele de vedere. Numarul in continua crestere al tinerilor care doresc sa se orienteze spre o astfel de cariera le ofera posibilitatea angajatorilor de a propune diverse criterii de selectie pentru a alege cel mai potrivit programator pentru compania sa.

In aceste conditii, simpla sustinere a unor cursuri web Cluj sau in orice alt oras nu constituie si asigurarea faptului ca tanarul cursant va putea sa se bucure si de profesia la care aspira. Pentru a putea obtine o cariera de programator, este necesar sa stapanesti mai multe calitati, incepand de la cele profesionale, pana la cele ce tin de personalitatea ta.

Iata care sunt principalele abilitati asupra carora trebuie sa te focusezi atunci cand tinzi catre dezvoltarea unei profesii de programator in viitorul apropiat!

Pasiune

Datorita faptului ca domeniul IT este cunoscut pentru faptul ca ofera mai multe beneficii, incepand de la veniturile suficient de atragatoare si pana la flexibilitatea programului, multi dintre cei care aplica pentru un asemenea job nu sunt pasionati deloc de lumea digitala.  Un programator trebuie sa fie foarte atent si sa finalizeze proiecte in termene limita, iar daca toate acestea au loc fara pasiune si dedicare voluntara, munca va deveni un adevarat stres, iar greselile ajung sa se strecoare foarte usor in sisteme, producand pagube importante.

Logica

Logica poate fi considerata drept o calitate intrinseca a intelectului care dicteaza intr-o mare masura buna functionare a lucrurilor in domeniul digital. Este absolut necesara pentru a putea folosi mecanisme mentale de deductie, dar si inductie logica, dar si pentru a intelege usor si corect cursul unei demonstratii. Similar tuturor calitatilor intrinseci existenta in stare potentiala, antrenarea si amplificarea acesteia se face cu ajutorul unor exercitii repetate, dar si prin folosirea ei in mod curent. Sunt necesare teste complexe care sa mobilizeze creierul catre formarea unui rationament logic corespunzator sectorului de activitate.

Limba engleza

Lipsa cunoasterii acesteia poate sa fie responsabila chiar cu lipsa ocaziei de a ajunge la un interviu. Stapanirea limbii engleze reprezinta o competenta care necesita a fi mentionata in CV si de care orice angajator tine cont foarte mult. Ea nu reprezinta doar o preferinta sau criteriu de favorizare, ci o reala necesitate in domeniul IT pentru ca aproape in totalitate, limbajul specific de programare contine termeni preluati din limba engleza. Faptul ca nu o stapanesti, cel putin la un nivel mediu poate constitui un obstacol chiar de la inceput, atunci cand doresti sa te orientezi catre un curs de web developer sau testare software curs.

Spirit de echipa

Ar putea suna cliseic deoarece e o calitate specifica mai multor job-uri, insa ca programator, prea putine vor fi cazurile in care vei lucra individual, inclusiv in situatia in care esti singurul developer al firmei. Este esential sa poti coopera intr-o maniera eficienta cu ceilalti programatori, utilizatori de business, marketeri sau cu personalul de vanzari.

Capacitatea de a lucra in conditii de stres

Din exterior, ar putea parea un job foarte simplu care presupune un anumit set de sarcini ce nu ar trebui sa ofere prea multe batai de cap. Realitatea este diferita, programatorii fiind destul de presati de deadline-uri, ajungand chiar sa se blocheze si sa nu mai gaseasca o solutie potrivita. Candidatul ideal pentru aceasta profesie trebuie sa fie capabil sa trateze chiar si cele mai stresante circumstante cu calm si prudenta, intocmai pentru a putea sa continue munca in conditii optime.

Perspectiva de business

Atunci cand focusarea este exclusiv pe realizarea unui anumit softwere, detaliile din exterior devin mai greu observabile, iar imaginea de ansamblu oarecum dispare din ochii programatorului. Orice companie ar aprecia ca acesta sa aiba o perspectiva de business care sa ii permita sa vada mai departe de sarcinile curente, sa vina cu idei si inovatii, atat pentru aplicatiile care se afla in curs de realizare, cat si pentru cele viitoare.

Abilitatea de a face fata esecului

In calitate de programator, pot surveni nenumarate situatii in care codul la care se lucreaza sa nu genereze de la inceput rezultatul dorit. Chiar si developerii cu experienta admit faptul ca nu reusesc sa isi atinga obiectivul chiar din prima incercare. Asadar, in aceasta profesie, este firesc sa iei contact cu esecul, important fiind sa ramai perseverent si increzator in propriile forte. Programatorul ideal priveste erorile mai degraba ca pe niste provocari si experiente care sa il stimuleze, decat ca pe niste semne de descurajare.

Nu exista o formula magica care sa te faca sa fii mai aproape de succes, insa cu siguranta, efortul si munca pe care le depui in scopul dezvoltarii unor abilitati specifice domeniului  in care vrei sa activezi te vor ajuta considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *