Călin Mitică și fostul șef al Salinei Ocna Dej, trimiși în judecată. Mita circula în bani și în bijuterii

Procurorii DNA i-au trimis astăzi în judecată pentru dare și laure de mită pe afaceristul Călin Mitică, cel care controla societatea SC Transferoviar Grup SA, respectiv pe fostul șef al Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuț. Dacă fostul patron este acuzat de dare de mită în formă continuată și spălare de bani în formă continuată,  Mihuț va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată și complicitate la spălare de bani în formă continuată. Banii, în sumă totală de peste 87 de mii de lei, i-ar fi fost dați lui Mihuț, în 9 tranșe, din partea omului de afaceri.

Pentru banii primiți, seful salinei urma “să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relația cu Salina Ocna Dej. Acest „sprijin” consta în obținerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Națională a Sării SALROM SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei societăți naționale), a unor contracte de lucrări și servicii, precum și derularea acestora în condiții favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de inculpații Ianchiș Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective și predate în numerar inculpatului Mihuț Georgel” , spun procurorii DNA.

Legăturile financiare dintre cei doi s-ar fi desfășurat în perioada 2011-2013.

În întrega poveste, un rol principal l-ar fi jucat Adriian Ștefan, la acea vreme director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, despre care procurorii spun că “a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841,59 lei, în sensul că a inițiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaților Ianchiș Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen) și a urmărit buna funcționare a acestuia.” La această oră, Ștefan este acuzat de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată și complicitate la dare de mită.

Rețeaua mitei s-a extins și spre alți angajați  ai celor 2 societăți. Directorul general al SC Transferoviar SA Cluj Napoca, Kinga Mădărășan, a servit și ea o mită: Elenei Tanasă, cea care era director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societății Naționale a Sării SA.  De data aceasta, “cadourile” au fost elegante, ca pentru femei: bijuterii de aur în valoare de 10.000 lei. În schimbul “atențiilor” valoroase, Tanasă trebuia să acorde o atenție deosebită contractelor, clauzelor din ele și atribuirii lor. Dar și actelor adiționale.

În total, procurorii DNA au trimis în judecată 7 oameni. Iată lista și acuzațiile:

MIHUȚ GEORGEL la data faptelor directorul Salinei Ocna Dej, pentru infracțiunile de:

- luare de mită în formă continuată,

- complicitate la spălare de bani în formă continuată,

TANASĂ ELENA–LUCIA, la data faptei director Vânzări, Logistică, Parteneriate la Societatea Națională a Sării SA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată,

CĂLIN MITICĂ, la data faptelor om de afaceri ce controla SC Transferoviar Grup SA, pentru infracțiunile de:

- dare de mită în formă continuată, 

- spălare de bani în formă continuată, 

MĂDĂRĂȘAN KINGA, la data faptei director general la SC Transferoviar Grup SA, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată,

ȘTEFAN ADRIIAN, la data faptelor director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la dare de mită în formă continuată,

- complicitate la spălare de bani în formă continuată, 

- complicitate la dare de mită, 

IANCHIȘ COSMIN ADRIAN și MICLEA CORNEL EUGEN, la data faptelor administratori ai unei societăți comerciale,pentru săvârșirea infracțiunilor de 

- complicitate la dare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la luare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată. 

 

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Călin Mitică, Georgel Mihuț și Kinga Mădărășan. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra asupra unor sume de bani ridicate de la Călin Mitică (12.590 franci elvețieni) și Mihuț Georgel (4.200 lei).

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Cluj.

Citiți aici comunicatul procurorilor DNA.

 

Comentarii

Elefantul CiciO

07.03.2018 16:07

In acelasi timp eu as vrea sa va anunt ca o sug din toate pozitiile. Si nu e prima data cand fac asta pe aici.

Adauga comentariu