Sanatate

Calculatorul si sanatatea

Calculatorul este o minune tehnologica a lumii moderne, dar cand petrecem in fata lui 12-14 ore devine un dusman al sanatatii noastre. Cei ce raman indelung lipiti de calculator sunt sfatuiti de medici sa ia pauze dese si sa faca exercitii. Utilizarea indelungata a computerului poate fi periculoasa.

 

 

Medici din lumea intreaga sustin ca oamenii care nu se ridica de pe scaun perioade foarte indelungate de timp, lucrand sau jucandu-se la calculator pot capata o boala periculoasa: tromboza, a carei varianta “e-tromoboza” este strans legata de utilizarea computerului. In timp ce stam in fata monitorului, in venele noastre de la picioare se poate dezvolta un cheag de sange, care poate ajunge la dimensiuni periculos de mare.

 

 

Dupa un timp, chegul format se desprinde si poate ajunge la plaman. La inceput simti o durere in piept cand inghiti. Dupa zece zile durerile pot sa dispare, dar incepi sa ai dificultati respiratorii si sa ajungi la spital. Nu este un lucru neobisnuit sa se formeze cheaguri minuscule de sange  in venele picioarelor, dar acestea se dizolva dupa reluarea activitatii.

 

 

Pentru cei obsedati de computere, precum si celor care petrec mult timp in avion, medicii le recomanda sa faca exercitii pentru picioare, talpi, spate, gat si maini si sa ia pauze regulate pentru respiratie si miscare.

 

 

Numarul persoanelor diagnosticate cu artroza cervicala este in crestere si in Romania din cauza utilizarii excesive a computerului. Aceasta afectiune apare de obicei la persoanele in varsta, dar creste si numarul pacientilor cu varste intre 20-30 de ani care se prezinta la medic cu dureri mari de cap si la coloana vertebrala. Lasata netratata, artroza cervicala cauzeaza dureri insuportabile de cap, senzatia de ameteala si dureri ale coloanei vertebrale.

 

 

O buna parte a celor care lucreaza indelungat la computer se poate confrunta si cu probleme de disfunctionalitate vizuala, mai ales de astenopie acomodativa, adica de oboseala vizuala, cauzate de coordonarea ochilor din ce in ce mai solicitati. Aceste persoane pot sa nu aiba dioptri, dar sa sufere de dureri de cap sau de ochi. Pentru cazuri de genul acesta se prescriu ochelari cu protectie speciala, care au niste straturi protectoare impotriva reflexiei razelor luminoase.

 

 

Persoanele care lucreaza mai mult de sase ore pe zi la calculator sunt sfatuite de medicii oftalmologi sa tina seama de urmatoarele aspecte:

 

 

–    Sa utilizeze lentile cu protectie speciala pentru monitorul calculatorului.
–    Uneori, cand lucram la calculator, trebuie sa urmarim si un alt document; atunci focalizarea se schimba, iar ochii fac un efort suplimentar. De aceea, este foarte important ca documentul sa fie asezat in stanga, langa monitor si eventual luminat cu o lampa de birou.
–    Sunt foarte importante un scaun si un birou ergonomice, precum si o iluminare adecvata, care sa nu deranjeze prin reflexia pe ecranul computerului sau pe birou.
–    Cand ne simtim obositi ochii, putem sa lasam privirea sa se odihneasca uitandu-ne in departare, fara sa atintim (focalizam) nimic clar.
–    Tot cand simtim o anumita tensiune intraoculara se recomanda si exercitiul de palming, adica frecarea palmelor una de alta pana sa infierbanta. Se pun apoi palmele deschise pe ochi, deoarece caldura locala relaxeaza musculatura intraoculara.
–    Se mai pot folosi si lacrimile artificiale, fiindca atunci cand se lucreaza mai mult timp la computer, frecventa clipitului, desi este reflexa, se declanseaza mai rar si ochiul se usuca, mai ales daca incaperea are si aer conditionat. Picaturile umezesc corneea si diminueaza senzatia de uscaciune si de nisip din ochi.
–    Cei care folosesc ochelari in mod curent trebuie sa isi faca regulat controlul oftalmologic pentru adaptarea la noile dioptrii.
–    Luarea unor pauze de 10-15 minute la o o ora sau o ora si jumatate este absolut necesara pentru odihna, relaxare si miscare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *