Cainii pot fi strigati pe strada. Tot nu au acces in autobuz sau pe spatiile verzi

Chemarea cainilor in mod repetat si pe o tonalitate ridicata nu va mai fi sanctionata. Edilul Emil Boc a anuntat in conferinta de presa saptamanala ca a decis eliminarea acestei prevederi din propunerea de regulament, dupa ce a vazut reactia clujenilor. Acesta a mai precizat ca sugestia de a aplica o sanctiune pentru producerea de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale cainelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante” a venit din partea asociatiei pentru protectia animalelor NUCA.

Acest aspect nu era, insa, singurul care ii nemultumea pe clujeni in noua propunere de regulament. Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.
Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Amenda este intre 200 si 400 de lei pentru cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.
Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Primaria a fixat data pentru dezbaterea regulamentului propus privind accesul si plimbarea cainilor in Cluj-Napoca pentru miercuri, 6 august. Astfel de la ora 15 in Sala de Sticla toti cei interesati isi vor putea spune parerea.

Propunerea care e menita sa schimbe o Hotarare de Consiliu Local din 1996, depasita si contestata de multi, a fost supusa consultarii publice in perioada 26 mai-6 iunie. In acest timp peste 200 de sugestii s-au trimis pe adresa municipalitatii, solicitand printre altele si organizarea unei dezbateri publice la care sa fie prezenti toti factorii implicati in problema.

“Oamenii vor in general sa nu fie obligati toti cainii sa poarte botnita, ci doar cei periculosi, potrivit legii. Au mai cerut sa aiba acces in autobuze si in parcuri cu cainii, si sa se amenajeze spatii speciale pentru plimbarea acestora”, au declarat reprezentantii Primariei.

Adauga comentariu