Cainii pot fi strigati pe strada. Tot nu au acces in autobuz sau pe spatiile verzi

Chemarea cainilor in mod repetat si pe o tonalitate ridicata nu va mai fi sanctionata. Edilul Emil Boc a anuntat in conferinta de presa saptamanala ca a decis eliminarea acestei prevederi din propunerea de regulament, dupa ce a vazut reactia clujenilor. Acesta a mai precizat ca sugestia de a aplica o sanctiune pentru producerea de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale cainelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante” a venit din partea asociatiei pentru protectia animalelor NUCA.

Acest aspect nu era, insa, singurul care ii nemultumea pe clujeni in noua propunere de regulament. Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.
Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Amenda este intre 200 si 400 de lei pentru cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.
Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Primaria a fixat data pentru dezbaterea regulamentului propus privind accesul si plimbarea cainilor in Cluj-Napoca pentru miercuri, 6 august. Astfel de la ora 15 in Sala de Sticla toti cei interesati isi vor putea spune parerea.

Propunerea care e menita sa schimbe o Hotarare de Consiliu Local din 1996, depasita si contestata de multi, a fost supusa consultarii publice in perioada 26 mai-6 iunie. In acest timp peste 200 de sugestii s-au trimis pe adresa municipalitatii, solicitand printre altele si organizarea unei dezbateri publice la care sa fie prezenti toti factorii implicati in problema.

“Oamenii vor in general sa nu fie obligati toti cainii sa poarte botnita, ci doar cei periculosi, potrivit legii. Au mai cerut sa aiba acces in autobuze si in parcuri cu cainii, si sa se amenajeze spatii speciale pentru plimbarea acestora”, au declarat reprezentantii Primariei.

Comentarii

ada

24.07.2014 07:58

dar cu cainii din apartamente pe care ii lasa stapanii lor singuri mai mult de jumatate de zi si acestia scheauna,plang si latra deranjand locatarii ce masuri se vor sa se pot  lua? 

adi

24.07.2014 10:35

Avand in vedere ca stapanii nu au timp decat de plimbari scurte, in apropierea casei (cainii trebuie scosi de cel putin 2 ori pe zi), sa fie pedepsiti proprietarii care nu au pungi si nu aduna excrementele , nu amaratii de caini si astfel mare parte din  problema privind accesul acestora s-ar rezolva. Deci sa "educam" stapanii !! Sunt proprietara de caini !! Am fost amendata (cu mandrie) in autobuz, avand un caine de 4 kg, tinut in sacosa speciala (nici macar capul nu iesea din sacosa). Asta in conditiile in care in toate tarile zis civilizate aceste probleme sunt reglementate in favoarea tuturor !!!

Radu

24.07.2014 13:23

Nu ai ce sa cauti cu animalul in autobuz! Cum ziceam, maine or sa-si aduca unii caii, vacile si oile in autobuze! Treziti-va oameni buni, ce naiba?

Maximilian

07.08.2014 15:23

Habar n-ai ce vorbesti. Ai pretentii de european? Daca da, du-te la scoala (sau citeste macar wikipedia) sa inveti ce inseamna civilizatie si care sunt primele "manifestari" ale civilizatiei. Sau -mai usor- te lamuresc eu - modul in care tratezi animalele. Daca nu ai pretentii de european, e perfect, pentru ca -  din cauza comentariilor tale absurde- nu faci altceva decat sa demonstrezi ca nici nu esti apt de asa ceva.Oricum ar fi, se pare ca uiti un element important (sau poate, in ignoranta ta, nici nu-l stii): cainii utilitari. Anulezi existenta lor, anulezi si dreptul persoanelor cu dizabilitati de a avea o viata cat de cat normala. Poate ca nici nu uiti, omiti intentionat, caz in care reciteste paragraful anterior. 

Radu

24.07.2014 11:18

Foarte bine! Ce sa caute cainii in autobuze?? Maine-poimaine vor vrea unii sa-si aduca caii si vacile! Locul cainilor e in curtile oamenilor sa le pazeasca gospodariile!

jeni

27.07.2014 08:02

Pe mine ma deranjeaza enorm acei proprietari de femele care si le lasa atunci cand sunt in calduri, sa umble libere pe strazi cu haite intregi in urma lor. Pe langa ca sunt deosebit de periculosi si agresivi in acele momente, fac galagie, latra, se bat, incita ceilalti caini care stau in curtile lor. In primul rand, luati masuri si atitudine, oameni buni, asupra acestor femele ce umbla libere si, vreau sa spun, asupra proprietarilor lor in primul rand, acolo unde exista. Sa se faca o lege, sa-i amendeze sa ii usture pe acestia, ca astfel nu s-ar mai inmulti atata. Ca apoi dupa ce ii au pe micutii catei, ii arunca, cei de la sate ii duc la oras, cei de la orase ii duc in satele din jur si asa e peste tot in tara. Deci lege pentru catelele in calduri lasate libere de stapaini pe strazi si pentru cele abandonate. Si luate masuri concrete atunci cand sunt cu haitele in urma lor. 

Adauga comentariu