Cafe Mozart, o poveste cu gust de ciocolata fina si aroma de sampanie, in exclusivitate pentru cititorii Ziar de Cluj

O casa veche, cu arhitectura specifica sfarsitului de secol XVIII. Deschizi usa si, in urmatoarea secunda, patrunzi intr-un univers atemporal, in acordurile muzicii clasice. Ai senzatia ca te afli undeva, prin Austria. Decorul, mobilierul, costumele, aromele care te invaluie par venite din alte timpuri. Rafinamentul si eleganta sunt aici la ele acasa. O stare euforica te cuprinde instantaneu la vederea delicateselor expuse si te simti ca un copil intr-un magazin de bomboane.

Cafeneaua Mozart, de pe strada Cardinal Iuliu Hossu (fosta Pavlov), functioneaza de 15 ani in casa parinteasca a lui Jaszay Karoly, fondatorul afacerii.

„Aceasta e casa in care am copilarit. Prin 2000, intr-o camera statea mama, intr-una era amenajat un birou, iar a treia camera era disponibila si ne-am gandit sa facem o afacere de familie”, povesteste Jaszay Karoly.

Fara a avea vreo experienta antreprenoriala, el fiind inginer, iar sotia sa antrenoare de inot, cei doi s-au gandit mai intai sa deschida un magazin de inghetata, pe care s-o produca ei-insisi. Voiau sa faca ceva deosebit, ceva ce nu se gaseste la noi. Au inceput sa se documenteze, vizitand Ungaria,  Austria, Germania. Nu le era foarte clar pe ce sa se axeze.

Pana intr-o zi cand, pe drumul de intoarcere din Budapesta, la radio a inceput sa cante melodia lui Falko, Rock me Amadeus. In acel moment, celor doi intreprinzatori le-a venit ideea sa deschida o cafenea cu tematica specifica. Mai vazusera la Budapesta si Viena ceva asemanator si le-a placut conceptul.

Designul localului apartine proprietarei, doamna Csilla, o femeie de o eleganta naturala si o discretie desavarsita, a carei reticenta a reusit sa tina presa departe, timp de 15 ani.

„N-avem nevoie de publicitate. Cea mai buna publicitate ne-o fac clientii multumiti care revin si care ne recomanda prietenilor si partenerilor lor de afaceri”, marturiseste cu sinceritate Csilla Jaszay, pentru care respectarea principiilor e foarte importanta.

Faptul ca in local nu se fumeaza si nu s-a fumat niciodata a avut un oarecare impact asupra clientelei, dar conceptul de cafenea intima, in care mesele sunt apropiate si favorizeaza interactiunea, si mai ales produsele originale care pot fi savurate doar aici au avut, in final, castig de cauza.

Pentru ca prajiturile aduse initial de la un laborator de cofetarie erau prea banale in comparatie cu atmosfera burgheza a cafenelei, proprietara si-a suflecat manecile si a trecut la crearea unor retete proprii de torturi, in minilaboratorul organizat la scurta vreme dupa deschidere.

Pasiunea ei pentru patiserie, curajul de a experimenta si flerul cu care combina ingredientele au dus la rezultate apreciate de clientii tot mai numerosi ai cofetariei. Si asa, incet-incet, cafeneaua s-a extins. Ultima incapere a fost inaugurata de curand, iar la primavara se va deschide si terasa, unde se va putea fuma.

Foto: Cafe Mozart

„Saltul important s-a produs cand am inceput sa oferim produse originale. Avem, in prezent, 15 varietati de torturi din ingrediente naturale si retete proprii. La noi, o felie de tort ajunge la 250 de grame (fata de 80 grame, cat cantareste, de obicei, o felie de acelasi volum, in alta parte)”, precizeaza Jaszay Csilla.

Foto: Cafe Mozart

Tortul Maria Tereza cu fructe de padure, tortul Regina, Schwartzwalder kirsche torte, tortul Mozart cu crema de ciocolata si bucati de visine sau cel lansat de curand, tortul Zabaione cu lichior de oua si mascarpone, sunt doar cateva din deliciile pe care le puteti savura doar la Cafe Mozart. Torturile sunt facute in laboratorul propriu, nu sunt date spre revanzare, dar se onoreaza comenzi pentru nunti, botezuri si alte evenimente speciale.

Foto: Cafe Mozart

Pe langa torturi, localul ofera si specialitati de cafea cu diferite arome (amaretto, ciocolata si menta, whisky bourbon, portocale sau cocos), ice coffee, fresh-uri de portocale, grepfrut, mere, cocteiluri de legume, limonada si suc de soc din productie proprie.  Cupele de inghetata sunt mari, frumos ornate si asortate.

O gama larga de ceaiuri originale Mozart completeaza, alaturi de gofre-urile cu crema de alune, ciocolata, vanilie, fructe asortate, meniul sofisticat si savuros.

La sugestia clientilor, la scurta vreme dupa deschidere, Jaszay Karoly a facut demersurile necesare ca sa aduca celebrul brand de ciocolata fina Mozart in cafeneaua sa. Ciocolata Mozart are in componenta martipanul si este produsa in mai multe locuri, dintre care cei mai cunoscuti sunt doi mari producatori din Austria si Germania, Mirabell si Reber. Timp de 10 ani, firma familiei Jaszay a fost unic distribuitor al acestora in Romania.

Fiind o ciocolata selecta si destul de scumpa, clientela era formata preponderent din magazinele de lux si corporatiile care se aprovizionau pentru protocol si care tineau la o anumita imagine.

„Noi am adus in tara, pentru prima oara, si vinul spumant cu foita de aur de 23 de carate Infuhr Gold si am distribuit cafeaua Helmut Sachers. Dupa o colaborare frumoasa si indelungata, austriecii au fost incantati sa ne sustina sa lansam pe piata brandul nostru propriu de cafea si vin spumant”, spune Jaszay Karoly.

Marca „The greatest classics collection” este inregistrata international, conceptul este original si produsele sunt fabricate si ambalate in Austria. Proprietarii vor sa comercializeze acest brand peste tot in lume.

Foto: Cafe Mozart

Tot ce se vinde la Cafe Mozart e destinat celor care apreciaza calitatea, rafinamentul si ineditul. E o afacere facuta cu mult suflet, de niste oameni deosebiti, care au creat o reteta proprie a succesului.

 

Adauga comentariu