Cadourile de Craciun ale unei fetite cu autism: tablouri facute cu suflet

Printre ornamente de brad, dulciuri si accesorii facute de mana, la Targul de Craciun de la Iulius Mall, in spatele unei mese mici, o mana de femeie vinde tablouri albe, cu ingerasi si Mosi Craciuni veseli. “Realizate de un copil cu autism”, scrie pe o foaie ce se sprijina de una dintre picturi. Iar Angela, femeia ce le vinde, spune oricui e interesat povestea fetitei ei, Diana, care in ciuda bolii de care sufera, de doi ani si-a descoperit talentul care o face fericita.

Diana are 9 ani si are toate datele unui copil normal. Rade, se joaca, se bucura, plange, este fericita atunci cand este inconjurata cu dragoste. Toate acestea, insa, s-au obtinut in ani de terapie si cu costuri care depasesc insumat zeci de mii de lei. In fiecare zi, ea se lupta sa ajunga mai aproape de rigorile unei vieti normale. Iar tablourile o ajuta – se distreaza facandu-le, iar cu banii obtinuti din vanzarea lor isi poate plati tratamentele mult prea scumpe.

“A inceput acum doi ani si de atunci s-a tot perfectionat. Asa facem bani pentru tratamentele ei”, marturiseste Angela Panazan.

Clujeanca get-beget, femeia s-a mutat in Aba Iulia inainte sa i se nasca fetita. Acum a revenit, insa, acasa, pentru ca stie ca aici poate fi ajutata. Iar clujenii nu au dezamagit-o. In prima zi a targului de la Iulius Mall a vandut peste 25 de tablouri confectionate de fetita ei.

“Aici m-am nascut, aici am crescut, aici mi-am intalnit sotul. Am facut aceeasi scoala, iar dupa ce am terminat facultatea el a prins post in Alba, asa ca ne-am mutat acolo. Dupa nasterea Dianei, eu am ramas ca asistent personal. Am venit aici pentru ca in Cluj suntem acasa”, povesteste femeia.

In toamna, tot la Cluj, in cadrul unui bal caritabil, s-a organizat o licitatie cu astfel de cadouri, toate lucrate de manutele copilului.

“Sunt servetele. E o anumita tehnica prin care se imprima pe aceasa rama turnata. Aici, Diana invarte in ipsos”, spune mama, aratand catre o poza de pe standul mic.

Cu ajutorul unei matrite de plastic, ele fac sute de tablouri lunar. Agatatorile le face tatal fetitei, totul se realizeaza in familie.

“E evadarea noastra”, incheie femeia.

Daca vreti  o ajutati e Diana sa aiba o viata normala si sa aveti un tablou inedit, nu ezitati s-o cautati pe Angela la Targul de Craciun de la Iulius Mall.

Adauga comentariu