Cabinetele medicale pentru studenti, bune doar pentru consultatii si motivarea absentelor

Retetele compensate sau analizele gratuite, asigurate prin lege, sunt doar himere pentru studentii de la UBB si UTCN. Acestia au parte la cabinetele medicilor arondati doar de consultatii gratuite si de motivarea absentelor, pentru alte probleme fiind trimisi la medicii de familie de acasa. Organizatiile studentesti asteapta plangeri pentru a lua pozitie.

De cativa ani, studentii celei mai mari universitati de tara nu mai au Policlinica Studenteasca si, prin urmare, nici facilitatile medicale pe care ar trebui sa primeasca legal.

“Avem un doctor care ne consulta cand avem probleme, dar nu da retete compensate, cica numai medicul de familie poate face asta. Decat sa ma duc pana acasa numai pentru asta, mai bine platesc toata reteta”, s-a plans o studenta de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Nici in privinta analizelor lucrurile nu stau mai bine.

“Si eu, si colegii mei ne-am facut analizele in clinici private in toti anii de facultate, nici nu s-a pus problema sa primim ceva reduceri sau gratuitati pentru studenti”, a precizat un alt student de la UBB.

Problema nu s-a pus in ultimii ani la nivelul universitatii.

“Studentii de la UBB au cativa medici care le ofera consultatii gratuite, nu si retete compensate”, a precizat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al institutiei.

Nici la nivelul Organizatiei Studentilor din UBB (OSUBB) aceste servicii medicale nu sunt o prioritate.

“Inca nu ne-am mobilizat complet. Asteptam sa primim plangeri in acest sens. Oricum, o sa ne interesam si o sa cautam sa vedem ce se poate face, nu e normala aceasta situatie”, a precizat Madalina Gavril, coordonator Departament Imagine si PR in cadrul OSUBB.

Pana in 2010, in cadrul universitatii functiona pe strada Republicii o policlinica studenteasca, desfiintata insa in 2010, dupa ce sediul in care functiona a fost retrocedat fostilor proprietari. Cateva cabinete au functionat apoi in cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament. Acum, medicii studentilor de la UBB au cabinete in cadrul caminului „Sport XXI – Flavia Rusu” din Parcul Babes.

Nici la UTCN nu se dau retete compensate

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) lucrurile stau mai bine, potrivit site-ului institutiei.

“In incinta Caminului 3 din Complexul Observator se afla un cabinet medical studențesc, deservit de catre un medic specialist in medicina generala. Toti studenții beneficiaza de consultatie gratuita si drept la medicamente compensate”, se arata aici.

Realitatea este alta.

“Studentii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca nu beneficiaza de retete compensate de la cabinetele medicale aflate in incinta universitatii”, a precizat Mirela Botan, purtatoarea de cuvant a institutiei.

Agronomistii, singurii privilegiati

Studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara sunt singurii care nu au probleme cu compensatele.

“Noi avem un cabinet pe strada Motilor, in spatiul universitatii din aceeasi curte cu cantina, unde lucreaza doi medici in regim de medici de familie. Ei dau retete compensate si trimitere la analize gratuite. Studentii se pot muta de la medicii pe care ii au acasa, legea permite acest lucru”, a precizat Doru Sabau, purtatorul de cuvant al USAMV.

Studentii medicinisti au si motivarea absentelor in “servicii”

Studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca au la dispozitie un cabinetul medical studentesc in cadrul Caminului VII, din complexul studentesc Hasdeu, potrivit site-ului institutiei. Acesta ofera asistenta medicala studentilor UMF.

“Tot aici se vizeaza adeverintele medicale necesare motivarii absentelor pe motive medicale”, se precizeaza pe site. 

UPDATE

Nici Organizatia Studentilor din Universitatea Tehnica (OSUT) nu stiau de aceasta problema. 

"M-am interesat astazi la caninetul medical din Observator si am aflat ca, intr-adevar, nu se dau retete compensate. Pana acum nu s-a plans nimeni de asta. Daca era o problema acuta, cu siguranta am fi facut pana acum demersuri sa o rezolvam", a declarat Cristin Iosif, presedintele organizatiei.

Foto: citynews.ro

Adauga comentariu