Din oras

Cabina de Proba – locul unde dai si primesti fara nicio obligatie

Vremea rece ii face pe clujeni sa treaca grabiti pe langa constructia de lemn din fata gangului de la Cinema Marasti. Zgribuliti, maxim ii arunca o privire curioasa si trec grabiti mai departe. Doamna Florentina, insa, scormoneste de zor. E cufundata printre haine, carti si alte obiecte. E prima data cand intra in Cabina de Proba amplasata in cadrul proiectului Orasul Invizibil al Fundatiei AltArt, desi in ultima saptamana a trecut aproape zi de zi pe langa ea.

“Vin aici la club (Clubul Pensionarilor – n.red.), dar numai azi am citit. E gratis, e o idee foarte buna. Si eu am dat lucruri pe la biserica. Am slabit mult dupa operatie si nu imi mai erau bune”, povesteste ea.

Cu starea de sanatate precara si la cei 67 de ani ai sai inca gaseste energie si optimism in lucrurile marunte, in gesturile mici. Are o vecina batrana, de peste 80 de ani, pe care o ajuta cu haine si alimente.

“N-are pe nimeni, saraca. O mai ajut cu ce pot. O cheama Maria”, povesteste doamna Florentina.

“Oricum ii luam ceva de la second, dar daca am descoperit aici…i-am gasit niste pantaloni, un halat din ala bun, flausat. O sa se bucure. As lua si din siropuri, dar nu stiu…mai bine nu”, se decide ea pe loc.

Rasfoieste si cartile de pe rafturi, dar nu sunt pe gustul ei. Mai arunca o privire la o poseta, dupa care indeasa pantalonii roz in bagaj. Nu poate zabovi mult, o asteapta si baietii de la aprozar.

Scopul Cabinei de Proba este tocmai acesta: de a-i ajuta pe cei care se pot folosi de lucruri de care altii nu mai au nevoie si venind in sprijinul si celor din urma, care se pot scapa astfel de lucruri inutile, care le ocupa spatiul.

“Lucruri GRATIS. Serviti-va cu tot ce va place si/sau aduceti tot ce nu va mai trebuie! Ne bucuram cu totii astfel!”, sta scris pe afisul lipit de cabina.

Amplasata in urma cu o saptamana, Cabina de Proba face parte din proiectul Orasul Vizibil 2015.

“Proiectul nostru exploreaza ideea de utilizare comuna creând un cadru fizic pentru schimbul bunurilor. Fie ca vorbim de donatie, schimb sau cadou, in acest fel abordam cultura economiei darului. Fiecare doreşte sa ofere lucruri de care nu mai are nevoie și care, de obicei, sunt lasate in zona pubelelor de gunoi, la oser sau piete alternative libere, dar care se organizeaza rar in oraș.
Ideea initiala a pornit din Berlin, 2011, unde cei care se mutau in alta locuinta şi aveau multe lucruri de de dat, sa le poata oferi altora in dulapul urban „Give Box”. Ideea a avut așa mare succes incât s-a creat o intreaga comunitate in jurul acestui concept.
in Cluj, dorim sa initiem acest experiment cu jocul de cuvinte „cabina de proba”, cu referire atât la faptul ca poti incerca lucrurile inainte sa le iei, cât şi la faptul ca e o perioada in care testam reactia utilizatorilor, care sunt in special locatarii zonei respective, dar şi toti cei care doresc sa se implice”, arata initiatorii.

S-au amplasat doua astfel de cabine: in Marasti si in Piata Abator.

“Cele doua cabine realizate, cu dimensiuni de 1.30 m/ 2.00 m sunt spatii de depozitare, in care lumea sa poata lasa tot ce vrea sa ofere celorlalti, de la imbracaminte, incaltaminte, jucarii, carti, la alimente neperisabile, electrocasnice, flori, unelte etc. De asemenea, pe un panou pentru afișe, cei care vor sa ofere sau cauta anumite servicii pot sa-și lase un numar de contact”, se mai explica pe pagina proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *