Buna Ziua, cartierul "de lux" cu un singur trotuar

Cum cobori strada Fagului, dinspre Calea Turzii, se intinde o imagine dezolanta: palcuri de case si blocuri ridicate in camp, constructii intrerupte din loc in loc de terenuri pustii, impanzite de buruieni. Te afli in Buna Ziua, un cartier mai nou al Clujului, unde blocurile ridicate ilegal sunt la tot pasul. Un cartier unde “lux” inseamna sa ai trotuar doar pe o parte a strazii, iar locul de joaca sa fie un petec de pamant, asezat la numai cativa metri de strada intens circulata de camioane.

Pe partea dreapta a strazii Fagului, un depozit de cherestea si o rulota pe jumatate ruginita, asteapta sa fie inchiriata. Aici, totul arata neterminat. Asfaltul se intrerupe la fiecare cap de strada, in timp ce fiecare ansamblu de locuinte se invecineaza, invariabil, cu vreun teren pustiu.

In stanga, mai multe parcele nefolosite sunt asezonate cu gunoaie: PET-uri, pungi, moloz. In departare, cativa barbati imbracati in salopete descarca moloz pe terenul nefolosit. Esti ca in “no man’s land”, dupa ce dezvoltatorii imobiliari au construit cat au putut, au incasat cat au putut, apoi au plecat.

Pe marginea drumului, de-o parte si de alta, afisele cu Victor Ponta si Manastirea Voronet, alaturi de mesajul “Mandri ca suntem romani”, te intampina la tot pasul.

La tot pasul gasesti si afise cu “Vand teren” sau “Inchiriez locuinte”, alaturi de baraci din table uitae de lume, asezate pe terenuri impanzite de buruieni si maracinis.

Sunt de vanzare sau de inchiriat si case, multe dintre ele situate pe strazi neasfaltate. Una dintre ele, pe strada Adrian Marino, o alee mult spus pietruita, bombardata cu cratere adanci. Riveranii au parcat in capatul strazii , de teama sa nu-si rupa masinile.

“Aici e dezastru, mai ales dupa o ploaie mai puternica. Tot pietrisul asta e spalat, ramanem cu noroiul pana-n gat”, spune un barbat trecut de prima tinerete, care-si plimba catelul in zona. “Noroc cu terenurile astea nefolosite, macar asa mai iesim cu cainii pe-aici”, adauga el.

Te afli intr-un cartier “de lux” al Clujului, daca ne raportam dupa preturile de vanzare ale locuintelor. Dar aici nu numai apartamentele si casele sunt de vanzare, ci si locurile de parcare. La marginea unui complex de locuinte, un investitor a fost destul de inspirat incat sa construiasca un sir lung de garaje. Pretul e pe masura, 7.000 de euro pentru o cutie acoperita de 18 metri patrati!

In pitorescul cladirilor, si-au facut loc si cateva sedii de birouri, puse fata-n fata cu blocuri de apartamente.

Strazile adiacente din Buna Ziua, care duc, majoritatea, pe strada Fagului, sunt in cea mai mare parte neasfaltate. In multe cazuri, aleile dintre locuinte sunt drumuri private, iar putini proprietari au pus mana de la mana si au asfaltat cum au putut cei cativa metri de drum din fata usii.

In apropierea complexului de lux Bonjour Residence, aleile sunt la fel de neasfaltate, cele mai multe dintre ele fiind cel mult pietruite.

Blitz Imobiliare vinde aici un teren generos, o parcela care se intinde de-a lungul intregului complex de locuinte. Si aici, drumul este unul privat, iar inca de la intrarea in complex esti atentionat ca nu ai voie sa stationezi sau sa opresti pe partea stanga, decat cu acordul Elite Group, proprietar al drumului de acces.

Iar pentru ca luxul sa fie pe masura pretului platit, in “paradisul” Bonjour Residence, locul de joaca pentru copii este amenajat la numai cativa metri de artera circulata de TIR-uri si masini de mare tonaj, care strabate cartierul Buna Ziua.

 Vizavi, Grup de Lux vinde un alt teren, semn ca investitorii imobiliari nu s-au mai inghesuit sa construiasca in aceasta zona in ultimii ani.

Printre blocuri se intrezareste o biserica, insa nici urma de scoli, gradinite sau locuri de agrement.

Multe dintre strazi nu au nici macar iluminat public, iar pe altele s-a amplasat abia anul trecut – cum este Mihai Romanul sau Macesului. Asta, in timp ce primarul Boc ii indeamna pe clujeni sa-si doneze terenurile catre autoritatile locale, pentru a putea construi pe ele crese si gradinite, dar si drumurile care se afla inca in proprietate privata.

In Buna Ziua, luxul este egal cu un hotel de cinci stele inconjurat de maracini, sau cu apartamente la preturi piperate, construite in mijlocul unui camp.

Comentarii

macarie iilie...

19.08.2015 17:01

buna  eu    vreau    sa  ma  ajutati  sa imi    gasesc  o   femeie     si  cu    opi     si  sa      fiu     sa    conduc     ziaru   de  c j

Adauga comentariu