Bulevardul 21 Decembrie intră în reparații: 12 mil. de euro pentru 24 de luni de calvar

Peste 12 milioane de euro vor fi destinați modernizării Bulevardului 21 Decembrie 1918, însă de această dată, din bani europeni. Vor reuși autoritățile locale să ducă la bun sfârșit un proiect de asemenea anvergură? Piste de biciclete reabilitate, zone pietonale extinse, sistem nou de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, stații de încărcare pentru mașinile electrice sau senzori de măsurare a traficului – toate acestea fac parte din proiectul care va fi votat de aleșii locali.

Consilierii locali vor aproba joi documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Lucrări de modernizare Bulevard 21 Decembrie 1989: realizare benzi dedicate transportului public în comun, amenajare spațiu, lucrări de infrastructură, semaforizare, iluminat public și mobiliar urban” în vederea atragerii de fonduri europene.

“Municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. 

Obiectivul general al investiției este reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier motorizat.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști, achiziționarea și instalarea stațiilor de reîncărcare a automobilelor electrice, crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing), construirea/extinderea de zone și trasee pietonale, modernizarea stațiilor de transport public, crearea de trasee separate folosite exclusiv pentru vehiculele de transport public de călători, amplasare de limitatoare de viteză, modernizarea trecerilor de pietoni”, se arată în proiect.

Potrivit documentului citat, zona are o suprafață de 43.130 mp și este alcătuită din Bulevardul 21 Decembrie 1989 de la Piața Unirii până la Biserica Sf. Petru și strada David Ferenc (primul tronson), în lungime totală de 1698 metri.

Prin intermediul acestui proiect se propun următoarele lucrări de intervenție: 

construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști

crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing)

construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone

plantarea de arbori, lucrări de realizare a sistemelor rutiere, lucrări de semaforizare.

Municipalitatea clujeană așteaptă ca aceste măsuri să favorizeze scăderea gazelor cu efect de seră, să ducă la creșterea numărului de pasageri transportați cu mijloacele de transport în comun, dar și la creșterea numărului de bicicliști și de pietoni.

Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 56.351.253 lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni.

Durata de implementare integrală a proiectului este de 24 de luni de la începerea implementării proiectului.

Arhitecții susțin că proiectul nu face parte din ”revoluția împotriva automobilului”, întrucât trei benzi de circulație spre centru vor rămâne accesibile, carosabilul urmând a se lărgi la intersecții. 

Conform calculelor anunțate de specialiști, trotuarele nu vor suferi modificări astfel încât să fie îngustate, iar pietonii vor câștiga spațiu prin mutarea pistelor de biciclete.

 

 

Adauga comentariu