Din oras

Bugetul orasului ajunge la vot, fara modificari si cu amenintarile consilierilor PSD. Boc ramane fara statuie

Dupa o dezbatere de forma, la fel ca in fiecare an, bugetul local va fi supus votului consilierilor locali, in sedinta extraordinara de luni, 15 aprilie. Bugetul pe anul acesta este de 326 milioane euro. Boc se plange si anul acesta de pierderile financiare, care l-ar impedica sa faca mai multe investitii. Primarul vorbeste despre o pierdere de 16 milioane euro, dar excedentul din anii precedenti este de aproape 300 milioane lei (63 milioane euro). 

Bugetul local ajunge la vot, luni, 15 aprilie. Consilierii locali PSD au transmis ca nu vor vota bugetul din cauza ca niciuna din propunerile lor anterioare nu au fost realizate, cu toate ca primarul Emil Boc le-a promis ca va tine cont de ele. Acestia au intocmit si o lista a proiectelor promise, dar neonorate.

Citeste si: 

Consilierii locali PSD nu vor vota bugetul local al municipiului Cluj-Napoca

Ca si in anii precedenti, dezbaterea publica a fost doar o caricatura. Clujenii au fost prezenti in numar mic, au venit cu propuneri putine, unele ridicole. De exemplu, un clujean a venit cu ideea sa se faca o statuie a primarului Emil Boc. Acelasi barbat a propus inchiderea Teatrului Maghiar. 

„Avem bustul lui Alexandru Ioan Cuza, un bust pe care se… pasarile. Faceti, domnule, o statuie normala, ca o sa va facă cineva si dumneavoastra o statuie candva!”, a spus barbatul.

Cu toate ca exista un excedent din anii precedenti de 63 milioane euro, Emil Boc se plange de pierderile generate de anumite masuri, precum suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau de impactul cresterii salariului minim pe economie in constructii.

„Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este de 326 de milioane de euro si este compus din 190 de milioane de euro bugetul de functionare si 136 de milioane de euro bugetul de dezvoltare. (…) Din nefericire, vestile nu sunt bune nici anul acesta din perspectiva resurselor financiare din cotele din impozitul pe venit. Dupa ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, in acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro. Aceasta este generata de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiilor persoanelor cu handicap grav, de diferenta intre cotele defalcate din impozitul pe venit incasate in primele trei luni fata de cat ar fi trebuit sa incasam si de impactul cresterii salariului minim pe economie in constructii. Sunt cheltuieli pe care trebuie sa le suportam si care diminueaza proiectele noastre de investitii, ale orasului”, a spus recent Emil Boc. 

Anul acesta, primarul Emil Boc le promite clujenilor parkinguri, poduri, autobuze școlare, parcuri noi, locuințe sociale, SF pentru centura metropolitană, amenajarea malurilor Someșului și câte și mai câte. 

„Am încercat să găsim soluții pentru cele mai noi proiecte de modernizare. În materie de infrastructură, cele mai importante proiecte vizează partea care ține de realizarea documentației pentru studiul de fezabilitate și obținerea autorizației de construcție pentru centura metropolitană a Clujului, realizarea obiectivelor de investiții pentru parkingurile din oraș: Primăverii 20, Primăverii 8, care teoretic ar trebui să fie gata în 2020, Mogoșoaia 9, care se termină tot în 2020, parkingul de pe Hașdeu; finalizarea podului Fabricii, realizarea podului Porțelanului (în 2 aprilie ar trebui să înceapă lucrările); continuarea proiectelor pe care le-am anunțat; cele 6 autobuze școlare care sunt cumpărate și acum sunt aduse ca să putem să le punem în funcțiune până la sfârșitul lunii mai”, a declarat Boc, vineri, la un post de radio local.

Din banii pe acest an ar urma să fie amenajate parcuri. Unele vor fi reparate, iar altele vor fi făcute de la zero. Dacă credem promisiunile lui Emil Boc, locuitorii din Bună Ziua vor avea, în sfârșit, parc.

„De asemenea, avem proiecte în valoare de 80 milioane euro pentru modernizarea a 137 hectare de parcuri și zone verzi, proiecte multianuale. Începem cu Parcul Între Lacuri pentru care s-a semnat contractul de proiectare și execuție, Parcul Tineretului care este pe o suprafață de 80 de hectare, Cetățuia, malurile Someșului, Parcul Armătura, parc în Bună Ziua, Parcul Farmec. Pentru prima dată, am prevăzut bani în buget pentru a achiziționa terenuri pentru parcuri în Bună Ziua, în Zorilor, Mănăștur – La Terenuri, pentru a crește calitatea vieții în fiecare cartier”, a spus Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *