In vizor

Bugetul județului pe minus: 40% scădere la încasări pe fondul crizei provocate de coronavirus

Încasările la bugetului județului au scăzut în luna aprilie cu 40%. Este vorba despre impozitul pe profit și TVA. Bugetul local avea o „gaură” de 7,5 milioane lei, la două săptămâni după declararea stării de urgență. În aceste condiții, autoritățile locale trebuie să regândească o parte din proiecte pentru a stabiliza situația din punct de vedere financiar.

„În luna aprilie, încasările la ceea ce înseamnă impozitul pe profit și TVA au scăzut cu până la 40%, din informările pe care mi le-au făcut Finanțele. Este o scădere semnificativă. Noi chiar dacă avem un buget realizat și consistent, dacă el nu se aprovizionează noi nu putem să facem efectiv cheltuiala. Dacă pe hârtie anumite capitole arată bine, dacă banii nu sunt încasați trimestrial și lunar de la firme, care sigur au probleme, deci dacă această scădere va continua atunci noi va trebui să luăm măsuri pentru a diminua din cheltuieli și de a eficientiza din cheltuielile pe care le avem. După ce intrăm în normalitate, putem regândi aceste proiecte în partea a doua a anului și vom vedea care din ele se pot aplica și care vor fi amânate pe anul viitor. Vom vedea la finele acestei luni”, a declarat, astăzi, într-o emisiune online, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Situația este similară și la bugetul local al muncipiului Cluj-Napoca. Încasările la bugetul local au scăzut cu 7,5 milioane lei în partea a doua a lunii martie doar la capitolul impozit pe venit global. Această scădere vine pe fondul reducerii activității mai multor firme din diverse sectoare economice. În aprilie se așteaptă o diminuare și mai drastică a bugetului local.

„Starea de urgență duce la o cădere economică în Cluj-Napoca și se resimte în activitatea firmelor, dar și în privința încasărilor la bugetul local. Pe luna martie, cota din IVG (cota din tot ceea ce se muncește în acest oraș și ni se redistribuie nouă de la București) este de 43 milioane lei și este mai mică cu 7,5 milioane lei față de media lunară prognozată la realizarea bugetului. La realizarea bugetului ne-am așteptat să avem 50 milioane lei. Nici în luna aprilie lucrurile nu vor sta mai bine având în vedere că întreaga lună este prinsă în stare de urgență”, spunea primarul Emil Boc, în urmă cu aproximativ o lună.

Conducerea Primăriei a precizat că va trebui restructurat în continuare bugetul pe 2020 pentru a putea rămâne în parametri funcționali pentru a asigura buna funcționalitate a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *