În Buftea de Cluj vântul șuieră a pustiu. Aici s-ar putea turna filme post-apocaliptice – FOTO & VIDEO

Ceea ce se dorea a fi un centru de producție pentru industria cinematografică și de televiziune, unic în Transilvania, este deocamdată doar o clădire modernă, cocoțată în vârf de deal. În vârful Dealului Lomb din Cluj-Napoca. Vorbim despre Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut și sub numele de Buftea de Cluj.

Clădirea a fost finalizată cu greu, după câțiva ani buni de amânări, și acum este funcțională. Este dotată cu tot ce trebuie pentru producție de film și de televiziune. Aici funcționează singurul studio de film de dimensiuni mari din Transilvania. Are 630 mp, este izolat fonic, accesul se face din interiorul clădiririi. Pentru decorurile de mari dimensiuni există o ușă dublă antifonată, cu acces direct din/spre exterior (din parcare).

Spațiile de pre/post producție din centrul CREIC sunt o sală de vizionare izolată fonic de 143 mp, birouri de producție (între 77 mp și 177 mp), spații tehnice (între 16 mp și 74 mp) și o sală de ședințe (meeting room).

În ciuda faptului că aici se pot face producții serioase în domeniu, clădirea este pustie. Doar vântul șuieră a pustiu. La sfârșitul acestei săptămâni, o singură echipă de filmare se afla în clădire – o echipă mică de la o firmă locală de producție de film. Deși se vedea de la o poștă că imobilul este gol și stă nefolosit, au confirmat și ei acest lucru.

Recent, în raportul de activitate pe primul semestru al acestui an, conducerea Cluj Innovation Park (societatea care administrează CREIC) explica faptul că mulți investitori și clienți refuză să vină în Lomb din cauza drumului de acces foarte prost. Acum, accesul se face pe un drum provizoriu, cu o singură bandă. Pentru mașini grele, încărcate cu echipamente pentru producție de film, accesul este foarte dificil, aproape imposibil. Așa stând lucrurile, clienții preferă să spună „Pa!” și să își încerce norocul în altă parte.

Accesul ar trebui să se facă de fapt pe un drum cu patru benzi, dar acesta nu este gata. Și nici măcar nu se lucrează acum nimic la acest drum, deși condițiile meteo ar permite acest lucru. La sfârșitul acestei săptămâni, nici urmă de vreun utilaj sau muncitor pe șantier. Liniște totală! Doar câteva ciori stinghere spărgeau liniștea care dă un aspect post-apocaliptic zonei.

Despre termene posibile de finalizare a drumului nu mai spune absolut nimic primarul Emil Boc. De lucru mai este de mult. Cu puțin noroc, lucrările poate vor fi gata anul viitor pe vremea asta. Până atunci, cei din industria cinematografică ar putea turna filme horror, apocaliptice și post-apocaliptice în zonă.

Adauga comentariu