Buda: “Demersul UDMR este similar celui în care atacă un animal de pradă”

În contextul proiectului depus de UDMR luni în Parlament, prin care cere ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918” și ”posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, cu un statut de autonomie special”, Daniel Buda, președintele PNL Cluj, apreciază caracterul acestei acțiuni ca fiind unul pur populist și care contravine dispozițiilor constituționale.
 
În urma proiectului de act normativ depus în Parlament, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgență a prevederii legislative care să asigure minorităților naționale:
 
- Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă şi care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.
 
De asemenea, este solicitată reprezentarea proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european, precum și reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale.
 
Astfel, formațiunea politică consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluția adoptată la Adunarea Națională de la Alba Iulia.
 
 
”Noi am aşteptat în 2018, dar de fapt de câţiva ani, din partea majorităţii, a politicienilor români să existe o iniţiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluţiei de la Alba Iulia pot fi puse în legislaţia românească.
 
Totuşi, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică şi o naţiune care are încredere în sine şi care tratează corect minorităţile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă şi la Rezoluţia de la Alba Iulia.
 
Dacă această Rezoluţie este baza Unirii, atunci şi acele puncte trebuie luate în serios”, a declarat ieri liderul UDMR, Kelemen Hunor.
 
Contactat de Ziar de Cluj, Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a declarat că PNL nu va susține un asemenea proiect:
 
”Indiscutabil, PNL-ul va respinge orice formă de autonomie specială, care oricum ar încălca Constituția, dar noi ne-am pronunțat în mod clar că aceeași autonomie trebuie să existe de la Cluj până la Constanța, la Tulcea sau la Bihor”. 
 
Mai mult, Buda a afirmat că România este prezentată drept un model de bune practici la nivel european în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților minorităților naționale, iar demersul UDMR a fost apreciat drept unul caracterizat de oportunism: 
 
”România este dată ca un exemplu de bune practici în respectarea drepturilor minorităților naționale, iar un astfel de demers din partea UDMR-ului este similar celui în care atacă un animal de pradă, care simte mirosul sângelui unui animal rănit, adică al unei coaliții guvernamentale fragilizate, încercând să atragă în dreptul său aspecte care încalcă dispozițiile constituționale”.
 
Conform președintelui PNL Cluj, Daniel Buda, UDMR a încercat permanent să obțină un statut special, însă proiectul propus de această formațiune politică ar fi lipsit de fundament și ghidat de interese pur politicianiste:
 
”UDMR-ul, de-a lungul timpului, indiferent dacă a fost sau nu An Centenar, a încercat mereu să obțină un regim special, dincolo de ceea ce au în momentul de față. 
 
Ori, eu cred că România nu poate fi transformată într-un poligon de încercare a ceea ce înseamnă minoritățile naționale.
 
Repet, în momentul de față, România este dată ca exemplu la nivel european în privința respectării drepturilor și libertăților minorităților naționale. 
 
Dacă ne uităm doar la Cluj, vom înțelege că plecând doar de la ceea ce înseamnă dreptul la școlarizare, pe toate palierele, pentru minoritățile naționale, acesta este asigurat, astfel încât în spatele unui asemenea demers nu văd decât niște interese pur politicianiste”, a declarat Daniel Buda pentru Ziar de Cluj

 

 

 

sursa foto: daniel buda pagina personala facebook

Adauga comentariu