Din oras

Bucurie la “fabrica” de mititei de Someseni: micul fara bicarbonat nu e mic, e chiftea

Patronii si angajatii de la Carmic Impex, firma care produce faimosii mici de Someseni au asteptat cu sufletul la gura decizia Comisiei pentru Siguranta Alimentara a Uniunii Europene in privinta folosirii bicarbonatului. Vestea care a venit luni de la Bruxelles, ca se da liber la folosirea aditivului “traditional” i-a umplut de bucurie pe toti. Totusi, patronii nu viseaza la export si extindere, pentru ca nu vor sa se intinda mai mult decat le e plapuma. 

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat cu acest prilej ca micii vor putea fi preparati in continuare dupa reteta traditionala si, mai mult, vor fi putea fi exportati in UE, dupa ce Comitetul SCFCAH a dat o derogare Romaniei privind folosirea bicarbonatului de sodiu. 

„Votul de astazi (luni – n.r.) arata ca atunci cand exista argumente, atunci cand exista o buna coordonare intre industrie si autoritatile responsabile la nivel national si european, rezultatele sunt pozitive. Ma bucur ca serviciile Comisiei Europene, in special Directia Generala pentru Sanatate coordonata de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru cei de acasa si ca, dupa intalnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a pune cererea Romaniei din nou pe agenda comitetului”, a declarat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, citat de adevarul. 

In Romania se produc si se consuma anual aproximativ 22.000 de tone de mici, insa piata neagra reprezinta circa 70-80%, potrivit aceleiasi surse.

Vestea le-a adus multa usurare producatorilor micilor de Someseni, cei mai cunoscuti din Cluj. 

“Ne-am bucurat, sigur ca da, sa aflam ca nu se va interzice bicarbonatul. Fara el, carnea ramane tare. Micul nu e mic fara bicarbonat, e chiftea”, a declarat Iuliana Dragan, administrator al afacerii. 

 Dincolo de pastrarea gustului unui produs atat de iubit la noi cum sunt micii, vestea le-a adus si siguranta ca isi vor putea pastra angajatii. 

“Daca se interzicea bicarbonatul toti angajatii acum erau pe liber si am fi continuat afacerea doar in familie. Nu stiu daca alti producatori din Cluj ar fi fost atat de afectati de decizia UE, dar pe noi ne-ar fi lovit puternic”, a marturisit patroana din Someseni. 

Firma vinde mici doar in judetului Cluj, iar treaba merge bine desi popularele preparate din carne nu se mai consuma ca altadata. 

O simpla cautare cu expresia “mici de Someseni” pe Google are ca rezultat articole cu  zeci de discutii pe forumuri, intrebari despre locul in care se comercializeaza si comentarii elogioase la adresa gustului nemaipomenit al acestora. 

“Micii de someseni sunt extraordinari . Niciodata nu ratez caserola cu 20 de mici  (din Piata Marasti). Au super pret, super gust, se fac super usor. Nu va atingeti de ei! “, spune un clujean. 

Producatorii spun ca secretul savorii micilor de Someseni nu e ceva ce tine de miracol, nici de vreo reteta sofisticata. 

“Sunt buni fiindca noi folosim marfa de calitate. In micii nostri punem carne, nu inlocuitori, aditivi sau chimicale. In reteta noastra este doar carne, bicarbonat, boia, piper si sare”, este de parere Angela Dragan. 

Povestea de succes a afacerii familiei sale a inceput cu multi ani in urma, inca inainte de Revolutie, in anii in care sotul sau, Mircea Dragan era bucatar la hotelul Napoca si prepara mici la fiecare sfarsit de saptamana. 

“Era frumos si inainte. Tot Clujul iesea la mici in Hoia si in Faget de doua ori pe an: de 1 mai si de 23 august. Pe atunci nu erau weekenduri libere, lucram si sambata, si duminica. Nici nu gaseai mici ca acum, la fiecare colt de strada, se faceau doar la sarbatorile organizate”, isi aduce aminte patroana de la Carmic Impex. 

Dupa ’89 sotii Dragan se ocupau cu micii in timpul liber, pe langa slujbele lor, iar din 2000 au inceput sa lucreze mai organizat, infiintandu-si o asociatie familiala. 

“Mergeam pe targuri, de la Oser la Piata IRA, de la Gilau pana la Bontida. E foarte frumos sa mergi la un targ, sa mananci un mic si un gratar. Imi face cinste sa povestesc ca am fost pe targuri”, puncteaza Iuliana Dragan. 

Vanzarea de mici e o afacere care depinde de soare, clujenii cumpara pe rupte asa ceva in weekendurile cu vreme frumoasa. 

“Noi nu mai mergem cu mici la evenimente, in schimb vin oameni care cumpara mici in cantitati mari in fiecare weekend cu soare. E bine, dar nu e deloc usor sa tii o asemenea afacere. Trebuie sa ai grija de muncitori, nu prea exista corectitudine, trebuie sa faci politie cu vanzatoarele”, dezvaluie doamna Dragan. 

Desi Uniunea Europeana admite acum si exportul de mici cu bicarbonat, patroana firmei producatoare a micilor de Someseni nu are asemenea ambitii. 

“Noi vindem in Cluj si ne este bine asa. Stim ce putem face si nu vrem sa ne intindem mai mult decat atat”, conchide Iuliana Dragan. 

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *