Bucureștiul primește 517 milioane euro pentru 6 km de metrou. Promisiunea lui Boc este doar gargară electorală? La Cluj se doresc 16 km de metrou

Miercuri, Comisia Europeană a aprobat alocarea a 517 milioane euro pentru 6 kilometri de metrou în București, dintr-un total de 14 kilometri, cât va avea magistrala Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă Otopeni. Primarul Emil Boc tot vorbește despre metrou pe ruta Florești-Aeroport și despre investitorii japonezi care ar fi interesați de acest proiect.

Raportat la suma primită astăzi de București, este clar că obținerea unei finanțări pentru metroul din Cluj va fi un lucru foarte dificil. De aceea, este foarte posibil ca poveștile primarului Emil Boc despre metrou să fie doar gargară electorală, mai ales că anul viitor sunt alegeri locale. 

Cluj-Napoca ar trebui să primească 1,5 miliarde euro de la Comisia Europeană pentru construirea metroului. Adică de trei ori mai mult decât Capitala. 
Este sigur că și Emil Boc este conștient de faptul că realizarea unei linii de metrou în Cluj-Napoca este un lucru foarte dificil. Tocmai de aceea, aduce în discuție doar realizarea unui studiu de prefezabilitate care ar necesita costuri cât de cât suportabile, iar realizarea propriu zisă a metroului să fie amânată pentru următorii 20 de ani. Deocamdată a fost lansat anunțul pentru studiul de prefezabilitate. 

“Nu am renunțat la acest obiectiv, îl considerăm unul de importanță vitală pentru următorii 20 de ani în Cluj-Napoca. Pe întreaga distanță din Florești până la Aeroport, pentru cei 16 kilometri, costurile, din câte am putut noi observa și din datele tehnice, sunt de 100 de milioane de euro pe kilometru. Stațiile trebuie să fie create la 1 kilometru distanță, cam acesta este standardul, dar se poate vedea în funcție de aglomerație și alte repere, dar standard este cam de 1 kilometru distanța între stațiile de metrou. Viteza de circulație variază de la 80 km/h între stații până la o viteză medie în funcție de timpul cât se stă în stații, de 30-35 km/h”, declara Boc, nu demult.

Adauga comentariu