Bucătăria Spitalului Județean Cluj, modernizată cu 3,6 milioane lei. Mai sunt doar câteva hibe “mici”: mâncarea e transportată pe o rampă cu găinaț și deficitul de personal dospește de ani buni

Laude, ode, cuvinte mărețe, osanale despre sume mari investite în lucrări de modernizare a bucătăriei Spitalului Județean Cluj. Unde? În ziarul care trăiește de pe urma morților (nu cei de la Spitalul Județean, cei din oraș cu anunțuri de adio și comemorare). Autorul articolului cu atâtea cuvinte de laudă că ești la un pas de icter mecanic a uitat să le spună cititorilor despre rampa cu găinaț pe care sunt transportați și morții și bolnavii și oalele cu mâncare.

Bucătăria Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj s-a modernizat cu peste 3,6 milioane lei. Faptul a fost consemnat într-un amplu și elogios material din Ziarul Făclia, publicația unde articolele se facturează, iar ziariștii umblă cu chitanțierul la purtător. Articolul este o mare limbă dată conducerii spitalului, un fel de odă tovarășului suprem Nicolae Ceaușescu, din Scânteia comunistă.

Ce aflăm noi din Ziarul Făclia? Că lucrările s-au încheiat în luna mai, că spațiul are o suprafață de 300 mp și că blocul alimentar a fost dotat cu cele mai moderne echipamente și aparate.

“Odată cu modernizarea bucătăriei a fost implementat și un nou sistem de servire a mesei la patul pacientului, în tăvi termoizolante. Pentru transportul hranei au fost achiziționate încă două autoutilitare, în completarea celor trei deja existente.
Potrivit conducerii SDCJU Cluj, „în contextul dispunerii pavilionare a spitalului, sistemul anterior de transport și de servire a mesei a ridicat, în mod constant, probleme și deficiențe. În plus, echipamentele vechi cu care era dotată bucătăria nu erau eficiente și generau costuri mari de întreținere. Totodată, sistemul anterior nu întrunea toate cerințele de siguranță alimentară, impuse de HACCP  (Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control – Hazard Analysis and Critical Control Point) și de standardele europene”, scrie în materialul citat.

Înainte de următoarea mostră din articolul elogios, să ne amintim ce a descoperit deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, în luna iunie, la câteva săptămâni de la darea în funcțiune a modernei bucătării de la Spitalul Județean.

Citește și:

Mâncare pentru bolnavii de la Clinica Medicală I, cu iz de găinaț FOTO și VIDEO

Deputatul USR a arătat într-un video cum este transportată mâncarea pacienților pe o rampă care este folosită și pentru mâncare și pentru bolnavi și pentru morți.

“După ce mâncarea a ajuns la pacienții din Clinica Medicală I din Cluj-Napoca, cărucioarele rămân în stradă, în ploaie sau sub torente de excremente provenite de la ciori sau porumbeii care își fac veacul în zonă. Pe rampa de acces în Medicală I se văd clar în imagini excrementele de păsări. Pe același acces, repet, circulă: mâncarea, gunoiul menajer, gunoiul biologic, personalul medical, bolnavii imobilizați și morții”, spunea atunci Emanuel Ungureanu.
Iată ce spune conducerea Spitalului Județean acum. Totul este frumos, merge ca uns (cu excremente moi de păsări oare?). Ar fi pe ici colo mici probleme legate de lipsa de personal. Cu toate că au fost organizate concursuri, posturile nu s-au ocupat.
Distribuirea mesei pentru cei 1200 de pacienți internați, în medie, zilnic, în spital, se  face printr-un flux bine stabilit de porționare, în tăvi termoizolante, conform regimului prescris fiecărui bolnav. Înainte de implementarea sistemului, porționarea meselor și spălarea vaselor erau activități care reveneau secțiilor, fapt care îngreuna traseul mâncării până la patul pacientului. Cu ajutorul tăvilor termoizolante, se asigură livrarea mesei pentru pacienții internați”, a declarat conducerea spitalului.

Adauga comentariu